Главная Блог Новости Щодо передачі гуртожитків у власність територіальних громад — роз’яснення Мінрегіону

Щодо передачі гуртожитків у власність територіальних громад — роз’яснення Мінрегіону

16.12.2019
Просмотров : 4016

Про передачу гуртожитків у власність територіальних громад, способи, уповноважені органи та реалізацію житлових прав мешканців роз’яснює Мінрегіон.

Наразі в Україні близько сімдесят тисяч осіб проживають у гуртожитках державної та комунальної форм власності. Для надання можливості мешканцям приватизувати помешкання в гуртожитку в Міністерстві розвитку громад та територій України розробили Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2020–2021 роки (далі – Програма), проєкт якої Уряд схвалив 16 жовтня 2019 року.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» громадяни, які проживають у гуртожитках державної форми власності та гуртожитках, що були включені до статутних капіталів господарських товариств та організацій можуть приватизувати займані ними житлові приміщення після передачі гуртожитків у власність територіальних громад.

Програмою передбачено механізм передачі у власність територіальних громад гуртожитків, які перебувають у державній та комунальній формі власності. Це дозволить громадянам, які тривалий час проживають у гуртожитках та не мають можливості самостійно придбати чи побудувати власне житло, розвʼязати таку проблему шляхом реалізації конституційного права на житло. Програма також дозволить врегулювати питання передачі у власність територіальних громад гуртожитків, які було включено до статутних капіталів суб’єктів господарювання, створених у процесі приватизації та сприятиме реалізації житлових прав мешканців гуртожитків.

Програма передбачає здійснення таких заходів:

– відновлення документації на гуртожитки;

– визначення та благоустрій їх прибудинкових територій;

– капітальний ремонт 490 гуртожитків;

– компенсація суб’єктам господарювання, створеним у процесі приватизації, до статутних капіталів яких включено гуртожитки за передачу у власність територіальних громад гуртожитків.

Гуртожитки передаються у власність територіальних громад відповідно до Загальнодержавної цільової програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності».

Вспомните новость: Прописка, студенческий и не только: министр цифровой трансформации Украины Федоров рассказал, какие документы переведут в смартфон

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст