Главная Блог Аналитические статьи Статьи Революційний підхід ДФС щодо належного повідомлення боржника – фізичної особи про анулювання (прощення) боргу (Документ).

Революційний підхід ДФС щодо належного повідомлення боржника – фізичної особи про анулювання (прощення) боргу (Документ).

22.05.2018
Просмотров : 3463

Наказом Міністерства фінансів України №400 від 03.04.2018 року затверджено декілька узагальнюючих податкових консультацій, зокрема серед них Узагальнююча податкова консультація щодо належного повідомлення боржника – фізичної особи про анулювання (прощення) боргу.

Відповідно до вказаної консультації врегульовано нарешті відношення і позиція ДФС до належного повідомлення боржника – фізичної особи про анулювання (прощення) боргу. А саме, відтепер у разі направлення боржнику такого повідомлення, достатнім підтвердженням належного повідомлення боржника у цьому випадку може виступати відповідний документ, що підтверджує факт направлення повідомлення, у тому числі розрахунковий документ (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), виданий оператором поштового зв'язку, який внесений до єдиного державного реєстру операторів поштового зв'язку, що підтверджує надання послуг поштового зв'язку.

Відповідно у випадку такого списання (прощення) боргу кредитор не повинен виконати всі обов'язки податкового агента щодо доходів особи, борг якої анульовано. Тобто податок з доходів фізичних осіб буде сплачувати сама особа, якій борг анульовано, навіть при наявності лише фіскального чека відділення поштового зв’язку.

Раніше ж органи ДФС вимагали саме повідомлення про вручення з підписом особи, якій таке повідомлення вручили. Це створювало багато проблем і колізій, зокрема коли такі повідомлення не отримуються взагалі, або отримуються не уповноваженими особами, або у випадку смерті боржника. В таких випадках податковий орган донараховував ПДФО і застосовував штрафні санкції до особи, яка списала такий борг.

Текст узагальнюючої податкової консультації наведено нижче.

Коментар: Гайдар Василь Миколайович

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства фінансів України 03 квітня 2018 року № 400

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст