Главная Блог Аналитические статьи Статьи Щодо представництва потерпілого - юридичної особи після її ліквідації

Щодо представництва потерпілого - юридичної особи після її ліквідації

17.11.2017
Просмотров : 4360

Юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди, може бути потерпілим у кримінальному процесі (ч.1.ст.55 КПК України).

В якості потерпілого юридична особа в кримінальному процесі діє через свого представника, яким може бути керівник, інша особа, уповноважена законом або установчими документами, працівник юридичної особи за довіреністю (ч.2.ст.58 КПК України) або ж адвокат (в розумінні ч.1ст.58 КПК України).

Якщо потерпілого юридичну особу представляє адвокат, тоді його повноваження підтверджуються такими ж документами як і захисника - свідоцтвом про право на зайняття адвокатською діяльністю та договором про надання правової допомоги, ордером.

Під час судового розгляду справи перевірка повноважень захисників і представників є обов’язком секретаря судового засідання перед відкриттям судового засідання (ч.2ст.342 КПК України). Така перевірка секретарем судового засідання здійснюється за формальними ознаками: строк дії договору, наявність підписів, печаток тощо.

Відтак, секретар судового засідання під час такої перевірки повноважень не в змозі перевірити, чи не є потерпілий - юридична особа припиненою.

Отож не виключеною є ситуація, коли в ході судового розгляду справи юридична особа ліквідована, а її представник, маючи договір про надання правової допомоги, продовжує брати участь в судових засіданнях.

Але чи правомірно це? Очевидно, що ні.

Потерпілий та його представник є учасниками кримінального провадження та учасниками судового провадження (п.25,п.26.ч.1.ст.3 КПК України).

При цьому потерпілий є самостійним учасником провадження, має процесуальні права та обов’язки. Повноваження ж представника потерпілого є похідними від повноважень потерпілого, так як представник користується не власними процесуальними правами, а процесуальними правами потерпілого, якого він представляє (ч.4 ст.58 КПК України).

Ліквідація юридичної особи, яка раніше була визнана потерпілим, призводить до анулювання її повноважень в кримінальному процесі і як наслідок до припинення повноважень її представника. Інакше це б означало, що представник діє у власних інтересах, що суперечить його процесуальному статусу. Договір правової допомоги також припиняється в порядку ст.609 ЦК України, відповідно до якої зобов'язання припиняється ліквідацією юридичної особи (боржника або кредитора).

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст