Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 25.04.2017 року у справі №922/2825/16

Постанова ВГСУ від 25.04.2017 року у справі №922/2825/16

05.05.2017
Автор:
Просмотров : 271

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2017 року Справа № 922/2825/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Куровського С.В. - головуючого,

суддів: Панової І.Ю., Ткаченко Н.Г.,

за участю представників:

ПАТ "Сбербанк" - Микитенко О.В. (дов. від 26.07.2016),

розглянувши у відкритому судовому засіданні

касаційну скаргу ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю

"Корнелія" Нікітаренка А.С.

на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 21.12.2016

у справі №922/2825/16 господарського суду Харківської області

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Корнелія"

про визнання банкрутом,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду від 12.09.2016 (суддя Швидкін А.О.) порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Корнелія". Введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 21.12.2016 (колегія суддів у складі: Плахов О.В., Бородіна Л.І., Здоровко Л.М.) ухвалу господарського суду Харківської області від 12.09.2016 р. у справі № 922/2825/16 скасовано. Провадження у справі № 922/2825/16 припинено.

В касаційній скарзі ліквідатор Товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) "Корнелія" Нікітаренко А.С. просить постанову Харківського апеляційного господарського суду від 21.12.2016 скасувати з підстав порушення та неправильного застосування норм матеріального та процесуального права, ухвалу господарського суду від 12.09.2016 залишити без змін.

Вищий господарський суд України, розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, дослідивши правильність застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, дійшов висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Згідно зі ст. 4-1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон).

Як вбачається з матеріалів справи, 23.08.2016 ТОВ "Корнелія" звернулося до господарського суду Харківської області із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ "Корнелія" на підставі ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у зв'язку із недостатністю вартості майна останнього для задоволення вимог кредиторів у ході ліквідаційної процедури підприємства.

Ухвалою від 29.08.2016 господарського суду Харківської області заяву про порушення справи про банкрутство прийнято до розгляду.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 12.09.2016 порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Корнелія".

При цьому, суд першої інстанції виходив із наявності достатніх правових підстав для порушення справи про банкрутство ТОВ "Корнелія" у порядку т. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", оскільки вартості майна юридичної особи - боржника, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог всіх його кредиторів.

Апеляційний господарський суд, переглянувши справу в апеляційному порядку, відповідно до ст.ст. 99-101 ГПК України, дійшов до висновку про помилковість та передчасність порушення судом першої інстанції провадження у справі про банкрутство ТОВ "Корнелія" без з'ясування всіх можливих обставин, що свідчать про відповідність нормам законодавства прийнятого рішення про припинення юридичної особи та звернення до суду із заявою про порушення справи про банкрутство, оскільки судом не було з'ясовано правомірність участі ОСОБА_7 у прийнятті відповідних рішень на зборах учасників ТОВ "Корнелія", вказані обставини є також й підставою для припинення провадження у даній справі про банкрутство ТОВ "Корнелія" у справі №922/2825/16.

Згідно з ч.5 ст.11 Закону боржник зобов'язаний звернутись в місячний строк до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі, якщо під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Відповідно до ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст