Главная Блог Аналитические статьи Статьи Штучна зміна підсудності органом досудового розслідування. Позиція судів.

Штучна зміна підсудності органом досудового розслідування. Позиція судів.

З кожним днем все більшої актуальності набирає питання щодо визначення територіальної підсудності на стадії досудового розслідування.

Зокрема відповідно до правової позиції, викладеної в ухвалі Верховного Суду (Другої судової палати Касаційного кримінального суду) від 22 квітня 2020 року у справі № 487/7605/19 (провадження № 51 - 1901 впс 20), територіальна підсудність визначається за місцем знаходження (реєстрації) відповідного державного органу, який є юридичною особою та в складі якого знаходиться слідчий підрозділ.

Однак, як же відбувається на практиці, та чи може орган досудового розслідування самостійно обирати суд до якого звернутись з тим чи іншим клопотанням?

Дану ситуацію можна розглянути на конкретному прикладі.

Місце знаходження ГУ НП у Київській області є Володимирська, 15, що територіально знаходиться в межах Шевченківського району міста Києва. Слідче управління ГУ НП у Київській області також розташоване в Шевченківському районі міста Києва (вул. Дегтярівська 15а). В той же час частина слідчих ГУ НП у Київській області знаходиться за адресою Святошинська, 2-а, що територіально є Святошинським районом м. Києва.

У зв’язку з цим, слідчі фактично самостійно визначають куди їм «краще» звернутись з клопотаннями, наприклад, про обрання запобіжного заходу або ж про продовження строків досудового розслідування.

Зокрема, клопотання слідчих в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області розглядаються як в Шевченківському районному суді м. Києва (https://reyestr.court.gov.ua/Review/92407048, https://reyestr.court.gov.ua/Review/92142824), так і в Святошинському районному суді м. Києва (https://reyestr.court.gov.ua/Review/94982589, https://reyestr.court.gov.ua/Review/94982594).

Аналогічна ситуація і з ГУ НП у м. Києві, яке також розташоване на Володимирській 15, у Шевченківському районі столиці, однак слідчі ГУ НП у м. Києві, звертаються як до Шевченківського районного суду міста Києва (https://reyestr.court.gov.ua/Review/94619821), так і до Голосіївського районного суду міста Києва (https://reyestr.court.gov.ua/Review/94945294, https://reyestr.court.gov.ua/Review/94877638 ).

При цьому, розгляд клопотань слідчих Голосіївським районним судом міста Києва мотивується тим, що наказом ГУ НП у м. Києві від 13 березня 2019 року №309 визначено одним з місць постійної дислокації слідчого управління ГУ НП у м. Києві в адміністративну будівлю, що розташована за адресою: Голосіївський район - вул. Антоновича, 114, м. Київ.

Зокрема саме з цих підстав Київським апеляційний судом було відмовлено у передачі справи за підсудністю з Голосіївського до Шевченківського суду (https://reyestr.court.gov.ua/Review/93211841).

В той же час варто знову згадати правову позицію ВС по справі № 487/7605/19, в якій йде мова про визначення територіальної підсудності за місцем реєстрації органу держаної влади. То чому ж тоді Голосіївський районний суд міста Києва розглядає справи, що підсудні Шевченківському районному суду?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст