Главная Блог Аналитические статьи Статьи ПОВЕРНЕННЯ СУДОВОГО ЗБОРУ В 2018 РОЦІ

ПОВЕРНЕННЯ СУДОВОГО ЗБОРУ В 2018 РОЦІ

05.07.2018
Просмотров : 46715

Доволі часто трапляються випадки, коли в особи, яка звернулася до суду з позовною заявою, з’являється потреба (право) на повернення сплаченого нею судового збору у повному обсязі або частково. Однак необхідно зазначити, що процедура повернення судового збору є достатньо обґрунтованою та логічною, а тому щоб уникнути помилок, які можуть зумовити втрату частини або усієї сплаченої суми, необхідно вибудувати юридично правильний алгоритм та діяти відповідно до нього. У цій статті можна ознайомитися з найпоширенішими ситуаціями та способами повного або часткового повернення судового збору позивачу.

«Автоматичне» повернення

Спершу розглянемо випадок, коли повернення судового збору не потребує особистого звернення громадян до суду, а вирішується судом самостійно. У такому випадку судовий збір повертається в повному обсязі.

Йдеться про випадок, коли особа сплатила судовий збір і подала до суду позов, у процесі розгляду якого виникли правові підстави для повернення судового збору. Такі підстави визначені у ст. 7 ЗУ «Про судовий збір», якою встановлено, що сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду у разі:

  • повернення заяви або скарги;
  • відмови у відкритті провадження у справі;
  • залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв'язку з повторним неприбуттям позивача або за його клопотанням);
  • закриття провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв’язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Водночас у тих випадках, коли суд з певних причин не вирішив питання про повернення судового збору, ви маєте право звернутися до суду із заявою про винесення додаткового рішення, що прямо передбачено ст. 244 ГПК, 270 ЦПК, 252 КАС України.

Повернення судового збору в такому випадку регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.2011 р. №845 «Про затвердження Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників», згідно з яким сплачена та повернута відповідно до ухвали суду сума судового збору повертається органами Державної казначейської служби України (далі – органи Казначейства). Згідно з п. 6 цього Порядку, у разі прийняття рішення про стягнення (повернення) коштів стягувач подає органові казначейства у встановлений спосіб такі документи:

  • заяву про виконання рішення із зазначенням реквізитів банківського рахунка, на який потрібно перерахувати кошти, або даних про перерахування коштів у готівковій формі через банки чи підприємства поштового зв’язку, якщо зазначений рахунок відсутній;
  • судове рішення про стягнення коштів (ухвала суду про повернення судового збору);
  • оригінал або копію розрахункового документа (платіжного доручення, квитанції тощо), який підтверджує перерахування коштів до відповідного бюджету.

Помилкове/надмірне повернення

Інша ситуація, коли особа сплатила судовий збір, але позов до суду не подала, або помилково/надмірно сплатила кошти на рахунок суду. У таких випадках повернення коштів здійснюватиметься у порядку, визначеному наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2013 р. №787 «Про затвердження Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів» (далі – Порядок №787).

Відповідно до абз. 1 п. 5 розд. І Порядку №787, повернення помилково або надміру зарахованих платежів до бюджету здійснюється за поданням органів, що контролюють справляння надходжень до бюджету, а у разі поверненні судового збору (крім помилково зарахованого) – за ухвалою суду, яка набрала чинності. Водночас постановою Кабінету Міністрів України від 16.02.2011 р. №106 «Деякі питання ведення обліку податків, зборів, платежів та інших доходів бюджету» одним з органів, що контролює справляння надходжень бюджету за кодом бюджетної класифікації 22030000 «Судовий збір та надходження від звернення застави у дохід держави», визначено суди загальної юрисдикції. Тобто обов’язок підготовки подання на повернення коштів помилково зарахованого судового збору до органів Казначейства покладається на відповідний суд.

Згідно з п. 3 розд. І Порядку №787, повернення помилково або надміру зарахованого судового збору здійснюється органами Казначейства з відповідних бюджетних рахунків, відкритих в органах Казначейства згідно із законодавством, шляхом оформлення розрахункових документів. Таке повернення (в національній валюті) здійснюється на рахунки одержувачів коштів (у тому числі фізичних осіб), відкриті в банках (ПриватБанк, Ощадбанк тощо), вказані у поданні або заяві платника.

Повернення платежів фізичним особам, які не мають рахунків у банках, може здійснюватися шляхом повернення готівковими коштами за чеком органу Казначейства з відповідних рахунків, відкритих у банках на ім’я органу Казначейства, або з відповідних рахунків банку чи підприємства поштового зв'язку, вказаних у поданні або заяві платника (його довіреної особи).

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст