Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 19.07.2017 року у справі №910/13270/16

Постанова ВГСУ від 19.07.2017 року у справі №910/13270/16

01.08.2017
Автор:
Просмотров : 294

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 липня 2017 року Справа № 910/13270/16 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого суддіКорсака В.А.суддівДанилової М.В., Яценко О.В.розглянувши касаційну скаргуПетропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської областіна постановуКиївського апеляційного господарського суду від 16.03.2017 у справі № 910/13270/16 Господарського суду Київської областіза позовомПетропавлівсько-Борщагівської сільської радидоТовариства з обмеженою відповідальністю "Фірма Геомаркет ЛТД"пророзірвання договору оренди та зобов'язання вчинити дії

в судовому засіданні взяли участь представники :- позивачаЗадорожня К.С.- відповідачаБербен Т.В., Протас Ю.І.

ВСТАНОВИВ:

У липні 2016 року Петропавлівсько-Борщагівська сільська рада Києво-Святошинського району Київської області (надалі - позивач), звернулася до Господарського суду міста Києва із позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма Геомаркет ЛТД" (надалі - ТОВ "Фірма Геомаркет ЛТД"/ відповідач) в якій просила суд:

- розірвати укладений 11 вересня 2009 року між Петропавлівсько-Борщагівською сільською радою Києво-Святошинського району Київської області та товариством з обмеженою відповідальністю "Фірма Геомаркет ЛТД" договір оренди земельної ділянки, зареєстрований в реєстрі за № 1-1429, взятий на облік управлінням земельних ресурсів у Києво-Святошинському районі за № 770 від 23.10.2009 в редакції договорів про внесення змін: від 30.09.2010, зареєстрованого в реєстрі за № 1-1732 та від 20.12.2012, зареєстрованого в реєстрі за № 1-4301;

- зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Фірма Геомаркет ЛТД" передати Петропавлівсько-Борщагівській сільській раді Києво-Святошинського району Київської області земельну ділянку водного фонду площею 0,1549 га, кадастровий номер 3222485901:01:049:5004 в селі Петропавлівська Борщагівка Київської області; земельну ділянку житлової та громадської забудови площею 1,7700 га, кадастровий номер 3222485901:01:049:5005 в селі Петропавлівська Борщагівка Київської області.

В обґрунтування позовних вимог, позивач вказує, що за оскаржуваним договором в користуванні відповідача знаходяться земельні ділянки, що належать до комунальної власності територіальної громади, і які передавалися ТОВ "Геомаркет ЛТД" для облаштування зони відпочинку, розміщення культурно-розважального та спортивно-оздоровчого центру та житлової забудови, однак, станом на 05.05.2016 відповідач не виконав свої обов'язки за договором оренди, а на території орендованих земельних ділянок утворилися стихійні сміттєзвалища. Позивач зазначає, що на час прийняття рішення про передачу в оренду земельних ділянок відповідач наголошував, що на земельних ділянках є незначна кількість зелених насаджень та сухостою, що не відповідає дійсності, оскільки на земельних ділянках знаходяться багаторічні дуби, що підпадають під пляму забудови. Крім того, як зазначає позивач, у зв'язку із численними зверненнями мешканців до Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області проти незаконної порубки дерев та проти багатоповерхової забудови зеленої зони постійною комісією по землекористуванню здійснено обстеження земельних ділянок, за рекомендаціями якої 05.05.2016 на пленарному засіданні ради було прийнято рішення про розірвання договору оренди з товариством з обмеженою відповідальністю "Геомаркет ЛТД" та звернення з відповідним позовом до суду. Враховуючи вище викладене, позивач просить суд розірвати укладений між позивачем та відповідачем договір оренди земельної ділянки з підстав невиконання відповідачем його умов протягом тривалого часу в судовому порядку та зобов'язати відповідача повернути орендодавцю орендовані за договором земельні ділянки.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.09.2016 справу передано за підсудністю до Господарського суду Київської області.

Рішенням господарського суду Київської області від 23.12.2016 (суддя Конюх О.В.) позов Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради задоволено повністю. Вирішено питання судових витрат. Рішення місцевого господарського суду мотивовано доведеністю позовних вимог.

Постановою Київського апеляційного господарського суд від 16.03.2017 (головуючий Разіна Т.І., судді: Отрюх Б.В., Чорна Л.В.) скасовано рішення місцевого господарського суду. Прийнято нове рішення, в позові відмовлено повністю.

Не погоджуючись з прийнятою у справі постановою апеляційного господарського суду, Петропавлівсько-Борщагівська сільська рада Києво-Святошинського району Київської області звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій посилаючись на неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, просить її скасувати, а рішення суду першої інстанції - залишити в силі.

Петропавлівсько-Борщагівська сільська рада Києво-Святошинського району Київської області подано додаткові пояснення до касаційної скарги, які залучено до матеріалів справи та враховано судом.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Фірма Геомаркет ЛТД" у своєму відзиві на касаційну скаргу заперечує проти доводів касатора і просить суд залишити його скаргу без задоволення, а оскаржувану постанову суду апеляційної інстанції у даній справі залишити без змін.

Перевіривши доводи касаційної скарги, юридичну оцінку встановлених фактичних обставин, проаналізувавши правильність застосування господарськими судами норм матеріального права, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.

У справі, яка переглядається, господарські суди встановили, що 11.09.2009 між Петропавлівсько-Борщагівською сільською радою, як орендодавцем та товариством з обмеженою відповідальністю "Фірма Геомаркет ЛТД", як орендарем, було укладено договір оренди земельної ділянки (надалі - договір).

Відповідно до пункту 1 Договору орендодавець згідно з рішенням 18-ї сесії 5 скликання Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради від 11.06.2009 №85 надає, а орендар приймає у строкове платне користування земельні ділянки для облаштування зони відпочинку, під розміщення культурно - розважального та спортивно - оздоровчого центру, а також під розміщення житлової забудови, які знаходяться в межах Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, в межах населеного пункту, кадастрові номери земельних ділянок 3222485901:01:049:0016 та 3222485901:01:028:033.

Пунктом 3 договору визначено, що в оренду передаються земельні ділянки загальною площею 2 5760 га (сіножаті та зелені насадження).

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить - 1 298857, 58 грн. ( п. 4 договору).

Відповідно до пункту 6 Договору, договір укладено на 10 років.

Згідно з пунктами 8, 9 Договору, орендна плата вноситься орендарем у розмірі, що дорівнює 3% від нормативної грошової оцінки орендованої земельної ділянки на рік. Орендна плата вноситься орендарем на рахунок орендодавця у безготівковому порядку щомісячно рівними частками протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця.

Земельна ділянка надається в оренду із земель загального користування та із земель Петропавлівсько-Борщагівською сільської ради Києво-Святошинського району Київської області для облаштування зони відпочинку, розміщення культурно-розважального та спортивно-оздоровчого центру, а також під розміщення житлової забудови (п. 13 договору).

Пунктом 14. договору визначено, що земельна ділянка надається в оренду з метою її використання орендарем для своєї підприємницької діяльності без зміни цільового призначення.

Передача земельної ділянки в оренду здійснюється з розробленням проекту її відведення. Підставою розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду є рішення 10-ї сесії 5 скликання 1-го пленарного засідання Петропавлівсько-Борщагівською сільської ради Києво-Святошинського району Київської області від 08 листопада 2007 року № 25. Організація розроблення проекту відведення земельної ділянки і витрати, пов'язані з цим покладаються на орендаря (п. 18 договору).

У пункті 19 договору сторони погодили, що передача земельної ділянки орендарю здійснюється у строк 3 (три) дні після реєстрації цього договору за актом її приймання-передачі.

На земельних ділянках встановлена охоронна зона 30 м по обидві сторони вздовж об'єкта енергетичної системи, а також прибережна захисна смуга 50 м уздовж урізу води (пункт 26 договору).

У відповідності до пункту 29 договору орендодавцю надано право вимагати від орендаря використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди; вимагати від орендаря дотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, додержання державних стандартів, норм правил, у тому числі місцевих правил забудови населених пунктів; вимагати від орендаря своєчасно вносити орендну плату.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст