Штраф за звернення до суду

05.03.2018
Просмотров : 5940

В грудні 2017 року набули чинності зміни до нового Цивільно-процесуального кодексу України. Дані зміни за висновками експертів ускладнили доступ до правосуддя громадянам, але паралельно обмежили можливість звернення до суду без достатніх на це причин.

Суд – це вже не єдиний інструмент вирішення спірних питань, а остання можливість захистити свої права, коли інші шляхи і методи виявилися безрезультатними. Перед тим, як йти до суду необхідно усвідомлювати, що судитись довго, дорого та не гарантує вам стовідсоткову перемогу, а без послуг адвоката вже не обійтись. З опонентом необхідно намагатись домовитись в тому числі за допомогою адвоката, оскільки при розгляді справи с суді можливо в підсумку втратити набагато більше ніж було. Також необхідно усвідомлювати наслідки необгрунтованого позову.

Так, відповідно до ст. 142 ЦПК України, у разі закриття провадження у справі або залишення позову без розгляду відповідач має право заявити вимоги про компенсацію здійснених ним витрат, пов’язаних з розглядом справи, внаслідок необґрунтованих дій позивача.

Таким чином, використання суду, як засіб тиску на відповідача та здійснення інших необґрунтованих дій з боку позивача може тягнути за собою сплату компенсації на користь відповідача за рішенням суду.

Однак на практиці, не лише свідомі необгрунтовані дії позивача можуть бути підставою для виплати компенсації. Позовна заява подана з порушенням вимог ЦПК України також де-факто надає право відповідачу вимагати компенсації від позивача. Таким чином в групі ризику знаходяться позивачі, які самостійно, без допомоги адвоката звертаються до суду за захистом своїх прав, економлячи кошти на послугах адвоката. Тобто, особа, яка вважає, що самостійно зможе звернутися до суду та відстояти свої права на практиці може лише сплатити компенсацію відповідачу замість захисту своїх прав.

Показовою в даному випадку є ухвала Дніпровського районного суду м. Києва по справі №755/12359/17 (див. нижче), де позивач скористався послугами представника для подачі позовної заяви але самостійно представляв свої інтереси в суді. Наслідком стала ухвала про залишення позовної заяви без розгляду та стягнення компенсації на користь відповідача в наслідок необгрунтованих дій позивача в розмірі 2000 грн.

Таким чином, для уникнення подібної ситуації важливо залучати до участі у справі адвоката, що в наш час є необхідним елементом захисту своїх прав та законних інтересів. При зверненні до суду за захистом своїх прав необхідно переконатись в законності та обгрунтованності ваших позовних вимог. Перед тим як звертатись до суду необхідно за допомогою адвоката вжити всіх можливих дій щодо мирного вирішення питання, оскільки іноді, домовитись вийде значно дешевше ніж вирішувати свої питання в судовому порядку.

В будь-якому випадку в наш час, враховуючи зміни до законодавства, без професійної правничої допомоги адвоката вже не обійтись.

Автор статті: Харченко Сергій

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст