Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 25.07.2017 року у справі №922/2610/15

Постанова ВГСУ від 25.07.2017 року у справі №922/2610/15

01.08.2017
Автор:
Просмотров : 254

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 липня 2017 рокуСправа № 922/2610/15 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого -Білошкап О.В., суддів -Короткевича О.Є., Панової І.Ю.,за участю представників сторін:

Арбітражного керуючого Караченцева Ю.Л. - в режимі відеоконференції,

ПАТ "Дельта Банк" - Арбузова О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Дельта Банк"- Кадирова В.В. на ухвалу Господарського суду Харківської області від 07.02.2017 та постанову Харківського апеляційного господарського суду від 09.03.2017 у справі № 922/2610/15 Господарського суду Харківської області за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Харвест Груп" про банкрутство, -

в с т а н о в и в:

Ухвалою господарського суду Харківської області від 07.02.2017 (суддя Усатий В.О.) відмовлено АТ "Дельта Банк" у задоволенні його заяви (вх.№25940 від 05.08.2016) про усунення ліквідатора.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 09.03.2017 у справі № 922/2610/15 (колегія суддів: Пуль О.А. - головуючий, Білоусова Я.О., Тарасова І.В.) апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" залишено без задоволення, ухвалу господарського суду Харківської області від 07.02.2017 - залишено без змін.

Публічне акціонерне товариство "Дельта Банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Дельта Банк"- Кадирова В.В. звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить ухвалу Господарського суду Харківської області від 07.02.2017 та постанову Харківського апеляційного господарського суду від 09.03.2017 скасувати та прийняти нове рішення про усунення ліквідатора ТОВ "Харвест Груп" Караченцева Ю.Л., посилаючись на порушення та неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права.

Справа слухалась в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Заслухавши доповідь судді Білошкап О.В., вислухавши пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду Харківської області від 12.05.2015 порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Харвест Груп" на підставі ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постановою господарського суду Харківської області від 26.05.2015 визнано ТОВ "Харвест груп" банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено Караченцева Ю.Л., якого зобов'язано виконати ліквідаційну процедуру.

Ухвалою суду першої інстанції від 14.07.2015 визнано грошові вимоги ПАТ "Дельта Банк" до боржника TOB "Харвест Груп" у розмірі 1381617,19 грн, які окремо включені до реєстру вимог кредиторів як такі, що забезпечені заставою майна боржника, а саме: квартирою, яка знаходиться за адресою: м.Харків, вул.Сумська, 6, кв.9.

В ліквідаційній процедурі на другому повторному аукціоні відбулась реалізація заставного майна боржника у складі цілісного майнового комплексу.

05.08.2016 ПАТ "Дельта Банк" звернулося до господарського суду Харківської області з заявою, в якій просив визнати дії/бездіяльність арбітражного керуючого Караченцева Ю.Л. у процедурі банкрутства ТОВ "Харвест груп" протиправними та такими, що не відповідають вимогам Закону та усунути його від виконання обов'язків ліквідатора ТОВ "Харвест груп".

10.08.2016 ПАТ "Дельта Банк" надано доповнення до заяви про усунення ліквідатора.

В обґрунтування заяви про усунення ліквідатора банк посилався на те, що ліквідатором не отримано згоду на реалізацію заставного майна на повторний аукціон, що на другому аукціоні майно реалізовано як ЦМК, а не окремими лотами, не повідомлено заставного кредитора про повторний аукціон, що заставне майно в порушення вимог закону включено ліквідатором до ліквідаційної маси та реалізоване як ЦМК, що є, на думку заявника, неможливим, та таке порушення ліквідатора призводить до неможливості законного розподілу грошових коштів, отриманих від реалізації майна між кредиторами.

Відмовляючи ПАТ "Дельта Банк" в задоволення заяви про усунення ліквідатора, суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції послався на те, що відсутні підстави для усунення ліквідатора ТОВ "Харвест груп", оскільки він належним чином виконував покладені на нього обов'язки.

Згідно статті 4-1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно з пунктом 4 ст.40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає скарги на дії учасників ліквідаційної процедури.

Відповідно до пункту 11 ст.41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" дії (бездіяльність) ліквідатора (ліквідаційної комісії) можуть бути оскаржені до господарського суду учасниками справи про банкрутство, права яких порушено такими діями (бездіяльністю).

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою суду першої інстанції від 14.07.2015 визнано грошові вимоги ПАТ "Дельта Банк" до боржника TOB "Харвест Груп" у розмірі 1381617,19 грн, які окремо включені до реєстру вимог кредиторів як такі, що забезпечені заставою майна боржника, а саме: квартирою, яка знаходиться за адресою: м.Харків, вул.Сумська, 6, кв.9.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, ліквідатором до складу ліквідаційної маси включено знак для товарів балансовою вартістю 1100000,00 грн.

З метою визначення організатора аукціону ліквідатором проведено конкурс.

08.02.2016 на засіданні комітету кредиторів визначено організатора аукціону - ТБ "Правобережна товарна біржа" та встановлено порядок продажу майна банкрута відповідно до частини 5 ст.44, ст.ст. 65, 66 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

21.03.2016 ПАТ "Дельта Банк" надав згоду на реалізацію заставного майна у складі цілісного майнового комплексу за початковою вартістю 4803486,11 грн, яка складає суму усіх вимог кредиторів, та зауважив, що у випадку, якщо прилюдні торги з реалізації вказаного майна у вигляді цілісного майнового комплексу не відбудуться, здійснити продаж цього майна окремими лотами за початковою вартістю та на умовах, погоджених письмово з АТ "Дельта Банк" на підставі здійснення суб'єктом оціночної діяльності, що акредитовані у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб, висновків про вартість майна, у порядку, визначеному Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (а.с.44, том 4).

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст