Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 20.04.2016 року у справі №917/1116/15

Постанова ВГСУ від 20.04.2016 року у справі №917/1116/15

12.02.2017
Автор:
Просмотров : 147

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 квітня 2016 року Справа № 917/1116/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддіДанилової М.В. (доповідача),суддівДанилової Т.Б., Швеця В.О.за участю представників:позивача, відповідача, треті особине з'явились (про час та місце судового засідання повідомлено належним чином)розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_4 на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 23.11.2015у справі№ 917/1116/15 господарського суду Полтавської областіза позовомСільськогосподарського товариства до з обмеженою відповідальністю «Хлібороб» Решетилівської районної державної адміністраціїтреті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача1. Відділ Держземагентства у Решетилівському районі Полтавської області 2. ОСОБА_4провизнання незаконними та скасування розпоряджень Решетилівської районної державної адміністрації

В С Т А Н О В И В :

У травні 2015 року Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Хлібороб" звернулося до господарського суду Полтавської області з позовною заявою до Решетилівської районної державної адміністрації, в якій просило визнати незаконним та скасувати розпорядження Решетилівської районної державної адміністрації Полтавської області від 11.07.2012 р. № 21 "Про надання дозволу громадянину ОСОБА_4 на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду на території Решетилівської селищної ради Решетилівського району"; визнати незаконним та скасування розпорядження Решетилівської районної державної адміністрації Полтавської області від 29.10.2012 р. № 792 "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 70 га в довгострокову оренду громадянину ОСОБА_4 для сінокосіння та випасання худоби на території Решетилівської селищної ради Решетилівського району".

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що на підставі вищевказаних розпоряджень Решетилівської районної державної адміністрації Полтавської області, ОСОБА_4 було передано земельну ділянку, частина якої знаходиться в оренді Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Хлібороб", у зв'язку з чим відбулося часткове накладення земельних ділянок.

Рішенням господарського суду Полтавської області від 31.08.2015 р. у даній справі (суддя Погрібна С.В.) у задоволені позову відмовлено.

Рішення місцевого господарського суду обґрунтовано тим, що при зверненні до суду Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб" не було надано жодних доказів, які б стали підставою для скасування розпоряджень Решетилівської районної державної адміністрації Полтавської області.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 23.11.2015 р. (у складі колегії суддів: головуючого Черленяк М.І., суддів Івакіна В.О., Ільїн О.В.), рішення господарського суду Полтавської області від 31.08.2015 р. скасовано, прийнято нове рішення про задоволення позовних вимог. Визнано незаконним та скасовано розпорядження Решетилівської районної адміністрації Полтавської області від 11.07.2012 р. № 521 «Про надання дозволу громадянину ОСОБА_4 на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду на території Решетилівської селищної ради Решетилівського району»; визнано незаконним та скасовано розпорядження Решетилівської районної адміністрації Полтавської області від 29.10.2012 р. № 792 «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 70 га в довгострокову оренду громадянину ОСОБА_4 для сінокосіння та випасання худоби на території Решетилівської селищної ради Решетилівського району».

Не погоджуючись із постановою апеляційного суду, ОСОБА_4 звернувся до Вищого господарського суду України із касаційною скаргою та посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить скасувати постанову Харківського апеляційного господарського суду від 23.11.2015 р. та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

Відповідно до протоколу автоматичного розподілу судової справи між суддями від 30.03.2016 р. справа повинна розглядатись у складі колегії суддів: головуючий суддя - Данилова М.В., судді Данилова Т.Б., Корсак В.А.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 04.04.2016 р. касаційну скаргу прийнято до провадження та призначено до розгляду.

Відповідно до протоколу автоматичного розподілу судової справи між суддями від 19.04.2016 р., у зв'язку з відпусткою судді Корсака В.А., визначено наступний склад суддів: головуючий суддя - Данилова М.В., судді Данилова Т.Б., Швець В.О.

У відзиві на касаційну скаргу Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Хлібороб» зазначило, що факт надання розпорядженням Решетилівської районної адміністрації Полтавської області в оренду скаржнику земельної ділянки, частина якої вже передана в оренду товариству, є встановленою в суді апеляційної інстанції та підтверджується належними та достовірними доказами, тому доводи касаційної скарги є необґрунтованими.

Сторони про час та місце судового засідання були повідомлені належним чином, проте, не скористались правом присутності своїх представників в судовому засіданні касаційної інстанції 20.04.2016 р.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню, виходячи з таких підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами першої та апеляційної інстанцій, 20.04.2007 р. між Решетилівською районною державною адміністрацією (орендодавець) та Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю «Хлібороб» (орендар) укладено договір оренди земельної ділянки № 23.

Згідно з п. 1. договору орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Решетилівської селищної ради.

В оренду передається земельна ділянка загальною площею 341,92 га у тому числі 194,62 га рілля, 17,0 га сіножаті, 97,0 га пасовища, 33,3 га господарські двори (п. 2 договору).

23.04.2007 р. було видано акт про погодження (встановлення) меж в натурі земельних ділянок, наданих в оренду Сільськогосподарському товариству з обмеженою відповідальністю «Хлібороб» на території Решетилівської селищної ради Полтавської області.

Також 23.04.2007 р. складено акт прийому передачі земельних ділянок, згідно якого орендодавець передав, а орендар прийняв земельні ділянки.

01.01.2009 р. між сторонами укладено додаткову угоду до договору земельної ділянки від 20.04.2007 р.

Згідно з п. 8 договору, договір укладено на 5 років до 31.03.2014 р. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк.

Розпорядженням голови Решетилівської районної державної адміністрації № 121 від 10.03.2009 р. Сільськогосподарському товариству з обмеженою відповідальністю "Хлібороб" надано дозвіл на розробку та виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право користування земельною ділянкою на території Решетилівської селищної раді.

Розпорядженням голови Решетилівської районної державної адміністрації № 258 від 10.06.2009 р. затверджено технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право користування земельною ділянкою, на умовах оренди Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Хлібороб" на території Решетилівської селищної ради Решетилівського району.

На підставі вказаних розпоряджень укладено договір оренди землі НОМЕР_3 від 10.02.2010 р., який зареєстровано у Решетилівському районному відділі Полтавської регіональної філії ДП "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України про земельних ресурсах", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 15.03.2010 р. НОМЕР_2.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст