Главная Блог Аналитические статьи Статьи Реалізація опції касаційного оскарження в малозначних справах

Реалізація опції касаційного оскарження в малозначних справах

06.03.2019
Автор:
Просмотров : 13414
Якщо справа є малозначною, то скоріше за все спір буде остаточно вирішений в апеляційній інстанції. Але якщо Ви не готові змиритись з поразкою на цьому етапі, то ця стаття саме для Вас.

Як відомо, законодавець затвердивши, новий Господарський процесуальний кодекс, встановив ценз на доступ до касаційної інстанції. Для країни із не занадто міцними правовими традиціями – це серйозне випробування (точніше навіть не для країни, а для суб’єктів господарювання, які належать до малого і середнього бізнесу).

Відповідно до п. 2 ч. 3 Статті 287 Господарського процесуального кодексу - не підлягають касаційному оскарженню судові рішення у малозначних справах. Виключенням із цього загального правила є наступні випадки:

1) касаційна скарга стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики,

2) особа, яка подає касаційну скаргу, відповідно до цього Кодексу позбавлена можливості спростувати обставини, встановлені оскарженим судовим рішенням, при розгляді іншої справи,

3) справа становить значний суспільний інтерес,

4) справа має виняткове значення для учасника справи, який подає касаційну скаргу,

5) суд першої інстанції відніс справу до категорії малозначних помилково.

Не будемо займатись зайвим філософствуванням, а спробуємо знайти практичні відповіді на питання, які допоможуть як представникам учасників судового процесу при написанні і поданні касаційних скарг в малозначних справах, так і суддям в прийнятті системних уніфікованих рішень при отриманні касаційних скарг в такій категорії справ.

ТЕМА: Правовий висновок ВСУ щодо застосування судами ст. 11 КК України «про малозначність діяння, яке не є злочином»

1. Яку інформацію має містити касаційна скарга, щоб вважалось, що вона стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики?

За нашим переконанням, питаннями права, які мають фундаментальне значення при формування єдиної правозастосовчої практики є перш за все питання процесуального права.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст