Главная Блог Аналитические статьи Статьи Розірвання договору оренди землі: судова практика

Розірвання договору оренди землі: судова практика

06.12.2018
Автор:
Просмотров : 11742

Спори щодо розірвання договору оренди земельної ділянки належать до найбільш розповсюджених різновидів земельних спорів. Це й не дивно, адже завдяки діючій вже багато років забороні на відчуження земель сільськогосподарського призначення саме оренда стала найбільш розповсюдженим способом формування земельних банків агропромислових підприємств, пише jurliga.ligazakon.net

В той же час власниками ділянок, які входять до складу таких земельних масивів, залишається величезна кількість окремих фізичних осіб. Загалом за даними Державного земельного кадастру в Україні станом на 1 січня 2017 року налічувалося 25,3 млн осіб землевласників та землекористувачів. Як результат, постійно виникають приводи для суперечок щодо земель, переданих в оренду.

Якщо звернутися до статистичних даних новоствореного Верховного Суду, опублікованих на офіційному веб-порталі судової влади України, можна побачити, що за перше півріччя його функціонування на розгляд Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду надійшло 2 939 скарг, що стосувалися справ, що виникають із земельних правовідносин, серед яких розглянуто 607. Показники Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду мають дещо скромніший вигляд: на розгляд надійшло 233 скарги, із яких розглянуто 149, відповідні скарги стосувалися зміни, розірвання та визнання недійсним договору оренди.

Отже можемо констатувати, що значна частина розглянутих Верховним Судом земельних спорів - це саме різноманітні варіації на тему «сільскогосподарської» оренди землі. Нижче в даному матеріалі ми проаналізуємо практику Верховного Суду для виявлення ключових позицій, сформульованих під час розгляду відповідної категорії справ, але спочатку звернемося до законодавства, яке визначає випадки розірвання договору.

Интервью: Судья ЕСПЧ: Представьте, что 7 миллионов украинцев пожалуются в Страсбург на земельный мораторий

Коли і як розриваємо

У законодавстві України, зокрема у Цивільному кодексі, Земельному кодексі та Законі «Про оренду землі» (далі - Закон №161-XIV), передбачено досить багато різноманітних підстав для розірвання договору оренди земельної ділянки. Серед них можна виокремити дві групи:

1) підстави, за наявності яких розірвання договору здійснюється у судовому порядку;

2) підстави, які передбачають позасудовий порядок розірвання договору.

До першої групи можна віднести наступні підстави:

· істотне порушення договору другою стороною (ч. 2 ст. 651 ЦКУ);

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст