Главная Сервисы для юристов Законы Про поховання та похоронну справу Стаття 15-1. Почесне поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі загиблих (померлих) осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, забезпечували виконання службових обов’язків та присяги на вірність Українському народу

Стаття 15-1. Почесне поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі загиблих (померлих) осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, забезпечували виконання службових обов’язків та присяги на вірність Українському народу

Предыдущая

16/35

Следующая

На Національному військовому меморіальному кладовищі може здійснюватися поховання з військовими почестями загиблих (померлих):

а) військовослужбовців сил безпеки та оборони, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України;

б) військовослужбовців - Героїв України, яким починаючи з 2014 року вручено орден "Золота Зірка", а також військовослужбовців, нагороджених орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, орденом "За мужність" трьох ступенів, орденом княгині Ольги трьох ступенів;

в) учасників бойових дій, визначених абзацом другим пункту 2, пунктами 19-24 частини першої статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

г) осіб з інвалідністю внаслідок війни, визначених пунктами 11-15 частини другої статті 7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

ґ) військовослужбовців Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які за рішенням відповідних державних органів були направлені для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки або у відрядження до держав, на території яких у цей період велися бойові дії.

На Національному військовому меморіальному кладовищі не може здійснюватися поховання зазначених у цій статті осіб, які на день смерті мали судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку.

Особи, зазначені в частині першій цієї статті, які поховані на інших кладовищах, крім Героїв України, яким починаючи з 2014 року вручено орден "Золота Зірка", а також крім осіб, похованих на тимчасово окупованих територіях (після їх деокупації), не підлягають перепохованню на Національному військовому меморіальному кладовищі, а увічнення їхньої пам’яті може здійснюватися у музейному комплексі Національного військового меморіального кладовища.

{Частина третя статті 15 - 1 в редакції Закону № 3505-IX від 08.12.2023 }

Особи, зазначені у частині першій цієї статті, урна з прахом яких похована в колумбарній ніші на інших кладовищах, можуть бути перепоховані в колумбарії на Національному військовому меморіальному кладовищі в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

{Статтю 15 - 1 доповнено новою частиною згідно із Законом № 3505-IX від 08.12.2023 }

Порядок організації здійснення почесних поховань на військовому кладовищі та увічнення пам’яті у музейному комплексі Національного військового меморіального кладовища визначається Кабінетом Міністрів України.

Перепоховання Героїв України, яким починаючи з 2014 року вручено орден "Золота Зірка", та осіб, зазначених у частині першій цієї статті, які поховані на тимчасово окупованих територіях (після їх деокупації), на Національному військовому меморіальному кладовищі здійснюється в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

{Статтю 15 - 1 доповнено частиною шостою згідно із Законом № 3505-IX від 08.12.2023 }

На Національному військовому меморіальному кладовищі може здійснюватися перепоховання видатних борців за незалежність України у XX столітті за рішенням та в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

{Статтю 15 - 1 доповнено частиною сьомою згідно із Законом № 3505-IX від 08.12.2023 }

{Закон доповнено статтею 15 - 1 згідно із Законом № 2292-IX від 31.05.2022 }

Предыдущая

16/35

Следующая

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст