Главная Сервисы для юристов Законы Про географічні зазначення спиртних напоїв Стаття 1. Визначення термінів та категорій спиртних напоїв

Стаття 1. Визначення термінів та категорій спиртних напоїв

1/26

Следующая

1. У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

1) алюзія - пряме або непряме посилання на одну або декілька офіційних назв спиртних напоїв або географічних зазначень спиртних напоїв під час опису, представлення, маркування харчових продуктів та спиртних напоїв категорій, визначених пунктами 33-40 частини другої цієї статті (крім їх використання у складеному терміні або зазначення в переліку інгредієнтів);

2) ароматизація - використання для виробництва спиртного напою ароматизаторів або ароматичних харчових продуктів в один або декілька таких способів: додавання, мацерація, спиртове бродіння, дистиляція спирту з використанням ароматизаторів та/або ароматичних харчових продуктів;

3) ароматичні харчові продукти - харчові продукти, що використовуються у процесі виробництва спиртних напоїв з метою надання їм аромату та/або смаку або модифікації аромату та/або смаку;

4) витримка (дозрівання) - процес зберігання спиртного напою або спиртового дистиляту протягом певного періоду у відповідних ємностях з метою проходження природних реакцій, у результаті яких спиртний напій або спиртовий дистилят набуває особливих характеристик;

5) вино кріплене для дистиляції - продукт з фактичною міцністю не менше 18 % об. та не більше 24 % об., одержаний виключно шляхом додавання до вина, що не містить залишкового цукру неректифікованого, продукту, одержаного шляхом дистиляції (перегонки) вина виноградного із максимальною фактичною міцністю 86 % об., вміст летких кислот у якому становить не більше 1,5 грама на 1 літр у перерахунку на оцтову кислоту;

6) винний дистилят - спиртовий дистилят, одержаний шляхом дистиляції (перегонки) виноградного вина (з вмістом летких кислот не більше 2 грами на 1 літр у перерахунку на оцтову кислоту) або вина кріпленого для дистиляції чи шляхом повторної дистиляції отриманого дистиляту, з фактичною міцністю до 86 % об., вмістом летких речовин, що походять виключно від дистиляції використаної сировини, 1,25 грама і більше на 1 літр спирту при 100 % об., максимальним вмістом метанолу 2 грами на 1 літр спирту при 100 % об.;

7) географічне зазначення спиртного напою - найменування, що ідентифікує спиртний напій, який походить з території певної країни або регіону як частини країни, населеного пункту чи місцевості на цій території, якщо особлива якість, репутація чи інші характеристики спиртного напою зумовлені головним чином цим географічним місцем походження;

8) дистиляція (перегонка) - процес термічного розділення продуктів спиртового бродіння сільськогосподарської продукції в один або декілька етапів за нормального тиску або у вакуумі шляхом використання дистиляційного апарата для досягнення певних органолептичних характеристик та/або більш високої концентрації спирту. Дистиляція може бути одноразовою, багаторазовою або повторною;

9) додавання спирту - додавання до спиртного напою спирту етилового та/або спиртових дистилятів (крім використання спирту для розведення чи розчинення барвників, ароматизаторів або інших інгредієнтів, використання яких у виробництві спиртних напоїв дозволено законодавством);

10) Експертна комісія - комісія, утворена спеціально уповноваженим органом з метою дослідження та погодження специфікації спиртного напою, щодо якого реєструється географічне зазначення, внесення змін до неї;

11) єдиний документ - документ, необхідний для реєстрації географічного зазначення спиртного напою, в якому викладені основні положення специфікації спиртного напою, а також стислий опис взаємозв’язку спиртного напою з географічним місцем походження;

12) забарвлення - використання для виробництва спиртного напою одного або більше барвників, використання яких у виробництві спиртних напоїв дозволено законодавством;

13) змішування - поєднання спиртного напою, що належить до певної категорії спиртних напоїв або є спиртним напоєм із зареєстрованим географічним зазначенням, із спиртним напоєм іншої категорії, спиртовим дистилятом або спиртом етиловим;

14) категорії спиртних напоїв - встановлена цим Законом та Законом України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" класифікація спиртних напоїв на підставі їхніх фізичних, хімічних та/або органолептичних характеристик, складу та способу виробництва;

15) купажування - поєднання двох і більше спиртних напоїв, що належать до однієї категорії, але мають незначні відмінності, пов’язані із способом виробництва, використанням у виробництві певних дистиляційних апаратів або ємностей, періодом витримки (дозрівання), географічним місцем виробництва. Купажований спиртний напій належить до тієї самої категорії спиртних напоїв, що й спиртні напої до купажування;

16) місце виробництва спиртного напою - територія певної країни або регіон як частина країни, населений пункт чи місцевість на цій території, в яких відбулася стадія виробничого процесу готового продукту, що надала спиртному напою особливу якість, репутацію чи інші характеристики;

17) Національний орган інтелектуальної власності (НОІВ) - державна організація, що входить до державної системи правової охорони інтелектуальної власності, визначена на національному рівні Кабінетом Міністрів України як така, що здійснює повноваження у сфері інтелектуальної власності, визначені цим Законом, іншими законами України у сфері інтелектуальної власності, актами центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, та статутом, і має право представляти Україну в міжнародних та регіональних організаціях;

18) органи сертифікації - підприємства, установи, організації, акредитовані національним органом України з акредитації, призначені спеціально уповноваженим органом для проведення сертифікації спиртних напоїв із зареєстрованим географічним зазначенням та підтвердження їх відповідності специфікації і внесені до Реєстру органів сертифікації у сфері географічних зазначень;

19) офіційна назва спиртного напою - назва категорії спиртних напоїв, вимогам якої відповідає спиртний напій. Для спиртного напою, що не відповідає вимогам жодної з категорій спиртних напоїв, офіційною назвою є назва "спиртний напій" або назва, встановлена нормативно-правовим актом, а в разі його відсутності - нормативним документом, за умови наявності в маркуванні спиртного напою терміна "спиртний напій";

20) підсолодження - використання для виробництва спиртного напою одного або декількох підсолоджувачів (напівбілий цукор, білий цукор, екстрабілий цукор, декстроза, фруктоза, глюкозний сироп, цукровий розчин, розчин інвертного цукру, сироп інвертного цукру, ректифіковане концентроване виноградне сусло, концентроване виноградне сусло, свіже виноградне сусло, карамелізований цукор, що отримується окремо шляхом контрольованого нагрівання цукрози без основних речовин, мінеральних кислот чи інших хімічних добавок, мед, сироп із плодів ріжкового дерева, інших натуральних вуглеводневих речовин з подібними властивостями), використання яких у виробництві спиртних напоїв дозволено законодавством;

21) сертифікат - документ, що видається органом сертифікації та підтверджує відповідність спиртного напою із зареєстрованим географічним зазначенням специфікації;

22) сертифікація спиртного напою із зареєстрованим географічним зазначенням - перевірка та підтвердження відповідності специфікації спиртного напою із зареєстрованим географічним зазначенням;

23) складений термін - поєднання під час опису, представлення та маркування алкогольного напою офіційної назви спиртного напою або зареєстрованого географічного зазначення спиртного напою, доданого до алкогольного напою для формування всього вмісту спирту в ньому, з назвою одного чи декількох харчових продуктів (крім назви алкогольного напою або харчового продукту, використаного у виробництві відповідного спиртного напою) або з прикметниками, утвореними від таких назв, та/або з терміном "лікер" або "крем";

24) спирт етиловий - спирт, одержаний із сільськогосподарської продукції, міцністю від 96 % об., що має такі органолептичні характеристики: без відчутного смаку, відмінного від смаку використаної сировини; максимальний вміст домішок на 1 літр спирту 100 % об.: загальна кислотність, виражена у грамах оцтової кислоти, - 0,015; естери, виражені у грамах етилацетату, - 0,013; альдегіди, виражені у грамах ацетальдегіду, - 0,005; вищі спирти, виражені у грамах 2-метил-1-пропанолу 100 % об., - 0,005; метанол, виражений у грамах, - 0,3; сухий екстракт, виражений у грамах, - 0,015; основи, що містять азот, виражені у грамах азоту, - 0,001; фурфурол не виявляється; що відповідає товарній підкатегорії 2207 10 00 90 згідно з УКТЗЕД;

25) спиртний напій - напій алкогольний, призначений для споживання людиною, міцністю від 15 % об. (включно з спиртними напоями категорії "яєчний лікер" міцністю від 14 % об.), одержаний в один із таких способів або шляхом їх поєднання:

дистиляція продуктів, отриманих шляхом природного спиртового бродіння із сільськогосподарської продукції, з додаванням або без додавання ароматизаторів чи ароматичних харчових продуктів;

мацерація або подібна обробка рослинної сировини у спирті етиловому із сільськогосподарської продукції та/або спиртовому дистиляті із сільськогосподарської продукції, та/або спиртному напої;

додавання (окремо або в поєднанні) ароматизаторів, ароматичних харчових продуктів, барвників, підсолоджувачів та/або іншої сільськогосподарської продукції, та/або харчових продуктів, інших інгредієнтів, використання яких у виробництві спиртних напоїв дозволено законодавством, до спирту етилового та/або спиртового дистиляту, та/або спиртного напою.

Якщо для виробництва спиртного напою додається вода питна (у тому числі демінералізована, пом’якшена, оброблена за допомогою зворотного осмосу), вміст спирту у спиртному напої після додавання води має відповідати вмісту спирту за об’ємом, встановленому для відповідної категорії спиртних напоїв.

Не вважаються спиртними напоями алкогольні напої, що класифікуються у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 та 2207 згідно з УКТЗЕД. Для виробництва спиртних напоїв використовуються спирт етиловий (товарна підкатегорія 2207 10 00 90 згідно з УКТ ЗЕД) та спиртові дистиляти (товарна позиція 2208 згідно з УКТ ЗЕД), одержані виключно із сільськогосподарської продукції;

1/26

Следующая

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст