Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 26.09.2017 року у справі №904/12469/16

Постанова ВГСУ від 26.09.2017 року у справі №904/12469/16

29.09.2017
Автор:
Просмотров : 584

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2017 року Справа № 904/12469/16

Вищий господарський суд України у складі: суддя Палій В.В. - головуючий (доповідач), судді Селіваненко В.П. і Студенець В.І.

розглянув касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "АКЦІОНЕРНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК "КОНКОРД", м. Дніпро,

на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 23.03.2017

та постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 12.06.2017

у справі № 904/12469/16

за позовом публічного акціонерного товариства "АКЦІОНЕРНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК "КОНКОРД" (далі - Товариство), м. Дніпро,

до громадської організації "НАРОДНИЙ ТРИБУНАЛ" (далі - Організація), м. Дніпро,

про визнання інформації недостовірною, спростування недостовірної інформації та захист ділової репутації.

Судове засідання проведено за участю представників сторін:

позивача - Каукалов І.А. предст. (дов. від 18.04.2017)

відповідача - не з'явився

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Товариство звернулося до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Організації про визнання інформації: "Банкам окупантам не місце в Україні", ""Банк тимчасово не працює", "Цей Банк фінансує тероризм", "Забери свої гроші, поки не пізно", "Переведи гроші в інший банк", "Не годуй армію окупанта", "Ні мінімізації податків", "Банк - це фінансова установа, а не "Пральна машина", "Банду геть", "ПТН ПНХ", яка була поширена Організацією на мітингах, що відбулися 19.12.2016 в період часу з 10:00 до 18:00 год. та 20.12.2016 в період часу з 12:00 до 17:00 год. біля будівлі головного офісу Товариства, розташованого за адресою: м. Дніпро, площа Троїцька, 2, недостовірною та такою, що принижує престиж та порочить ділову репутацію Товариства; про зобов'язання Організації протягом десяти днів з моменту набрання рішенням по даній справі законної сили здійснити спростування недостовірної інформації шляхом опублікування тексту рішення суду, включаючи публікацію тексту його резолютивної частини в місцевому друкованому засобі інформації - обласній газеті "Вісті Придніпров'я".

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 23.03.2017 зі справи № 904/12469/16 (судді Панна С.П. - головуючий, Васильєв О.Ю., Новікова Р.Г.), яке залишено без змін постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 12.06.2017 (судді Кощеєв І.М. - головуючий, Євстигнеєв О.С., Науменко І.М.) у задоволенні позову відмовлено, з посиланням, зокрема на те, що наведені в позовній заяві гасла є оціночними судженнями, які не підлягають спростуванню та доведенню їх правдивості.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Товариство просить судові акти попередніх інстанцій зі справи скасувати, а справу передати на новий розгляд до місцевого господарського суду. Скаргу мотивовано прийняттям оскаржуваних судових рішень з порушенням норм процесуального права.

Відзиву на касаційну скаргу не надходило.

Сторони відповідно до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлені про час і місце розгляду скарги.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи правильність застосування ними норм процесуального та матеріального права, заслухавши пояснення представника Товариства, Вищий господарський суд України дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги з урахуванням такого.

Місцевим та апеляційним господарськими судами у справі, зокрема, встановлено, що:

- Дніпровська міська рада 19.12.2016 отримала від Організації повідомлення про намір провести 19.12.2016 та 20.12.2016 одночасно поруч з будівлями (приміщеннями): Товариства "Дніпровська регіональна дирекція" Центральне відділення № 10, розташованого за адресою: 49000, м. Дніпро, площа Троїцька, 2; Групи компаній "КОНКОРД" за адресою: 49000, м. Дніпро, вул. Космічна, 496; ПАТ "СБЕРБАНК" Дніпровське відділення № 9, розташованого за адресою: 49000, м. Дніпро, вул. Короленка, 15; Управління патрульної поліції у м. Дніпро, розташованого за адресою: 49000, м. Дніпро, площа Троїцька, 2а, мирний громадський захід - мітинг небайдужої патріотично налаштованої громадськості з наступними вимогами: 19.12.2016 - "Ні конвертаційним центрам!", "Ні податковим ямам!", "Бойкот Російським банкам!", "Банк - це не пральна машина!", "Не дамо фінансувати сепаратизм!", "Ми не хочемо жити у поліцейській державі!", "Вимагаємо владу не порушувати право громадян на свободу мирних зібрань!", "Ми не хочемо жити із кляпом у роті!"; 20.12.2016 - "Ні конвертаційним центрам!", "Ні податковим ямам!", "Бойкот Російським банкам!", "Банк - це не пральна машина!", "Не дамо фінансувати сепаратизм!";

- як зазначив позивач, 19.12.2016 та 20.12.2016 за ініціативою Організації біля будівлі головного офісу Товариства, розташованого за адресою: м. Дніпро, площа Троїцька, 2 були проведені мітинги, під час яких мітингувальники розгорнули плакати з написами та гаслами, що містили наступну інформацію: "Банкам окупантам не місце в Україні", "Банк тимчасово не працює", "Цей Банк фінансує тероризм", "Забери свої гроші, поки не пізно", "Переведи гроші в інший банк", "Не годуй армію окупанта", "Ні мінімізації податків", "Банк - це фінансова установа, а не "Пральна машина", "Банду геть", "ПТН ПНХ". Зазначені написи відрізнялися від гасел, які були зазначені Організацією в повідомленнях про намір провести мітинги;

- відповідач підтвердив факт проведення 19.12.2016 та 20.12.2016 мітингів біля будівель: Товариства "Дніпровська регіональна дирекція" Центральне відділення № 10, розташованого за адресою: 49000, м. Дніпро, площа Троїцька, 2; Групи компаній "КОНКОРД" за адресою: 49000, м. Дніпро, вул. Космічна, 496; ПАТ "СБЕРБАНК" Дніпровське відділення № 9, розташованого за адресою: 49000, м. Дніпро, вул. Короленка, 15; Управління патрульної поліції у м. Дніпро, розташованого за адресою: 49000, м. Дніпро, площа Троїцька, 2а, проте заперечив факт наявності інших гасел, окрім гасла: "Банк - це фінансова установа, а не "Пральна машина".

Причиною виникнення спору зі справи стало питання щодо наявності чи відсутності підстав для: визнання поширеної на мітингах інформації недостовірною та такою, що принижує престиж та порочить ділову репутацію Товариства; спонукання Організації спростувати недостовірну інформацію.

Статтею 34 Конституції України передбачено, що кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст