Главная Блог Новости Право на спадщину в умовах воєнного стану: що змінюється у 2024 році

Право на спадщину в умовах воєнного стану: що змінюється у 2024 році

19.02.2024
Просмотров : 2939

В Україні змінюються правила відкриття та оформлення спадщини під час воєнного стану. Що треба знати про новації, кого стосуються зміни, та які строки оформлення документів визначає законодавство — далі.

30 січня 2024 року набрали чинності два закони, а саме:

- Закон № 3450-IX «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини»;

- Закон № 3449-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини».

По суті, нововведення стосуються визначення місця відкриття спадщини та строків спадкування. Також вносять зміни до Законів України «Про нотаріат», «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» і «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції».

Головна мета — захист прав спадкоємців в умовах воєнного стану.

Спадщина — це перехід прав та обов’язків від людини, яка померла — спадкодавця, до іншої особи — спадкоємця.

Порядок відкриття та оформлення спадщини вже неодноразово змінювався. Раніше через воєнний стан людям дозволяли відкривати справу про спадщину у будь-якого нотаріуса на території України, незалежно від того, де спадкодавець помер. Але виникало багато незручностей для самих спадкоємців. Тому повертається процедура, яка була до війни.

  • Відтепер треба подавати заяву до нотаріуса, який перебуває в тому ж регіоні, де було останнє місце проживання померлого.

  • Документом, який підтверджує місце проживання переселенця, є довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Важливо зазначити, що нотаріус не має права здійснювати діяльність за межами свого нотаріального округу, крім заміщення інших нотаріусів. Тобто, якщо спадкодавець на момент смерті проживав у місті Києві, то спадкоємцям треба подавати заяву про відкриття спадщини саме до київського нотаріуса.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст