Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Рішення ВССУ від 19.07.2017 року у справі №751/4330/16-ц

Рішення ВССУ від 19.07.2017 року у справі №751/4330/16-ц

29.07.2017
Автор:
Просмотров : 394

рішення

іменем україни

19 липня 2017 року м. КиївКолегія суддів судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

головуючого Дем'яносова М.В.,

суддів: Іваненко Ю.Г., Леванчука А.О.,

Ситнік О.М., Ступак О.В.,

розглянувши в судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_3 до Чернігівської регіональної торгово-промислової палати про стягнення грошових коштів, за касаційною скаргою Чернігівської регіональної торгово-промислової палати на рішення Новозаводського районного суду м. Чернігова від 13 липня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Чернігівської області від 19 вересня 2016 року,

в с т а н о в и л а:

У травні 2016 року ОСОБА_3 звернулася до суду з указаним позовом, в якому просила стягнути з Чернігівської регіональної торгово-промислової палати (далі - Чернігівська РТПП) грошові кошти у розмірі 5 808 грн та сплачені нею судові витрати.

Позов обґрунтовано тим, що судовими експертами Чернігівської РТПП було зроблено експертний висновок, який в ухвалі від 22 травня 2015 року про призначення у справі повторної комплексної судової будівельно-технічної та земельно-технічної експертизи та в рішенні від 20 листопада 2015 року апеляційний суд Чернігівської області визнав таким, що виконаний з явними порушеннями приписів абз. 2 п. 4.15 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та судових досліджень, що затверджена наказом Міністерства юстиції України від 08 жовтня 1998 року. Позивач звернулась до відповідача з вимогою про повернення коштів, сплачених нею за проведення експертизи, проте отримала відмову.

Судом уточнено прізвище позивача, яка на момент розгляду справи змінила прізвище з ОСОБА_3 на ОСОБА_3.

Рішенням Новозаводського районного суду м. Чернігова від 13 липня 2016 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Чернігівської області від 19 вересня 2016 року, позов задоволено.

Стягнуто з Чернігівської РТПП на користь ОСОБА_3 грошові кошти у сумі 5 808 грн.

Вирішено питання про судові витрати.

У касаційній скарзі Чернігівська РТПП просить скасувати рішення суду першої інстанції, ухвалу апеляційного суду та ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні позову, обґрунтовуючи свою вимогу порушенням судами першої та апеляційної інстанцій норм процесуального права та неправильним застосуванням норм матеріального права.

Зокрема, на думку заявника, судами неправильно застосовано ст. ст. 1166, 1172 ЦК України та не застосовано до спірних правовідносин ст. ст. 3, 4, 7, 14 Закону України «Про судову експертизу».

Відповідно до п. 6 розд. XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ діє в межах повноважень, визначених процесуальним законом, до початку роботи Верховного Суду та до набрання чинності відповідним процесуальним законодавством, що регулює порядок розгляду справ Верховним Судом.

У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України від 18 березня 2004 року.

Вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню.

З урахуванням вимог ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.

Згідно зі ст. 214 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані (пропущення строку позовної давності тощо), які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.

Проте судові рішення першої й апеляційної інстанцій не відповідають наведеним нормам процесуального права щодо законності й обґрунтованості.

Згідно з ч. 1 ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Захист цивільних прав - це застосування цивільно-правових засобів з метою забезпечення цивільних прав.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст