Главная Блог Аналитические статьи Статьи Практичні аспекти зняття адвоката з обліку як самозайнятої особи в органах фіскальної служби.

Практичні аспекти зняття адвоката з обліку як самозайнятої особи в органах фіскальної служби.

31.08.2017
Просмотров : 13219

Відповідно до ст.ст. 13-15 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокат може здійснювати свою діяльність виключно в одній із трьох організаційно-правових форм – провадити індивідуальну діяльність (бути самозайнятою особою), у формі адвокатського бюро чи адвокатського об’єднання.

Провадження індивідуальної адвокатської діяльності передбачає обов’язкову постановку адвоката на облік в органах Державної фіскальної служби України як самозайнятої особи, що закріплено в ст. 65 Податкового кодексу України

При цьому, подальше обрання адвокатом іншої форми здійснення діяльності (бюро/об’єднання) після постановки на облік як самозайнятої особи не мало наслідком автоматичне зняття адвоката з обліку як самозайнятої особи.

До 01 січня 2017 року це питання жодним чином не турбувало адвокатів, які після постановки на облік як самозайняті особи обрали іншу форму здійснення діяльності. Фактично такі адвокати перебували на «подвійному обліку» - і як самозайняті особи, і як учасники адвокатських бюро або об’єднань.

Проте, у зв’язку із внесенням змін до податкового кодексу, з 01 січня 2017 року у адвокатів (як і у інших самозайнятих осіб та фізичних осіб-підприємців) виник обов’язок щомісячно сплачувати Єдиний соціальний внесок в незалежності від наявності доходів. Мінімальний розмір такого ЄСВ становив 704,00 грн.

Таким чином, виникла чергова правова колізія. З одного боку – профільний закон дозволяє адвокату здійснювати діяльність виключно в одній із трьох запропонованих форм. З іншого боку – органи фіскальної служби одночасно нараховують ЄСВ і на адвоката як самозайняту особу, і на адвоката, який є учасником бюро або об’єднання.

На перший погляд здається, що ніяких проблем в цьому немає і потрібно лише знятися адвокату з обліку. Але, але, але …. Не все виявилося так просто. І ось чому.

Відразу хочеться зазначити, що всю процедуру зняття адвоката з обліку як самозайнятої особи в органах фіскальної служби ми випробували «від А до Я» особисто на собі. В даній статті ми хочемо поділитися своїм досвідом із іншими колегами, які для себе дане питання ще не врегулювали.

І так, почнемо.

16 січня 2017 року ми звернулися до районної податкової інспекції, в якій одночасно перебували на обліку і як самозайнята особа, і як адвокатське бюро, із заявою щодо особливостей провадження адвокатської діяльності, в якій серед іншого звертали увагу фіскалів на неможливість подвійного оподаткування.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст