Главная Блог Новости Що передбачає "антиКоломойський" закон

Що передбачає "антиКоломойський" закон

06.04.2020
Просмотров : 1940

БізнесЦензор проаналізував законопроект та зробив конспект ключових тез, які стосуються неповернення збанкрутілих та націоналізованих банків колишнім власникам.

Верховна рада в першому читанні прийняла "антиКоломойський" закон. Це народна назва закону, який може врятувати Україну від дефолту в умовах пандемії коронавірусу, світової економічної кризи, падіння доходів бюджету та пікових виплат за зовнішніми боргами.

Прийнятий у першому читанні законопроект стосується, в першу чергу, забезпечення неповернення націоналізованого Приватбанку колишнім власникам - Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову.

Приватбанк було націоналізовано в 2016 році після того, як попередні власники вивели з нього $5,5 млрд. Наразі в українських судах знаходяться сотні позовів колишніх власників банку, які хочуть його повернути, або отримати від платників податків України компенсацію в кілька мільярдів доларів.

Прийняття законопроекту "Про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності" є однією з ключових вимог Міжнародного валютного фонду (МВФ) для надання Україні термінової фінансової допомоги в розмірі до $10 млрд.

Фонд відмовляється надати Україні фінансування без прийняття цього закону, оскільки допоки побоюється, що в результаті перемоги в судах колишніх акціонерів банку, є ризик повернення їм Приватбанку і великих фінансових витрат України, в тому числі і за рахунок наданого кредиту від МВФ.

"АнтиКоломоймоський" закон було розроблено з урахуванням вимог МВФ та стосується не тільки спроб колишніх власників Приватбанку повернути банк і отримати від держави компенсацію.

Справа в тому, що після виведення з ринку близько сотні неплатоспроможних банків, деякі їхні власники через суди почали скасовувати рішення НБУ і, таким чином, на ринку з'явилися "зомбі банки" - без банківської ліцензії.

Прийняття цього закону в цілому зробить такі повернення банків колишнім власникам неможливим. Єдине на що вони зможуть розраховувати - компенсація завданих збитків, які їм ще потрібно буде довести.

БізнесЦензор проаналізував законопроект та зробив конспект ключових тез, які стосуються неповернення збанкрутілих та націоналізованих банків колишнім власникам.

Вспомните новость: Президент Зеленский победил Коломойского в первом чтении

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст