Главная Блог Аналитические статьи Статьи Провести выемку документов может только следователь, который не допустит ошибок в ходатайстве

Провести выемку документов может только следователь, который не допустит ошибок в ходатайстве

31.05.2018
Автор:
Просмотров : 3837

Досудебное расследование требует тщательного собирания и исследования информации, которая может иметь отношение к уголовному правонарушению. Иногда такие данные содержатся в документах, которые следователь не может получить иначе, как на основании санкции суда. Однако для этого стражу порядка следует правильно составить ходатайство, сообщает zib.com.ua.

Підсудність за постановою

В Апеляційному суді Тернопільської області підготували узагальнення, пов’язане з розглядом клопотань про надання тимчасового доступу до речей та документів у кримінальному провадженні.

Зазначається, що Кримінальний процесуальний кодекс передбачив такий захід, як тимчасовий доступ до речей та документів. Він полягає в зобов’язанні особи, у володінні якої перебувають речі й документи, дати стороні кримінального провадження можливість ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У І півріччі 2017 р. у провадженні місцевих загальних суддів Тернопільської області було 7861 клопотання, які слідчі судді розглядали під час досудового розслідування. З них 4989 становили клопотання про застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до речей та документів відповідно до ст.163 КПК.

Слідчі судді при розгляді таких клопотань дотримуються підсудності, визначеної ст.132 КПК, та враховують рекомендації Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Разом з тим у Тернопільському міськрайонному суді виникали питання щодо розуміння поняття «місце розташування органу досудового розслідування», що призводить до вільного трактування цього поняття.

Пользуйтесь консультацией: Подготовка к налоговой проверке - практические аспекты

Доступ до електронних систем

Можливість тимчасового доступу до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв’язку урегульовано ч.1 ст.159 КПК. Встановлено, що такий доступ здійснюється шляхом зняття копії інформації, що в них міститься, без їх вилучення. Отже, суд за клопотанням сторони кримінального провадження може дозволити лише копіювання інформації в електронному вигляді, без вилучення її носіїв.

Водночас судді мають чітко розмежовувати тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв’язку та негласні (розшукові) дії.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст