Главная Блог Аналитические статьи Статьи Розгляд спортивних спорів: національні суди чи арбітраж

Розгляд спортивних спорів: національні суди чи арбітраж

11.05.2022
Просмотров : 2371

В учасників спортивних відносин досить часто постає питання, чи можуть вони звернутися до національних судів за захистом своїх прав. Дехто вважає, що можуть, адже в Конституції України чітко вказано: права і свободи людини і громадянина захищаються судом, і юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір.

Але не все так просто. Насправді спортивні спори мають свої особливості, і головна з них – такі спори не можуть бути розглянуті у судовому порядку будь-якої юрисдикції. Чому так – розглянемо на прикладі Української асоціації футболу (УАФ).

УАФ є громадським об’єднанням фізкультурно-спортивного спрямування, утвореним за організаційно-правовою формою як громадська спілка.

УАФ утворена і діє на принципі добровільності, тобто кожна особа має право на вільну участь або неучасть в УАФ, вільно вступити або припинити членство в ній.

Ще одним важливим принципом є самоврядність, яка передбачає право членів УАФ самостійно здійснювати управління діяльністю УАФ відповідно до її мети, визначати напрями діяльності, а також невтручання органів державної влади, інших державних органів, органів влади АРК, органів місцевого самоврядування в діяльність УАФ (крім визначених законом випадків).

Статутом УАФ визначено, що Контрольно-дисциплінарний комітет (І інстанція) та Апеляційний комітет (ІІ інстанція) як органи здійснення спортивного правосуддя вирішують усі внутрішні спори між УАФ, її членами та іншими особами, які задіяні або працюють у футболі. Апеляційний комітет розглядає апеляції на рішення Контрольно-дисциплінарного комітету.

Юрисдикція та процесуальні дії органів здійснення футбольного правосуддя визначаються Дисциплінарними правилами УАФ.

Органом, який вирішує спори, що виникають між суб’єктами футболу, є Палата з вирішення спорів УАФ (ПВС УАФ), яка здійснює свою діяльність відповідно до Регламенту ПВС УАФ.

ПВС УАФ розглядає:

- спори між професіональними клубами та футболістами, тренерами щодо працевлаштування, контрактні спори;

- спори між професіональними клубами з питань виконання трансферних зобов’язань і виплати механізму солідарності;

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст