Прикінцеві та перехідні положення

/

1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня його опублікування, крім розділу VI, який вводиться в дію через 12 місяців з дня його опублікування.

2. Визнати такими, що втратили чинність з дня введення в дію цього Закону:

1) Закон України "Про особливості здійснення закупівель неопромінених паливних елементів (твелів) для ядерних реакторів" (Відомості Верховної Ради України, 2012 р., № 28, ст. 307);

2) Закон України "Про особливості здійснення закупівлі за державні кошти послуг поштового зв’язку, поштових марок та маркованих конвертів" (Відомості Верховної Ради України, 2013 р., № 19-20, ст. 185).

3. Пункт 19 частини п’ятої статті 3 цього Закону діє до 1 квітня 2023 року.

{Пункт 3 розділу Х із змінами, внесеними згідно із Законом № 2229-IX від 21.04.2022 }

3 - 1 . Установити, що на період дії встановленого Кабінетом Міністрів України карантину, відповідно до Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", дія цього Закону не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є лікарські засоби, вакцини або інші медичні імунобіологічні препарати, розхідні матеріали для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та медичні вироби для вакцинації від COVID-19, медичне обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, системи постачання медичних газів, необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). Перелік таких лікарських засобів та порядок їх закупівлі затверджуються Кабінетом Міністрів України.

За результатами такої закупівлі в електронній системі закупівель замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору про закупівлю відповідно до статті 10 цього Закону.

У разі недотримання вимог щодо публікації таких звітів винні особи притягаються до відповідальності відповідно до закону.

Установити, що на період дії встановленого Кабінетом Міністрів України карантину, відповідно до Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", закупівля товарів (крім лікарських засобів, вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів, розхідних матеріалів для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та медичних виробів для вакцинації від COVID-19, медичного обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, систем постачання медичних газів), робіт та послуг, пов’язаних з проектуванням та встановленням систем постачання медичних газів (у тому числі кисневих станцій, кріогенних ємностей, мереж централізованого киснепостачання та їх складових), а також інших послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), здійснюється в порядку, встановленому цим Законом для спрощених закупівель.

{Абзац четвертий пункту 3 - 1 розділу X в редакції Закону № 1901-IX від 18.11.2021 }

{Розділ X доповнено пунктом 3 - 1 згідно із Законом № 530-IX від 17.03.2020, з урахуванням змін, внесених Законом № 540-IX від 30.03.2020 ; в редакції Закону № 1599-IX від 01.07.2021 }

3 - 2 . Установити, що до 24 серпня 2021 року замовники, визначені Кабінетом Міністрів України, можуть здійснювати закупівлю товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки та проведення заходів з відзначення 30-ї річниці незалежності України, згідно з переліком товарів, робіт і послуг, затвердженим Кабінетом Міністрів України, за переговорною процедурою, встановленою статтею 40 цього Закону. При цьому замовник має право укласти договір про закупівлю за результатами застосування переговорної процедури закупівлі у строк не раніше ніж через п’ять днів з дня оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

{Розділ X доповнено пунктом 3 - 2 згідно із Законом № 1530-IX від 03.06.2021 }

3 - 3 . Установити, що до 28 червня 2021 року закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки та проведення заходів з відзначення 25-ї річниці Конституції України, здійснюються замовниками за переговорною процедурою, встановленою статтею 40 цього Закону. При цьому замовник має право укласти договір про закупівлю за результатами застосування переговорної процедури закупівлі у строк не раніше ніж через п’ять днів з дня оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

{Розділ X доповнено пунктом 3 - 3 згідно із Законом № 1530-IX від 03.06.2021 }

{Пункт 3 - 4 розділу X виключено на підставі Закону № 3622-IX від 21.03.2024 }

3 - 5 . Установити, що до 1 жовтня 2022 року закупівля робіт, необхідних для забезпечення будівництва Дністровської гідроакумулюючої електростанції (у тому числі супровідні до таких робіт товари та послуги), може здійснюватися шляхом застосування переговорної процедури закупівлі із зазначенням в електронній системі закупівель умови, визначеної абзацом четвертим пункту 2 частини другої статті 40 цього Закону, та не потребує документального підтвердження умови застосування. Договір про закупівлю за результатами застосування переговорної процедури закупівлі укладається у строк не раніше ніж через п’ять днів з дня оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

{Розділ X доповнено пунктом 3 - 5 згідно із Законом № 2009-IX від 26.01.2022 }

3 - 6 . Установити, що до 1 жовтня 2022 року закупівля робіт, необхідних для ремонту, модернізації чи реконструкції компресорних станцій "Диканька", "Долина-2", "Бердичів", "Красилів", "Комарно", "Ужгород", "Росош", "Первомайська", "Лубни", "Яготин", "Долина", "Тернопіль", "Рогатин", "Богородчани", "Олександрівка", "Машівська", "Більче-Волиця", дотискувальної компресорної станції "Богородчани" (у тому числі супровідні до таких робіт товари та послуги), може здійснюватися у суб’єкта господарювання, який здійснює виробництво газотурбінного обладнання та включений до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, шляхом застосування переговорної процедури закупівлі із зазначенням в електронній системі закупівель умови, визначеної абзацом четвертим пункту 2 частини другої статті 40 цього Закону, та не потребує документального підтвердження умови застосування. Договір про закупівлю за результатами застосування переговорної процедури закупівлі укладається у строк не раніше ніж через п’ять днів з дня оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

{Розділ X доповнено пунктом 3 - 6 згідно із Законом № 2009-IX від 26.01.2022 }

3 - 7 . Установити, що на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених цим Законом, визначаються Кабінетом Міністрів України із забезпеченням захищеності таких замовників від воєнних загроз.

{Розділ X доповнено пунктом 3 - 7 згідно із Законом № 2526-IX від 16.08.2022 }

3 - 8 . Установити, що на період дії правового режиму воєнного стану в Україні в разі здійснення замовником закупівлі без використання електронної системи закупівель, за умови що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору. Замовники можуть не публікувати інформацію про своє місцезнаходження та/або місцезнаходження постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг), та/або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг, якщо поширення такої інформації несе ризики для безпеки замовника та/або постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг).

{Розділ X доповнено пунктом 3 - 8 згідно із Законом № 2526-IX від 16.08.2022 }

4. Установити, що до 1 січня 2022 року:

1) замовник може утворювати тендерний комітет (комітети) для організації та проведення процедур закупівель.

Замовник має право визначити уповноважену особу (осіб) та тендерний комітет (комітети), за умови що кожен із них буде відповідальним за організацію та проведення конкретних процедур закупівель.

Для цілей цього Закону тендерний комітет - це службові (посадові) та інші особи замовника, призначені відповідальними за організацію та проведення процедур закупівлі згідно із цим Законом.

Тендерний комітет діє на засадах колегіальності та неупередженості.

Членство в тендерному комітеті не повинно створювати конфлікт між інтересами замовника та учасника чи між інтересами учасників процедури закупівлі, наявність якого може вплинути на об’єктивність і неупередженість прийняття рішень щодо вибору переможця процедури закупівлі.

/

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст