Главная Блог Аналитические статьи Статьи Практика застосування сімейної медіації в Україні

Практика застосування сімейної медіації в Україні

14.12.2017
Просмотров : 1701

За дев’ять років юридичної практики, доводилось чути та бачити різне.

Кажуть, якщо хочеш більше взнати людину подивись, як вона розлучається.

Спілкуючись с адвокатами по регіонам мною був зроблений висновок, що в кожній окремій області існує своя історія та практика застосування сімейної медіації.

Ніколи не вийде якісно вирішувати сімейних спір, виходячи лише з букви закону, приймаючи висновки та відповідні рішення. На жаль, вони не завжди можуть забезпечити успішне вирішення спору та належне майбутнє для дітей, які є часто учасниками сімейних конфліктів.

Будь-який сімейний конфлікт, це ціла психологія, він лежить в іншій площині на іншому глибокому рівні. Часто ситуацію не реально вирішити в правому просторі, виникає необхідність застосувати нестандартне мислення, підходи, способи, інструменти, психологію, додаткові знання та навички.

На практику застосування сімейної медіації вливають керівники в органах місцевого самоврядування, їхній курс політики, представники органу опіки та піклування, соціальні працівники, які систематично стикаються з людьми та їх сімейними конфліктами.

Говорячи про збереження сім’ї, її цінностей, традицій, єдності, інтереси дітей потрібно в першу чергу, говорити про такий мирний спосіб врегулювання спору, як медіація.

Часто причинами сімейних конфлікт є паралельне існування у однієї із сторін трудового, організаційного конфлікту на роботі або в бізнесі.

Звичайно, що більш активно сімейна медіація застосовується у великих містах, але сумна ситуація в маленьких містах, селах. Одна із сторін нехтуванням у застосуванні сімейної медіації для мирового врегулювання спору є відсутність прямої вказівки у законі і її застосування сьогодні носить рекомендаційний характер.

Сімейні спори відносять до категорії самих складних, в яких вирішується доля дітей, подружжя. Вирішення сімейного спору шляхом медіації в будь-якому випадку покращує комунікацію між сторонами, допомагає краще почути та зрозуміти один одного, знімає стреси, страхи, внутрішню напругу та інше.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст