Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 23.03.2016 року у справі №922/4326/15

Постанова ВГСУ від 23.03.2016 року у справі №922/4326/15

12.02.2017
Автор:
Просмотров : 169

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 березня 2016 року Справа № 922/4326/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддіСибіги О.М.,суддівБожок В.С., Костенко Т.Ф.розглянувши матеріали касаційної скаргиЗаступника прокурора Харківської області, м. Харківна постановуХарківського апеляційного господарського суду від 28.01.2016 рокуу справі господарського суду Харківської областіза позовомЗаступника прокурора Харківської області, м. Харківдо1. Харківської міської ради, м. Харків; 2. Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Віртус", м. Харківза участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачаДержавної інспекції сільського господарства в Харківській області, м. Харків проскасування рішення, визнання недійсним акту

за участю представників

прокуратури: Клюге Л.М., посвідчення ГПУ від 17.01.2013 року № 014652,

відповідача-1: не з'явився,

відповідача-2: Яковлев Є.В.,

третьої особи: не з'явився

В С Т А Н О В И В:

Заступник прокурора Харківської області в інтересах держави звернувся до господарського суду Харківської області з позовом до Харківської міської ради та обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Віртус" (далі за текстом - ОК "ЖБК "Віртус") за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Державної інспекції сільського господарства в Харківській області, в якому просив визнати незаконним та скасувати п. 16 додатку 1 до рішення Харківської міської ради "Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для розміщення об'єктів містобудування" від 30.09.2009 року № 206/09; визнати недійсним Державний акт від 04.11.2010 року серії ЯЛ № 179850 на право власності на земельну ділянку, площею 3,1618 га, кадастровий номер 6310136600:10:001:0097, яка розташована за адресою: м. Харків, вул. Білгородське шосе, виданий ОК "ЖБК "Віртус"; визнати недійсним запис у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 321070600024 щодо державної реєстрації державного акта на право власності на земельну ділянку; зобов'язати ОК "ЖБК "Віртус" повернути земельну ділянку у власність територіальної громади міста Харкова.

Рішенням господарського Харківської області від 03.12.2015 року залишеним без змін постановою Харківського апеляційного господарського суду від 28.01.2016 року у задоволенні позовних вимог відмовлено повністю.

Вищезазначені судові акти мотивовано тим, що ОК "ЖБК "Віртус" створений з порушенням вимог ст. ст. 133, 134, 137 Житлового кодексу УРСР, п. п. 5, 45, 74 Примірного статуту житлово-будівельного кооперативу, затвердженого постановою Ради Міністрів Української РСР від 30.04.1985 року № 186, оскільки ОК "ЖБК "Віртус" не є житлово-будівельним кооперативом, його фактична мета створення та порядок організації та діяльності не відповідає вимогам, які встановлені щодо житлово-будівельного кооперативу; відсутні докази того, що члени кооперативу ОК "ЖБК "Віртус" на момент їх вступу в кооператив відповідали віковому цензу - 30 років та перебували на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов; рішення про створення кооперативу та список його членів не затверджені виконавчим комітетом Харківської міської ради; в статуті кооперативу не визначено кількості квартир у житловому будинку, які заплановано до будівництва кооперативом, що, відповідно, не відповідає меті кооперативу; в той же час у задоволенні позовних вимог прокурора необхідно відмовити через сплив строків позовної давності, про наслідки застосування якої заявлено сторонами у спорі, та у зв'язку з відсутністю поважних причин пропуску такого строку.

Не погоджуючись з судовими актами попередніх інстанцій, заступник прокурора Харківської області звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського Харківської області від 03.12.2015 року та постанову Харківського апеляційного господарського суду від 28.01.2016 року і прийняти нове рішення, яким позовні вимоги прокурора задовольнити в повному обсязі.

ОК "ЖБК "Віртус" до Вищого господарського суду України було подано заперечення на касаційну скаргу, в яких відповідач-2 проти доводів касаційної скарги заперечує та просить залишити її без задоволення, а судові акти попередніх інстанцій - без змін.

В судовому засіданні прокурор просив касаційну скаргу задовольнити, рішення господарського Харківської області від 03.12.2015 року та постанову Харківського апеляційного господарського суду від 28.01.2016 року - скасувати і прийняти нове рішення, яким позовні вимоги прокурора задовольнити в повному обсязі, а представник відповідача-2 проти доводів касаційної скарги заперечував та просив залишити її без задоволення, а судові акти попередніх інстанцій - без змін.

Відповідача-1 та третю особу згідно з приписами ст. 1114 ГПК України було належним чином повідомлено про день, час і місце розгляду касаційної скарги, однак вони не скористались передбаченим процесуальним законом правом на участь у розгляді справи касаційною інстанцією.

Заслухавши пояснення прокурора та представника відповідача-2, приймаючи до уваги межі перегляду справи в суді касаційної інстанції, перевіривши повноту встановлення господарськими судами обставин справи та правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає з огляду на наступне.

Господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що статут ОК "ЖБК "Віртус" затверджено рішенням загальних зборів засновників, оформлених протоколом від 12.02.2009 року та 16.02.2009 року державним реєстратором Харківської міської ради проведено державну реєстрацію юридичної особи, номер запису 14801020000043437.

В п. п. 1.1, 1.5 статуту кооперативу визначено, що ОК "ЖБК "Віртус" в організаційно-правовій формі - обслуговуючий кооператив, створений його засновниками на добровільних засадах, базуючись на нормах Конституції України, Цивільного кодексу України, Житлового кодексу УРСР, на підставі Закону України "Про кооперацію" та у відповідності із чинним законодавством України, на підставі рішення загальних зборів засновників. За напрямками діяльності кооператив є житлово-будівельним кооперативом. Засновниками кооперативу є громадяни України: ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10

Згідно з п. 3.1 статуту кооператив організовується з метою забезпечення житлових, побутових, соціальних, освітніх та інших потреб членів кооперативу, забезпечення житлом членів кооперативу та членів їх сімей шляхом будівництва багатоквартирного жилого будинку (будинків) та нежитлових приміщень (вбудованих або прибудованих) у житловому будинку (будинках), одно-чи багатоквартирних жилих будинків садибного типу, або багатоквартирного жилого будинку (будинків) з надвірними будівлями (господарськими будівлями та спорудами) створення та розвиток інфраструктури, необхідної для зростання добробуту членів кооперативу та задоволення потреб у товарах і послугах за власні кошти кооперативу, або із залученням банківських кредитів, а також для наступної експлуатації та управління цим будинком (будинками).

Як зазначав прокурор, в ході вивчення правомірності передачі у приватну власність земельних ділянок Харківською міською радою встановлено, що п. 16 додатку 1 до рішення 36 сесії Харківської міської ради 5 скликання "Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для розміщення об'єктів містобудування" від 30.09.2009 року № 206/09 надано ОК "ЖБК "Віртус" у власність земельну ділянку за рахунок земель житлової та громадської забудови, загальною площею 3, 1618 га в межах акту встановлення меж земельної ділянки на місцевості від 03.09.2009 року № 688/09, із зміною функціонального призначення (для будівництва та подальшої експлуатації житлової забудови) по Білгородському шосе. Будівництво виконати до 31.12.2014 року.

На підставі вказаного рішення 36 сесії Харківської міської ради від 30.09.2009 року № 206/09 ОК "ЖБК "Віртус" видано Державний акт на право власності на земельну ділянку від 04.11.2010 року серії ЯЛ № 179850, згідно з яким останній є власником земельної ділянки площею 3, 1618 га, яка розташована у м. Харкові, Білгородське шосе, з цільовим призначенням - для будівництва та подальшої експлуатації житлової забудови.

В обгрунтування позовних вимог прокурор зазначав, що вищевказане рішення Харківської міської ради прийнято всупереч вимогам ст. 41 Земельного кодексу, ст. ст. 133, 134, 137 Житлового кодексу УРСР та Примірного статуту житлово-будівельного Кооперативу, затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 30.04.1985 року № 186, оскільки ОК "ЖБК "Віртус" не є житлово-будівельним кооперативом, його фактична мета створення та порядок організації та діяльності не відповідає вимогам, які встановлені щодо житлово-будівельного кооперативу; відсутні докази того, що члени кооперативу ОК "ЖБК "Віртус" на момент їх вступу в кооператив перебували на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов; рішення про створення кооперативу та список його членів не затверджені виконавчим комітетом Харківської міської ради; в статуті кооперативу не визначено кількості квартир у житловому будинку, які заплановано до будівництва кооперативом, що, відповідно, не відповідає меті створення кооперативу, що є підставою для визнання його незаконним та скасування згідно ч. 1 ст. 21 Цивільного кодексу України, а, відтак, незаконними є і Державний акт на право власності на земельну ділянку, виданий на підставі цього рішення.

Згідно зі ст. 19 Конституції України, норми якої є нормами прямої дії, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 10 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" встановлено, що сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Статтею 12 Земельного кодексу України передбачено, що до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить, зокрема, розпорядження землями територіальних громад; передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб відповідно до цього Кодексу; організація землеустрою.

Отже, реалізуючи надані Конституцією та законодавством України повноваження у галузі земельних відносин органи місцевого самоврядування зобов'язані діяти виключно в інтересах своїх територіальних громад, не порушуючи при цьому баланс інтересів держави, територіальної громади та окремих громадян.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст