Главная Блог Аналитические статьи Статьи Процесуальні зловживання під час досудового розслідування

Процесуальні зловживання під час досудового розслідування

14.06.2021
Автор:
Просмотров : 7701

Uti, non abuti (лат.)

У різноманітті норм, які регулюють досудове розслідування кримінального провадження, процесуального зловживання торкаються лише ч. 4 ст. 81 КПК України і ч. 10 ст. 290 КПК України. Так, відповідно до ч. 4 ст. 81 КПК України, якщо повторно заявлений відвід має ознаки зловживання правом на відвід з метою затягування кримінального провадження, суд, який здійснює провадження, має право залишити таку заяву без розгляду. В свою чергу, у частині 10 ст. 290 КПК України зловживання стороною визначене через зволікання при ознайомленні з матеріалами досудового розслідування.

Джерело: Судебно-юридическая газета

Разом з тим, під час досудового розслідування існує безліч варіацій недобросовісної поведінки. Отже, у площині досудового розслідування маємо парадоксальну ситуацію, коли наявне саме явище процесуальних зловживань при відсутності жодної його нормативної регламентації. І це при тому, що вся процедура досудового розслідування суворо регламентована і визначається як суто процесуальна діяльність відповідних уповноважених суб’єктів, в тому числі і слідчого судді.

Попри те, що у відкритому просторі постійно лунає про «зловживання правом на захист» (що в змістовному плані взагалі звучить абсурдно), або про «зловживання захисниками своїми правами», недобросовісна поведінка притаманна також представникам сторони обвинувачення та, хоча в меншій мірі, іншім учасникам кримінального провадження.

Щоб не було можливості зловживати владою, необхідний такий порядок речей, при якому різні влади могли б взаємно стримувати один одного

(Шарль Луї де Монтеск’є)

Зловживання сторони обвинувачення і захисту мають різні прояви і наслідки для кримінального провадження. Якщо для сторони захисту в цьому контексті притаманна недобросовісна реалізація процесуальних прав, то представники сторони обвинувачення можуть проявляти умисну недобросовісність під час виконання своїх повноважень при прийнятті процесуальних рішень і вчиненні процесуальних дій. До процесуальних зловживань обвинувачення можна віднести:

- винесення постанови про оголошення розшуку підозрюваного без реального включення необхідної інформації до інформаційно-інтеграційних систем і виконання розшуку підозрюваного;

- формальне зупинення досудового розслідування;

- маніпуляції з об’єднанням і виділенням матеріалів досудового розслідування для економії строків (наразі існує два паралельні порядки обчислення і продовження строків досудового розслідування);

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст