Главная Блог Аналитические статьи Статьи Право на відпустку: чи є воно в адвоката та що про це думають судді

Право на відпустку: чи є воно в адвоката та що про це думають судді

09.06.2023
Просмотров : 3109

Адвокати хочуть відпочивати як і будь-які інші представники різноманітних професій. Суд із цим не завжди погоджується, пропонуючи «перенести» плановану відпустку. Та й захисники інколи підходять до вибору дат відпочинку занадто креативно. (Джерело: ЗіБ)

Неповажна причина

У Вищій школі адвокатури відбувся вебінар «Право адвоката на відпустку: законодавчі гарантії, судова та дисциплінарна практика». Лекторами заходу виступили видатний адвокат, голова секретаріату Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Віктор Вовнюк та адвокат, голова комітету з трудового права НААУ Вікторія Поліщук.

На початку заходу В. Поліщук озвучила здавалося б просту істину: «Ми всі живі люди і хочемо мати право на відпустку». Однак на практиці цю тезу доводиться захищати і відстоювати. До того ж, чинне законодавство цьому мало сприяє. При цьому відпочинок, до прикладу, для судді вважається природним станом речей, адже у суді просто відбувається повторний розподіл справ.

Згадайте новину: Чи оплачується адвокатові час очікування засідання - суддя КЦС ВС Ірина Литвиненко

Як же ставляться суди до відпусток адвокатів?

Практика є неоднозначною. Наприклад, у справі №396/972/23 адвокат просить про перенесення розгляду справи у зв’язку із відпусткою, при цьому захисник подає клопотання з інформацією про заброньоване житло для відпочинку. Суд ставиться із розумінням та 31.05.2023 виносить ухвалу про задоволення клопотання.

На противагу цьому є протилежна позиція — рішення Касаційного цивільного суду від 3.08.2022 у справі №309/2629/19. Суть полягає в тому, що адвокат не з’явився на засідання, однак заздалегідь попередив про відпустку, яку запланував провести за межами України, й у клопотанні надав у якості доказу ваучер. Позиція суду полягала у тому, що на минулому засіданні в цій справі дату наступного було узгоджено, і тоді адвокат не зазначав про відпустку. І це при тому, що між цими двома засіданнями пройшло кілька місяців.

Тобто виходить, що права на відпустку у адвоката ніби не існує. Сам адвокат, до речі, аргументував своє право тим, що для адвоката по суті працедавцем є його клієнт. І саме з ним доречно узгоджувати такі питання. Водночас Верховний Суд взагалі не згадав про право на відпустку, а лише зазначив, що доводи касаційної скарги є неприйнятними, а відпустка не є поважною причиною для неявки в судове засідання.

Краматорський міський суд у справі №234/15749/20 зазначив, що представник зловживає процесуальними правами та в клопотанні немає належно оформлених документів. Однак є і два позитивних рішення, в яких суди враховували, що адвокат перебуває у відпустці. Це — ухвала Господарського суду м.Києва у справі № 916/2432/21 та ухвала Дніпровського апеляційного суду у справі №183/1980/21.

Згадайте новину: Чому адвокату не можна сваритися із сусідами і лаятися у батьківських чатах

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст