Главная Блог Аналитические статьи Статьи ПОВОРОТНИЙ МОМЕНТ ДЛЯ УКРАЇНСЬКОГО БІЗНЕСУ: MLI КОНВЕНЦІЇ БУТИ В 2018

ПОВОРОТНИЙ МОМЕНТ ДЛЯ УКРАЇНСЬКОГО БІЗНЕСУ: MLI КОНВЕНЦІЇ БУТИ В 2018

18.05.2018
Просмотров : 1617

"Україна має ратифікувати Угоду MLI до кінця року, інакше може потрапити в офшорний список країн ЄС" - Мінфін.

Саме з такою цитатою Міністерство фінансів України (далі – Мінфін) розмістило на офіційному веб-сайті презентацію щодо очікуваних змін пов’язаних з ратифікацією Угоди MLI (Multilateral Convention to Implement Tax Treaty Related Measures to Prevent Base Erosion and Profit Shifting).

Не секрет, що Україна планувала взяти участь у підписанні MLI Конвенції ще 24 січня 2018 року у Парижі на офіційній церемонії (а слідуючи Дорожній карті з імплементації мінімального стандарту плану BEPS, розробленої Мінфіном, це повинно було статися ще раніше). Однак, станом на сьогодні цього так і не відбулося. У Мінфіні пояснили, що для підписання MLI Конвенції у Парижі Міністр фінансів не отримав відповідних повноважень.

Приєднання до MLI Конвенції від України, в першу чергу, вимагає Організація економічного співробітництва та розвитку (далі - ОЕСD). Оскільки, з 1 січня 2017 року Україна приєдналася до Мінімального стандарту BEPS (4 з 15 заходів), розробка якого спрямована на боротьбу з розмиванням податкової бази і переміщенням прибутку за кордон. Два заходи мінімального стандарту Україна може запровадити саме приєднавшись до MLI Конвенції:

  • Захід №6 «Запобігання наданню пільг, передбачених угодами про уникнення подвійного оподаткування, за невідповідних обставин»;
  • Захід №14 «Підвищення ефективності механізмів урегулювання спорів».

Хоча й MLI Конвенція досі не ратифікована Україною, однак постійне афішування Мінфіну навколо теми імплементації плану BEPS слугує своєрідним маяком, що вказує на обраний державою курс.

Що за багатосторонній інструмент, про який велася мова Мінфіном в останніх новинах?

MLI Конвенції – це угода, приєднавшись до якої країна отримує змогу одночасного внесення змін до всіх або деяких чинних Конвенцій про уникнення подвійного оподаткування (далі - DTT).

Тобто, MLI Конвенції це унікальний механізм, який дозволяє одночасно змінити численну кількість двосторонніх угод з країнами, які також долучилися до багатостороннього інструменту, уникнувши таким чином тривалих процедур індивідуального перегляду кожної з них у двосторонньому порядку. Приєднання до Угоди MLI тягне в подальшому внесення змін до понад 60 (!) діючих DTT, за участю України.

Основна мета MLI Конвенції - боротьба з практикою неправомірного використання DTT з метою отримання податкових пільг.

Заплановані зміни принципово посилюють механізми боротьби контролюючих органів із зловживанням положеннями DTT (захід №6 Плану BEPS), що в свою чергу, не дозволятиме бізнес-структурам оптимізувати податкові зобов’язання за допомогою вже звичних схем. MLI Конвенція повинна також поліпшити механізми вирішення податкових спорів (захід №14 Плану BEPS), врегулювати питання гібридних невідповідностей (захід №2 Плану BEPS) та визначення статусу постійних представництв (захід №7 Плану BEPS).

Важливо зауважити, що MLI Конвенція запроваджує нові підходи протидії зловживанням DTT, основні серед яких:

1. Тест основної діяльності («Principal Purpose Test» – PPT)

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст