Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 23.03.2017 року у справі №904/8564/16

Постанова ВГСУ від 23.03.2017 року у справі №904/8564/16

03.04.2017
Автор:
Просмотров : 261

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 березня 2017 року Справа № 904/8564/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючий суддяЯценко О.В.суддіБакуліна С.В., Данилова М.В.розглянувши матеріали касаційної скаргиПублічного акціонерного товариства "Укртрансгаз" на постановуДніпропетровського апеляційного господарського суду від 04.01.2017у справі№ 904/8564/16Господарського судуДніпропетровської областіза позовомПублічного акціонерного товариства "Укртрансгаз"до Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Дніпропетровськгаз" про стягнення заборгованостів засіданні взяли участь представники:

- позивача:Белячкова О.В.- відповідача:Палькевич Н.С.

ВСТАНОВИВ:

ПАТ "Укртрансгаз" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до ПАТ по газопостачанню та газифікації "Дніпропетровськгаз" про стягнення заборгованості за надані послуги з балансування обсягів природного газу за договором №1512000702 від 17.12.2015р. та штрафних санкцій.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 31.10.2016р. (суддя Мартинюк С.В.) призначено у справі №904/8564/16 судову експертизу, у зв'язку з чим провадження у справі зупинено.

Суд дійшов висновку про необхідність з власної ініціативи призначити у справі судову експертизу, на розгляд якої поставити наступні питання:

1.Визначити реальні витрати оператора газотранспортної системи, пов'язані із здійсненням балансування обсягів природного газу за договором №1512000702 транспортування природного газу від 17.12.2015р. за липень 2016р.;

2. Чи здійснювалось позивачем фізичне балансування, тобто чи вживались заходи для забезпечення цілісності газотранспортної системи, а саме для забезпечення необхідного співвідношення обсягів природного газу, що фізично надійшли через точки входу і обсягів природного газу, фізично відібраного з точок виходу у вказаний період (липень 2016 року за договором №1512000702 транспортування природного газу від 17.12.2015)?;

3. Чи відповідає заявлений обсяг потужності у додатку до договору транспортування газу від 17.12.2015р. №1512000702 тиску газу, зафіксованому обчислювачами на ГРС за період липень 2016 року?

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 04.01.2017р. (судді: Широбокова Л.П., Дармін М.О., Орєшкіна Е.В.) ухвалу Господарського суду Дніпропетровської області від 31.10.2016 залишено без зміни.

Публічне акціонерне товариство "Укртрансгаз" в касаційній скарзі просить постанову апеляційного господарського суду та ухвалу господарського суду першої інстанції скасувати з підстав порушення норм процесуального права, справу передати до господарського суду першої інстанції для розгляду по суті.

Заявник вважає, що з огляду на норми ст.ст. 41, 79 ГПК України, роз'яснення п. 9 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 4 від 23.03.2012 зупинення провадження у справі у зв'язку з призначенням судової експертизи є не обов'язком а правом суду, тому суд повинен навести обґрунтовані мотиви необхідності вчинення такої процесуальної дії, зокрема викладення (наведення) фактичних даних, що входять до предмету доказування у справі та які не можуть бути встановлені судом, а їх встановлення потребує спеціальних знань.

Як зазначає заявник з огляду на наявні у справі докази та обставини на які він посилається відсутня необхідність у призначені експертизи для з'ясування питання щодо вжиття заходів фізичного балансування обсягів природного газу в період липень 2016.

Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації "Дніпропетровськгаз" у відзиві доводи скарги заперечує, вважає, що суд з огляду на суть позовних вимог дійшов правильного висновку про необхідність експертизи, обставини, які підлягають встановленню та мають істотне значення у справі не можливо встановити без спеціальних знань, просить у задоволенні скарги відмовити, а оскаржувані у справі ухвалу та постанову залишити без зміни.

Ухвалою від 13.03.2017 колегії суддів Вищого господарського суду України у складі головуючого судді - Яценко О.В., суддів - Бакуліної С.В., Поляк О.І. касаційна скарга товариства з обмеженою відповідальністю "Київська енергетична будівельна компанія" прийнята до провадження, справа призначена до розгляду у судовому засіданні на 23.03.2017.

Розпорядженням щодо автоматичної зміни складу колегії суддів від 20.03.2017 у зв'язку з відпусткою судді Поляк О.І. призначено проведення автоматичної зміни складу колегії суддів у справі.

Відповідно до протоколу автоматичної зміни складу колегії суддів для розгляду справи визначено колегію у складі суддів Яценко О.В., Бакуліна С.В., Данилова М. В..

Учасників судового процесу відповідно до статті 1114 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Колегія суддів Вищого господарського суду України, переглянувши у касаційному порядку судові акти, на підставі встановлених фактичних обставин справи, перевіривши застосування судом першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Між сторонами виник спір щодо виконання відповідачем умов договору №1512000702 транспортування природного газу від 17.12.2015, зокрема з належної оплати послуг балансування обсягів природного газу.

В обґрунтування підстав позову позивач посилався на письмові докази, які містять відомості щодо обставин наданих послуг та розрахунок їх вартості згідно з умовами договору.

За вимогами ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідно до ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Оцінка доказів це визначення їх об'єктивної дійсності, правдивості та достовірності.

Способи перевірки і дослідження доказів залежать від конкретного виду засобів доказування, що використовуються.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст