Професійні права адвоката

08.05.2017
Автор:
Просмотров : 6613

У складний історичний час, який переживає наша країна, українські адвокати не можуть залишатися осторонь загально державних проблем. Передусім, це стосується довіри до правосуддя , що, беззаперечно, впливає на якість надання правової допомоги нашим громадянам.

Стосується внутрішньої політики держави, яка спрямована на інтеграцію правового суспільства.

Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» визначає правові критерії адвокатської діяльності, до яких відносяться, зокрема, незалежність проф. діяльності, специфіка проф. діяльності пов’язана з делегованими державою повноваженнями на правовий захист у межах правової системи України та системи міжнародного права.

Створення системи належного здійснення адвокатської діяльності, дотримання гарантій адвокатської діяльності, захист професійних прав адвокатів, забезпечення високого професійного рівня адвокатів та вирішення питань дисциплінарної відповідальності адвокатів покладено законом на самоврядний орган.

Читайте статтю: Адвокатам, які зупинили свою діяльність - ЕСВ

Гарантії адвокатської діяльності носять декларативний характер, та покладання їх забезпечення на орган адвокатського самоврядування дає змогу формувати законодавчу базу для реального захисту професійних прав адвокатів.

Для можливості формування правової бази слід, в першу чергу, визначити семантику терміну «професійні права», та розмежувати їх з процесуальними правами учасника процесу.

Стаття 20. Закону створює синкретичне визначення Професійних права адвоката

1. Під час здійснення адвокатської діяльності адвокат має право вчиняти будь-які дії, не заборонені законом, правилами адвокатської етики та договором про надання правової допомоги, необхідні для належного виконання договору про надання правової допомоги, зокрема:

1) звертатися з адвокатськими запитами, у тому числі щодо отримання копій документів, до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, підприємств, установ, організацій, громадських об’єднань, а також до фізичних осіб (за згодою таких фізичних осіб);

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст