/
1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через два роки з дня набрання ним чинності, крім:
положень, що встановлюють вимоги до виробництва, витримки (дозрівання), опису, представлення та маркування продуктів, визначених у пункті 3 статті 208 "Тимчасові заходи" підрозділу 3 "Географічні значення" глави 9 "Інтелектуальна власність" розділу IV "Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею" Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, які вводяться в дію не раніше закінчення періоду, зазначеного у пункті 3 зазначеної статті;
абзаців другого - чотирнадцятого та шістнадцятого підпункту 2 пункту 4 цього розділу, які вводяться в дію з дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо спрощення умов виробництва дистилятів суб’єктами малого підприємництва";
{Пункт 1 розділу VII доповнено новим абзацом згідно із Законом № 3193-IX від 29.06.2023 }
пункту 5 цього розділу, який вводиться в дію з дня набрання чинності цим Законом.
2. Правова охорона географічних зазначень спиртних напоїв, зареєстрованих до набрання чинності цим Законом, діє безстроково, крім випадків дострокового припинення дії реєстрації географічного зазначення спиртного напою, передбачених статтею 21 Закону України "Про правову охорону географічних зазначень".
3. Установити, що з 1 січня 2026 року використання географічних зазначень спиртних напоїв Європейського Союзу Cognac (коньяк), Armagnac (арманьяк), Calvados (кальвадос), Grappa (граппа), Anis Portuges (аніс португеж) для позначення та представлення подібних спиртних напоїв, що походять з України, припиняється, крім напоїв, що вироблені та марковані згідно із законодавством, що діяло до 1 січня 2026 року, які можуть реалізовуватися в Україні до їх закінчення на складах. Офіційні назви подібних спиртних напоїв, що походять з України, мають бути приведені у відповідність з вимогами цього Закону. Використання назв, похідних від географічних зазначень спиртних напоїв Європейського Союзу, передбачених цим пунктом, для спиртів, спиртових дистилятів, технологій, що застосовуються для виробництва спиртних напоїв, з 1 січня 2026 року забороняється.
До 1 січня 2029 року для виробництва спиртного напою категорії "бренді" допускається використання дистиляту винного, мінімальна витримка (дозрівання) якого в металевих ємностях емальованих чи з нержавіючої сталі з використанням дубової клепки становить не менше трьох років.
{Пункт 3 розділу VII із змінами, внесеними згідно із Законом № 3193-IX від 29.06.2023 }
4. Внести зміни до таких законів України:
1) в абзаці десятому частини другої статті 6 Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" (Відомості Верховної Ради України, 1994 р., № 7, ст. 36; 2003 р., № 35, ст. 271; 2020 р., № 51, ст. 481) слова "спиртів та" виключити;
2) у Законі України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" (Відомості Верховної Ради України, 1995 р., № 46, ст. 345 із наступними змінами):
у статті 1:
визначення терміна "спирт етиловий" викласти в такій редакції:
"спирт етиловий - спирт, що класифікується в товарних позиціях 2207 і 2208 згідно з УКТЗЕД та виготовлений із сільськогосподарської продукції або з нехарчових видів сировини за спеціальними технологіями";
визначення терміна "зерновий дистилят" викласти в такій редакції:
"зерновий дистилят - спиртовий дистилят, отриманий шляхом перегонки (дистиляції) зрілої бражки зернових культур, який має органолептичні характеристики, похідні від використаної сировини, та використовується для виробництва спиртних напоїв";
доповнити термінами такого змісту:
"категорії спиртних напоїв - встановлена цим Законом та Законом України "Про географічні зазначення спиртних напоїв" класифікація спиртних напоїв на підставі їхніх фізичних, хімічних та/або органолептичних характеристик, складу та способу виробництва;
спиртний напій - напій алкогольний, призначений для споживання людиною, міцністю від 15 % об. (включно із спиртними напоями категорії "яєчний лікер" міцністю від 14 % об.), одержаний в один із таких способів або шляхом їх поєднання:
дистиляція отриманих шляхом природного спиртового бродіння продуктів із сільськогосподарської продукції з додаванням або без додавання ароматизаторів чи ароматичних харчових продуктів;
мацерація або подібна обробка рослинної сировини у спирті етиловому із сільськогосподарської продукції та/або спиртовому дистиляті із сільськогосподарської продукції, та/або спиртному напої;
додавання (окремо або в поєднанні) ароматизаторів, ароматичних харчових продуктів, барвників, підсолоджувачів та/або іншої сільськогосподарської продукції, та/або харчових продуктів, інших інгредієнтів, використання яких у виробництві спиртних напоїв дозволено законодавством, до спирту етилового та/або спиртового дистиляту, та/або спиртного напою.
Якщо для виробництва спиртного напою додається вода питна (у тому числі демінералізована, пом’якшена, оброблена за допомогою зворотного осмосу), вміст спирту у спиртному напої після додавання води повинен відповідати вмісту спирту за об’ємом, встановленому для відповідної категорії спиртних напоїв.
Не вважаються спиртними напоями алкогольні напої, що класифікуються у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 та 2207 згідно з УКТЗЕД. Для виробництва спиртних напоїв використовуються спирт етиловий (товарна підкатегорія 2207 10 00 90 згідно з УКТЗЕД) та спиртові дистиляти (товарна позиція 2208 згідно з УКТЗЕД), одержані виключно із сільськогосподарської продукції;
{Абзац п'ятнадцятий підпункту 2 пункту 4 розділу VII виключено на підставі Закону № 3193-IX від 29.06.2023 }
офіційна назва спиртного напою - назва категорії спиртних напоїв, вимогам якої відповідає спиртний напій. Для спиртного напою, що не відповідає вимогам жодної з категорій спиртних напоїв, офіційною назвою є назва "спиртний напій" або назва, встановлена нормативно-правовим актом, а в разі його відсутності - нормативним документом, за умови наявності в маркуванні спиртного напою терміна "спиртний напій";
доповнити статтею 10 - 1 такого змісту:
" Стаття 10 - 1 . Загальні вимоги до категорій та офіційних назв спиртних напоїв
1. Спиртні напої класифікуються відповідно до загальних вимог, визначених цією статтею, та вимог, встановлених частиною другою статті 1 Закону України "Про географічні зазначення спиртних напоїв".
2. Спирт етиловий, що використовується для виробництва спиртних напоїв всіх категорій, має бути одержаний із сільськогосподарської продукції, мати міцність від 96 % об. і такі органолептичні характеристики: без відчутного смаку, відмінного від смаку використаної сировини; максимальна вміст домішок на 1 літр спирту 100 % об.: загальна кислотність, виражена у грамах оцтової кислоти, - 0,015; естери, виражені у грамах етилацетату, - 0,013; альдегіди, виражені у грамах ацетальдегіду, - 0,005; вищі спирти, виражені у грамах 2-метил-1-пропанолу 100 % об., - 0,005; метанол, виражений у грамах, - 0,3; сухий екстракт, виражений у грамах, - 0,015; основи, що містять азот, виражені у грамах азоту, - 0,001; фурфурол не виявляється; та відповідати товарній підкатегорії 2207 10 00 90 згідно з УКТЗЕД.
/
Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.
Полный текстCopyright © 2014-2024 «Протокол». Все права защищены.