Главная Блог Новости Правила перетинання кордону дитиною в умовах війни

Правила перетинання кордону дитиною в умовах війни

16.03.2022
Просмотров : 4049

З моменту введення воєнного стану та наступу окупантів на Україну виїхало - за даними ООН - понад 2,7 мільйона мирних жителів. Серед них дуже багато дітей, біля 2,2 тисячі дітей з вразливих категорій населення. Деякі із батьків не мають можливості супроводжувати дітей при перетині кордону, особливо це стосується чоловіків.

За загальним правилом, відповідно до пункту 3 Правил перетинання державного кордону громадянами України” затверджених Постановою Кабінета Міністрів України (КМУ) від 27 січня 1995 р. № 57 (далі - Правила перетинання кордону), виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, здійснюється за згодою обох батьків (усиновлювачів) (далі - батьки) та в їх супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними, які на момент виїзду з України досягли 18-річного віку, у тому числі в супроводі членів екіпажу повітряного судна, на якому вони прямують.

Користуйтеся консультацією: Інструкція для біженців щодо порядку виїзду за кордон

Однак, Постановою КМУ № 166 від 28 лютого 2022 р. “Про внесення зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України” (далі - постанова №166) та Постановою № 179 від 1 березня 2022 р. “Про внесення змін до пункту 2-4 Правил перетинання державного кордону громадянами України” (далі - постанова №179), були внесені зміни до Правил перетинання державного кордону.

Відповідними постановами № 166 та № 179 - ще на початку війни було додано порядок перетинання кордону дітьми, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану. Постановою № 166 внесено новий пункт 2-4, а постановою №179 цей пункт дещо змінено та доповнено новими положеннями.

12 березня 2022 року КМУ на своєму офіційному сайті анонсував прийняття Постанови № 264 (далі - постанова №264), що знову вносить зміни до Правил перетинання державного кордону. Відомості про те що вона офіційно опублікована не знайдено - проте вважаю, що це питання часу.

Отже, відповідно до пункту 2-4 (а з урахуванням постанови №264 пункту 2-3) Правил перетинання державного кордону, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану:

У загальних випадках, виїзд за межі України:

1.дітей, які не досягли 16-річного віку:

в супроводі кого - одного з батьків, діда, баби, повнолітніх сестри, брата, вітчима, мачухи або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування (далі - ООП);

здійснюється із якими документами: паспорта гр.України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта гр.України) / документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону;

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст