Главная Блог Аналитические статьи Статьи Рейдерські атаки: що потрібно знати?

Рейдерські атаки: що потрібно знати?

На скільки це нагальна проблема?

Як пише «Opendatabot» на власному інтернет-ресурсі, рейдерство погіршує інвестиційну привабливість й ускладнює ведення бізнесу в Україні. Щороку кількість рейдерських атак у нашій державі зростає, а кількість розглянутих справ у суді складає менше 43 % таких випадків. За останні 5 років кількість кримінальних проваджень за рейдерство зросла у 2,5 рази: із 290 справ за 2015 рік до 849 у 2020 році. І ця тенденція на збільшення зберігається. У першій половині 2021-го року вже зареєстровано 322 провадження. Найчастіше в суді розглядають справи про рейдерство, що стосуються статті 205 КК про підроблення документів, які подають для проведення державної реєстрації юридичної особи та ФОПів. Із 635 відкритого провадження до суду дійшло 381 справи (це становить 60%).

Справи, що пов’язані з 206 статтею КК (протидія господарській діяльності та протиправне заволодіння майном), до суду майже не доходять.

Статистика – наука беземоційна та невтішна у своїх негативних показниках.

Рейдерство по-українськи – це привласнення майна на нібито законних підставах на основі законодавчої невизначеності певних правовідносин чи системних недоліків функціонування державних інститутів (судової та правоохоронної систем, реєстрації права власності на майно, юридичних осіб, знаків на товари й послуги тощо).

Рветься там, де тонко! Якщо рейдери за допомогою комерційного шпіонажу довідуються, що у власника є цікаве для них і належним чином неоформлене майно або оформлене з юридичними дефектами, то вони сприймають це як підґрунтя для атаки.

Здебільшого рейдерським шляхом «віджимають» нерухомість, яка має певну цінність, і юридичні особи. Такі захвати стали можливими у зв’язку з необов’язковістю підтвердження прав на майно документами, складеними в письмовій формі, достатня лише наявність запису в електронному реєстрі прав на таке майно.

Відповідні зміни в реєстри мають право вносити уповноважені на те особи при наявності в них так званих електронних ключів. Цю функцію переважно мають державні реєстратори або нотаріуси.

Отже, для третіх осіб власником майна або юридичної особи є саме той, інформація про кого є в електронному реєстрі. Якщо особа хоче довести протилежне, то має іти в суд. Цей процес може зайняти роки навіть при грамотному спротиві досвідчених юристів.

«Поки ідуть суди за корову, поточний власник її доїть», – така суть рейдерства по-українськи.

Що приваблює рейдерів?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст