Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 18.01.2017 року у справі №908/863/16

Постанова ВГСУ від 18.01.2017 року у справі №908/863/16

03.02.2017
Автор:
Просмотров : 225

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2017 року Справа № 908/863/16 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді:Данилової М.В.,суддівСибіги О.М., Швеця В.О.за участю представників позивачане з'явився (про час та місце судового засідання повідомлено належним чином)відповідачане з'явився (про час та місце судового засідання повідомлено належним чином)третіх осібне з'явились (про час та місце судового засідання повідомлено належним чином)розглянувши матеріали касаційної скаргиКомунального підприємства Бердянської міської ради "Житлосервіс - 2А"на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 19.10.2016у справі№908/863/16 господарського суду Запорізької області за позовомПублічного акціонерного товариства "Бердянське підприємство теплових мереж" доКомунального підприємства Бердянської міської ради "Житлосервіс - 2А"за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача 1.Бердянської міської ради 2.Управління комунальної власності Бердянської міської ради простягнення 215914,36 грн.

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство "Бердянське підприємство теплових мереж" звернулося до господарського суду Запорізької області з позовом до Комунального підприємства "Бердянської міської ради "Житлосервіс-2А" про стягнення вартості безпідставно спожитої теплової енергії у розмірі 215914,36грн.

Ухвалою від 10.05.2016 господарським судом Запорізької області за клопотанням відповідача, залучено у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Бердянську міську раду та Управління комунальної власності Бердянської міської ради.

Рішенням господарського суду Запорізької області від 18.07.2016 (суддя Гончаренко С.А.), залишеним без змін постановою Донецького апеляційного господарського суду від 19.10.2016 (головуючий суддя Колядко Т.М., судді Татенко В.М., Скакун О.А.), позовні вимоги задоволено в повному обсязі. Стягнуто з Комунального підприємства "Бердянської міської ради "Житлосервіс-2А" на користь Публічного акціонерного товариства "Бердянське підприємство теплових мереж" 215914,36 грн. та відповідні судові витрати.

Не погоджуючись із прийнятими судовими рішеннями, Комунальне підприємство Бердянської міської ради "Житлосервіс - 2А" звернулося до Вищого господарського суду України із касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Запорізької області від 18.07.2016 та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 19.10.2016, а справу направити на новий розгляд, посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, зокрема, скаржник вказує на те, що він не є суб'єктом господарювання, на який покладено обов'язок щодо укладання спірного договору у запропонованій редакції.

Крім того, заявник посилається на те, що при передачі йому спірного майна на баланс, не було визначено його чітких прав та обов'язків, отже не є визначеним, на його думку, покладення на нього обов'язку з утримання такого приміщення.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.12.2016 справа повинна розглядатись у складі колегії суддів: головуючий суддя - Данилова М.В., судді Сибіга О.М., Швець В.О.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 19.12.2016 касаційну скаргу прийнято до провадження та призначено до розгляду у вищевказаному складі.

У відзиві на касаційну скаргу Бердянська міська рада підтримує вимоги касаційної скарги та зазначає про те, що згідно акта технічного обстеження від 25.05.2016 відсутні елементи опалення, засіб обліку теплової енергії на багатоповерховий будинок та вказане вбудоване приміщення відсутній.

Від Публічного акціонерного товариства "Бердянське підприємство теплових мереж" також надійшов відзив на касаційну скаргу, у якому останнє просить залишити судові рішення без змін, а касаційну скаргу без задоволення з підстав, викладених у судових рішеннях.

Комунальне підприємство Бердянської міської ради "Житлосервіс - 2А" надіслало заяву про відкладення розгляду справи у зв'язку із неможливістю явки представника підприємства, яка задоволенню не підлягає, оскільки явка представників сторін у судове засідання касаційної інстанції не обов'язкова.

Заслухавши доповідь судді - доповідача, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Як встановлено судами попередніх інстанцій та вбачається з матеріалів справи, ПАТ "Бердянське підприємство теплових мереж" звернулось до господарського суду про стягнення з КП "Житлосервіс-2А" вартості спожитої теплової енергії, яка постачалась позивачем у вбудоване приміщення площею 609, 6 кв.м. за адресою: вул. Карла Маркса, буд. 49, м. Бердянськ Запорізької області за період 03.01.2013-31.12.2015 в сумі 215914, 36 грн.

Відповідно до акта приймання-передачі цілого - вбудованого приміщення по вул. К. Маркса, 49 у м. Бердянськ (реєстраційний номер 19239191) від 24.10.2007 зазначене приміщення було передано із державної власності у власність територіальної громади м.Бердянськ Запорізької області (а.с.85-86, т.2). Згідно з відомостями Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вказане приміщення є комунальною власністю територіальної громади м. Бердянськ в особі Бердянської міської ради (а.с.99, т. 2).

Наказом УКВ Бердянської міської ради № 121 від 25.10.2007 зазначене приміщення було передано в господарське відання відповідачу - КП "Житлосервіс-2А" та перебуває в останнього на балансі, що також підтверджується листами УКВ Бердянської міської ради №3679 від 25.12.2013, № 611 від 12.03.2016 (а.с.18, 98-100, т.1).

Оскільки Управління Пенсійного фонду України в м. Бердянськ Запорізької області було орендарем спірного приміщення відповідно до договору оренди № 1245 від 07.05.2008, постачання теплової енергії у вигляді гарячої води на потреби опалення за цей період здійснювалось на підставі договору купівлі-продажу теплової енергії № 851 від 12.01.2011, укладеного між позивачем та Управлінням Пенсійного фонду України у м. Бердянськ Запорізької області (а.с.12, т.1).

Судами попередніх інстанцій встановлено, що після закінчення 01.08.2012 строку дії договору оренди вбудоване приміщення, розташоване в буд. 49 по вул. К. Маркса, м. Запоріжжя, відповідно до акта здачі-приймання від 03.01.2013 було передано балансоутримувачу - КП "Житлосервіс-2А" (а.с. 91, т. 2).

Відповідно до частини 4 статті 19 Закону України "Про теплопостачання" теплогенеруюча організація має право постачати вироблену теплову енергію безпосередньо споживачу згідно з договором купівлі-продажу теплової енергії.

Статтею 25 Закону України "Про теплопостачання" встановлено обов'язок споживача на своєчасне укладення договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії.

Згідно частини 2 статті 275 Господарського кодексу України відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається.

Зазначені положення кореспондуються з пунктами 4, 14 Правил користування тепловою енергією, затв. постановою Кабінету Міністрів України № 1198 від 03.10.2007 (далі - Правила), якими передбачено, що користування тепловою енергією допускається лише на підставі договору купівлі-продажу теплової енергії, споживач зобов'язаний до початку подачі теплоносія до системи тепло споживання укласти з теплопостачальною організацією такий договір.

З огляду на передбачену законодавством обов'язковість укладення договору купівлі-продажу теплової енергії, позивач звертався до відповідача з вимогою укласти відповідний договір, надсилав проект договору, однак відповіді від КП "Житлосервіс-2А" не отримав, що встановлено господарським судом та не спростовується матеріалами справи (а. с. 19-23 т. 1).

Відмову від укладання договору купівлі-продажу теплової енергії відповідач обґрунтовував тим, що він не є споживачем житлово-комунальних послуг відповідно до Закону України "Про житлово-комунальні послуги", а обов'язку балансоутримувача укладати договір купівлі-продажу теплової енергії вказаний закон не встановлює.

Відхиляючи вказані доводи відповідача суди попередніх інстанцій дійшли вірного висновку з огляду на те що згідно пункту 3 Правил користування тепловою енергією передбачено, що споживач теплової енергії - фізична особа, яка є власником будівлі або суб'єктом підприємницької діяльності, чи юридична особа, яка використовує теплову енергію відповідно до договору; відповідно до статті 1 Закону України "Про теплопостачання" споживач теплової енергії - фізична або юридична особа, яка використовує теплову енергію на підставі договору.

З аналізу пункту 44 Правил вбачається, що термін споживач застосовується в значно ширшому значенні, оскільки він також розповсюджується і на осіб, які використовують теплову енергію без укладення договору на теплопостачання.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст