Главная Блог Аналитические статьи Статьи Повернення майна, вилученого під час проведення обшуку в рамках розслідування кримінального провадження

Повернення майна, вилученого під час проведення обшуку в рамках розслідування кримінального провадження

23.02.2021
Просмотров : 13236

Чинним законодавством України чітко передбачено обов’язок слідчого повернути вилучене під час обшуку майно його власнику в порядку та у строки встановлені законом.

Однак, на практиці слідчі не виконують зазначених вимог законодавства та під будь-якими приводами та відмовками затягують процес з повернення такого майна законному володільцеві, що часом доходить аж до винесення судом вироку у справі.

Відтак, щоб захистити свої майнові права, власники вилученого майна змушені звертатися до суду із скаргою на бездіяльність слідчого, за результатами розгляду якої судом може бути винесено рішення про зобов’язання слідчого негайно повернути відповідне майно.

Законодавством чітко прописано процедуру оскарження бездіяльності слідчого щодо повернення тимчасово вилученого майна, тобто майна, яке було вилучене поза ухвалою суду про дозвіл на проведення обшуку та вилучення майна.

Однак, законодавством жодним чином не встановлений порядок повернення слідчим майна, яке було вилучено на підставі ухвали суду, якою було надано прямий дозвіл на проведення обшуку та вилучення саме такого майна, тобто майно, перелік якого безпосередньо вказано в ухвалі слідчого судді і яке не відноситься до тимчасово вилученого майна.

Читайте статтю: Накладення арешту на майно боржника - гарантія виконання рішення в господарських майнових спорах

Така прогалина в законодавстві дає можливість слідчим зловживати своїми правами, не повертати власнику його майно та маніпулювати власником майна, особливо коли такий власник є підозрюваним у справі.

В свою чергу, суди розглядаючи скарги з вимогами про зобов’язання слідчого негайно повернути майно, на вилучення якого була пряма вказівка в ухвалі суду про дозвіл на проведення обшуку та вилучення майна, відмовляє в задоволенні таких скарг з підстав, що зазначене майно не входить до переліку тимчасово вилученого майна, а інші причини для його повернення законом не встановлено.

Відтак, повернути майно, що не входить до переліку тимчасово вилученого майна часто стає досить складно.

Тому, в даній статті спробуємо більш конкретно розібратися з процедурою оскарження бездіяльності слідчого щодо повернення тимчасово вилученого майна, а також повернення майна, на вилучення якого був прямий дозвіл суду.

Відповідно до статті 235 Кримінального процесуального кодексу України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз. Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити відомості про:

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст