Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 28.11.2016 року у справі №910/211/16

Постанова ВГСУ від 28.11.2016 року у справі №910/211/16

09.02.2017
Автор:
Просмотров : 194

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 листопада 2016 року Справа № 910/211/16

Вищий господарський суд у складі колегії суддів:головуючого суддіЄвсікова О.О.,суддівКролевець О.А., Шевчук С.Р.,

розглянувши касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Патріот-Юг"на постановуКиївського апеляційного господарського суду від 11.10.2016 (головуючий суддя Дикунська С.Я., судді Жук Г.А., Мальченко А.О.)на рішеннягосподарського суду міста Києва від 15.04.2016 (суддя Смирнова Ю.М.)у справі№ 910/211/16 Господарського суду міста Києваза позовомтовариства з обмеженою відповідальністю "Патріот-Юг"до1. товариства з обмеженою відповідальністю "Порше Лізинг Україна", 2. приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" простягнення 508480,00 грн.,

за участю представниківпозивачаШнякіна О.Д., Козюк О.М.,відповідача-1 відповідача-2Самойленко А.О., не з'явився,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням господарського суду міста Києва від 15.04.2016 у справі № 910/211/16, залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 11.09.2016, в задоволенні позову відмовлено повністю.

Не погоджуючись із зазначеними судовими рішеннями, позивач звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить рішення господарського суду міста Києва та постанову апеляційного суду скасувати та прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити.

Вимоги та доводи касаційної скарги мотивовані тим, що судами попередніх інстанцій було неповно з'ясовано обставини, які мають значення для справи, а також порушено норми матеріального та процесуального права, зокрема, ст.ст. 22, 570 ЦК України, ст. 84 ГПК України.

Усіх учасників судового процесу відповідно до статті 111-4 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги, проте в судове засідання представник відповідача-2 не з'явився, однак надіслав клопотання про розгляд справи без його участі. Зважаючи на те, що явку представників сторін не було визнано обов'язковою, а також на достатність матеріалів справи для прийняття рішення, колегія суддів, беручи до уваги встановлені ст. 111-8 ГПК України строки розгляду касаційних скарг, дійшла висновку про можливість розглянути справу за відсутності представників відповідача-2.

Колегія суддів обговоривши доводи касаційної скарги, заслухавши представників учасників судового процесу, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування господарськими судами норм матеріального та процесуального права, вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Як встановлено судами, 05.07.2013 ТОВ "Патріот-Юг" (за договором - лізингоодержувач) та ТОВ "Порше Лізинг Україна" (за договором - лізингодавець) уклали договір про фінансовий лізинг № 00007801, за умовами якого об'єктом лізингу є транспортний засіб типу Volkswagen Tiguan FL 1.4 TSI, рік виробництва 2013, шасі НОМЕР_5, двигун НОМЕР_6, лізингоодержувач придбав об'єкт лізингу після завершення погодженого строку лізингу за купівельною ціною, визначеною лізингодавцем. Вартість об'єкта лізингу склала еквівалент 32 000,00 доларів США, авансовий платіж - еквівалент 22 400,00 доларів США, обсяг фінансування - еквівалент 9 600,00 доларів США, залишкова вартість - еквівалент 0,00 доларів США, кількість лізингових платежів - 36, строк лізингу (місяців) - 36, лізинговий платіж - еквівалент 491,08 доларів США, адміністративний платіж - еквівалент 480,00 доларів США, процентна ставка змінна відповідно до п. 6.4.2 загальних комерційних умов внутрішнього фінансового лізингу.

Додатком до договору сторони погодили загальні комерційні умови внутрішнього фінансового лізингу.

Пунктом 2 додатку визначено поняття авансового платежу, а саме: авансовий платіж - це платіж, що складає частину від вартості об'єкта лізингу, розмір якого визначається "Порше Лізинг Україна" та відображається в контракті, такий платіж підлягає сплаті лізингоодержувачем на користь "Порше Лізинг Україна" до моменту доставки та передачі лізингоодержувачу об'єкта лізингу відповідно до умов контракту, авансовий платіж за будь-яких умов поверненню не підлягає та на нього не нараховуються будь-які відсотки, якщо тільки контрактом не передбачено інше, а також поняття першочергового платежу, яким є - платіж, що складається з авансового платежу, реєстраційного платежу, адміністративного платежу, першого лізингового платежу відповідно до графіку покриття витрат та виплати лізингових платежів, першочерговий платіж сплачується відповідно до умов контракту лізингоодержувачем на користь Порше Лізинг Україна та за будь-яких обставин поверненню лізингоодержувачу не підлягає, якщо інше не передбачено контрактом

За умовами п. 3.1 додатку предметом лізингу за цим контрактом є транспортний засіб, зазначений у контракті, об'єкт лізингу був обраний відповідно до специфікації лізингоодержувачем та в повній мірі відповідає вимогам лізингоодержувача. Лізингоодержувач на власний розсуд здійснив вибір дилера - продавця, у якого Порше Лізинг Україна придбало об'єкт лізингу.

"Порше Лізинг Україна" отримує право власності на об'єкт лізингу та передає лізингоодержувачу об'єкт лізингу на умовах фінансового лізингу згідно з положеннями застосовного українського законодавства та цього контракту (п. 3.2 додатку).

Згідно з п. 3.3 додатку лізингоодержувач користується об'єктом лізингу на умовах фінансового лізингу згідно з положеннями чинного українського законодавства та забезпечує експлуатацію об'єкта лізингу відповідно до цього контракту.

Відповідно п. 4.1 додатку "Порше Лізінг Україна" зберігає за собою право власності на об'єкт лізингу, в той час як лізингоодержувач матиме право на експлуатацію об'єкта лізингу впродовж усього строку дії контракту (окрім випадків, коли "Порше Лізинг Україна" матиме право розірвати цей контракт/відмовитися від контракту та вимагати повернення об'єкта лізингу, як зазначено в цьому контракті).

Лізингоодержувач за п 4.8 додатку несе відповідальність за всі ризики, пов'язані з пошкодженням, втратою або виведенням із ладу об'єкта лізингу, включно з форс-мажорними обставинами та/або випадками, коли такі ризики не покриваються страхуванням об'єкта лізингу, або страхове відшкодування не підлягає виплаті.

Положеннями п. 6.11 додатку визначено, що першочерговий платіж у будь-якому разі не підлягає поверненню лізингоодержувачу; на суму першочергового платежу не нараховуються будь-які відсотки (окрім випадків, коли лізингоодержувач розриває контракт на тій підставі, що лізингоодержувач не отримав об'єкт лізингу, як зазначено в пункті 12.12 контракту; в даному випадку "Порше Лізинг Україна" повертає лізингоодержувачу лише авансовий платіж та перший лізинговий платіж). Сплачені лізингоодержувачем платежі, здійснені лізингоодержувачем, не підлягають поверненню лізингоодержувачу, в тому числі у випадках дострокового закінчення строку лізингу/розірвання контракту відповідно, відмови лізингоодержувача придбати об'єкт лізингу, а також якщо "Порше Лізинг Україна" вимагає повернення об'єкта лізингу відповідно до інших положень контракту.

Відповідно до п. 6.17 додатку будь-які сплачені лізингоодержувачем платежі за контрактом поверненню йому не підлягають, якщо інше не встановлено в контракті.

У випадку втрати або пошкодження ключів, свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (об'єкта лізингу) або інших атрибутів об'єктів, пов'язаних з об'єктом лізингу, лізингоодержувач зобов'язаний невідкладно проінформувати про це компетентні органи та Порше Лізинг Україна (п. 9.8 додатку).

Лізингоодержувач на підставі п. 9.9.1 додатку зобов'язаний, зокрема, забезпечувати належний догляд за об'єктом лізингу, оберігати об'єкт лізингу від будь-якої шкоди, втрати, враховуючи викрадення, не завдавати жодної шкоди об'єкту лізингу.

За умовами п. 11.1 додатку "Порше Лізинг Україна" забезпечує та підтримує страхування об'єкта лізингу від страхових випадків, а також обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів протягом усього строку дії контракту. За попереднім погодженням з лізингоодержувачем "Порше Лізинг Україна" забезпечує та підтримує страхування фінансових ризиків при викраденні або знищенні транспортного засобу протягом усього строку дії контракту. Умови страхування визначає "Порше Лізинг Україна" на власний розсуд.

У випадку викрадення або суттєвого пошкодження об'єкту лізингу "Порше Лізинг Україна" отримує від страхової компанії відшкодування відповідно до загальних умов страхування Каско, з якого будуть вирахувані непокрита частка, визначена в інформації про страхування, решта страхових премій до кінця лізингового року, а також вартість пошкодження (п. 11.7 додатку).

Строк лізингу за цим контрактом визначається у договорі та графіку покриття витрат та виплати лізингових платежів (плані відшкодування). Строк лізингу починається з дати підписання акта приймання - передачі лізингоодержувачем об'єкта лізингу (п.п. 12.1, 12.2 додатку).

Якщо інше прямо не передбачено контрактом, всі повідомлення сторони відправляють за адресою, вказаною у контракті у письмовій формі особисто, кур'єром або поштою. При цьому факт відправлення буде вважатися підтвердженим у випадку наявності підпису адресата на копії повідомлення (у випадку передачі повідомлення особисто), квитанції про оплату відправлення або опису вкладеного з відповідною відміткою УДППЗ "Укрпошта" або кур'єрської служби (у випадку відправлення повідомлення поштою або кур'єром). Факт отримання адресатом повідомлення буде вважатися підтвердженим у випадку наявності підпису адресата на копії повідомлення (у випадку передачі повідомлення особисто), наявності повідомлення про вручення адресату поштового відправлення/відмови адресата від прийняття з відповідною відміткою УДППЗ "Укрпошта", кур'єрської служби (у випадку відправлення повідомлення кур'єром або поштою) (п. 20.5 додатку).

На виконання договору 11.07.2013 за платіжним дорученням №166 позивач сплатив відповідачу-1 авансовий платіж в розмірі 191 506,95 грн., що склало еквівалент 22 400,00 доларів США.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст