Главная Блог Аналитические статьи Статьи Ризиковість платника ПДВ: зняти не можна залишити. Алгоритм дій для «ризикових» СПД

Ризиковість платника ПДВ: зняти не можна залишити. Алгоритм дій для «ризикових» СПД

13.08.2020
Просмотров : 15855

Однією з найгірших новин з податкової для платника ПДВ є новина про віднесення його до категорії ризикових платників, адже після цього фактично:

  • паралізується господарська діяльність даного СПД;
  • всі подані ним на реєстрацію ПН/РК блокуються;
  • страждає ділова репутація перед контрагентами і т.д.

І тут не допомагає ні попередня позитивна історія, ні сплата всіх необхідних податків та подання звітності. З кожним днем проблема лише збільшується і перетворюється на сніжний ком.

Однакових рекомендацій для всіх «ризикових» СПД не існує, адже все залежить від конкретної справи (і, як мінімум, але не завжди, від пункту ризиковості, який вказала податкова). В даній публікації – наведено вибірку законодавства (а саме: пункти ризиковості та перелік документів, які можуть бути подані платником для зняття статусу ризиковості) та описано загальний рекомендований алгоритм дій СПД, яке потрапило в перелік ризикових.

Наше законодавство не містить окремого нормативного акту по віднесенню до переліку ризикових чи виведенню з переліку ризикових платників ПДВ.

ДАЙДЖЕСТ: Борітеся – поборете! Скасування арешту на суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміти ПДВ). Огляд судової практики Київського апеляційного суду за 2020 рік

З 1.02.2020 набрала чинності постанова КМУ № 1165 від 11.19.2019, якою затверджено Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Додатком 1 до даного Порядку встановлені критерії ризиковості платника податку на додану вартість:

1. Платника податку на додану вартість (далі - платник податку) зареєстровано (перереєстровано) на підставі недійсних (втрачених, загублених) та підроблених документів згідно з інформацією, наявною в контролюючих органах.

2. Платника податку зареєстровано (перереєстровано) в органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління неіснуючим, померлим, безвісти зниклим особам згідно з інформацією, наявною в контролюючих органах.

3. Платника податку зареєстровано (перереєстровано) в органах державної реєстрації фізичними особами, що не мали наміру провадити фінансово-господарської діяльності або здійснювати повноваження, згідно з інформацією, наданою такими особами.

4. Платника податку зареєстровано (перереєстровано) та ним проваджено фінансово-господарську діяльність без відома і згоди його засновників і призначених у законному порядку керівників згідно з інформацією, наданою такими засновниками та/або керівниками.

5. Платник податку - юридична особа не має відкритих рахунків у банківських установах, крім рахунків в органах Казначейства (крім бюджетних установ).

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст