Главная Блог Аналитические статьи Статьи Розблокування податкових накладних у 2021 році

Розблокування податкових накладних у 2021 році

23.04.2021
Просмотров : 11419

Як підприємці не сподівалися, що прийняття нових порядків істотно змінить підхід податківців в бік прозорості щодо підстав зупинення та відмови в реєстрації податкових накладних, а також включення платників до ризикових, однак такі сподівання виявилися марними.

Своїми необґрунтованими рішеннями податківці продовжують паралізовувати законну діяльність суб'єктів господарювання, адже у таких випадках покупці позбавлені права на податковий кредит (вирахування сплаченого постачальнику ПДВ), до поки заблоковані податкові накладні (надалі - ПН) та/або розрахунки коригування (надалі - РК) не будуть розблоковані та успішно зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних (надалі — ЄРПН).

Читайте статтю: Бюджетне відшкодування ПДВ, сутність та механізм здійснення

А тому, проблема зупинення реєстрації та блокування податкових накладних контролюючим органом не втрачає своєї актуальності, залишаючись каменем спотикання для бізнесу.

Враховуючи важливість та актуальність теми, в даному матеріалі розглянемо способи боротьби із зупиненням реєстрації ПН/РК, які умовно можна поділити на такі блоки:

  • подання пояснень та копій документів;
  • оскарження рішень комісії регіонального рівня до ДПС України;
  • оскарження рішень про відмову в судовому порядку.

Реєстрація податкової накладної зупинена

Про факт зупинення реєстрації ПН та/або РК в ЄРПН ви дізнаєтеся з квитанції, яка надходить протягом операційного дня (в електронній формі у текстовому форматі) в автоматичному режимі одночасно як продавцю, так і покупцю із зазначенням критеріїв ризиковості, що стали причиною такого блокування.

А отже, саме квитанція є підтвердженням зупинення реєстрації ПН/РК.

Блокуючи податкові накладні, контролюючий орган визначає ризиковість здійснення операцій або самого платника податку одним із восьми критеріїв ризикованості, які визначені в додатку №1 Порядку № 1165 і тлумачаться податківцями надзвичайно широко.

Найпоширенішим у використанні контролюючого органу є п. 8 критеріїв ризиковості (наявність податкової інформації), який наділяє ДПС дискреційними повноваженнями, а тобто дозволяє діяти на власних розсуд та блокувати будь-яку ПН/РК, яке "нерівно лежить".

Далі у тексті цієї ж квитанції пропонується надати контролюючому органу пояснення та копії документів, необхідні для прийняття позитивного рішення про реєстрацію.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст