Главная Блог Аналитические статьи Интервью Секретар Великої палати ВС Всеволод Князєв: "Якщо кількість суддів Верховного Суду скоротять удвічі, людям доведеться чекати рішень років п’ять-шість"

Секретар Великої палати ВС Всеволод Князєв: "Якщо кількість суддів Верховного Суду скоротять удвічі, людям доведеться чекати рішень років п’ять-шість"

27.09.2019
Автор:
Просмотров : 4575

Перезавантаження судової системи має розпочатися з перезапуску Верховного Суду, який відпрацював лише півтора року. Водночас кількість суддів планують скоротити майже вдвічі. Залишитися зможуть ті, хто пройде повторний конкурс.

Хоч це й суперечить європейським стандартам, як зазначають представники міжнародних організацій і самі судді, депутати підтримали у першому читанні законопроєкт, поданий президентом. До того ж, ще одним законопроєктом, який прийнято за основу, пропонується обмежити право громадян звертатися до Великої палати Верховного Суду.

Як новації, прописані в цих документах, вплинуть на діяльність касаційної інстанції та доступ громадян до правосуддя і що буде зі справами, які вже розглядаються, під час реформування, в інтерв’ю "Цензор.НЕТ" розповів Секретар Великої палати Верховного Суду Всеволод Князєв.

- Судова реформа, яку проводила попередня влада, почалася зі зміни законодавства і створення нового Верховного Суду. Цей процес був цілком зрозумілим, адже суспільство хотіло повного перезавантаження судової системи. А навіщо потрібно перезапускати Верховний Суд знову?

- У 2014-2015 роках справді був величезний запит суспільства на перезавантаження судової системи. І це зрозуміло, бо всі ми бачили судові рішення, які тоді ухвалювалися. Деякі були дуже далекими від справедливості й законності. Я не кажу про всіх суддів, бо серед них було немало й тих, хто добросовісно виконував свої обов’язки. Вони діяли відповідно до Конституції і процесуальних кодексів. Проте, на жаль, траплялися й прикрі приклади, які поставили під сумнів довіру до судової системи. Тому в 2016 році почалося перезавантаження судової системи і створено новий Верховний Суд.

Нині, як на мене, Верховний Суд справляється зі своїми функціями, і результати нашої роботи досить позитивні. Ми постійно на зворотному зв'язку із юридичною спільнотою, звичайними громадянами, які виказують нам велику підтримку. Непорозуміння теж бувають, та ми враховуємо зауваження, які висловлюються, намагаємося виправити неточності, якщо вони трапляються у наших рішеннях.

- Позитивно робота оцінюється лише самими суддями?

- Натякаєте, що ми самі себе хвалимо? Кажучи про позитивну оцінку, я маю на увазі дані незалежних зовнішніх експертів. Наприклад, Агентство США з міжнародного розвитку у грудні 2018 року провело дослідження щодо рівня довіри до Верховного Суду і судової системи. Якщо у 2014 році цей показник становив 5%, то на момент проведення опитування він уже коливався від 16 до 20%. Тобто зростання майже у чотири рази. Це серед людей, які ніколи не відвідували суд. А у людей, які його відвідували, рівень довіри становив 75%. Ця цифра наближається до рівня довіри, який мають верховні суди у європейських країнах. Тому я вважаю, що на сьогодні новий Верховний Суд відбувся, і якихось підстав, аби зруйнувати все те успішне, чого ми досягли, немає. Як би пафосно це не прозвучало, але весь цей час ми дійсно працювали з відданістю, мали шалений запал і хотіли всюди встановити справедливість. Працюємо зазвичай до опівночі, а іноді й до другої години ночі, тому що розуміємо, що потрібно максимально швидко розглянути справи, які отримали.

Интервью: Судья-"колядник" Зварыч: Могу ли я сегодня работать судьей? Могу!

- Вдома майже не буваєте?

- Родину практично не бачу, а друзі певно думають, що зазнався, бо ніколи спілкуватися через постійну зайнятість.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст