Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 17.01.2017 року у справі №б-24/172-09

Постанова ВГСУ від 17.01.2017 року у справі №б-24/172-09

03.02.2017
Автор:
Просмотров : 272

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2017 року Справа № Б-24/172-09 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого:Панової І.Ю.,суддів:Короткевича О.Є., Погребняка В.Я.,

розглянувши касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк" в особі Харківської обласної дирекції акціонерного банку "Укргазбанк"на ухвалугосподарського суду Харківської області від 29.08.2016та постанову у справіХарківського апеляційного господарського суду від 02.11.2016 № Б-24/172-09 господарського суду Харківської областіза заявою боржникаФізичної особи-підприємця ОСОБА_4провизнання банкрутомза участю представників сторін: від Публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк" - Лінніченко І.В.

ВСТАНОВИВ :

29.06.2016 до господарського суду Харківської області надійшла заява Публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк" (далі - ПАТ АБ "Укргазбанк", банк) про визнання недійсними результатів аукціону, проведеного 21.04.2016 з продажу майна банкрута Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 (далі - ФОП ОСОБА_4, боржник, банкрут), відповідно до якої заявник просив господарський суд результати аукціону від 21.04.2016 з продажу заставного майна ФОП ОСОБА_4, а саме земельної ділянки №65 площею 0,15 гектарів, яка розташована на території Малоданилівської селищної ради АДРЕСА_1, кадастровий номер НОМЕР_1, що виступає предметом іпотеки за договором №88 від 26.04.2007, проведеного з порушенням вимог закону, визнати недійсними.

Також ПАТ АБ "Укргазбанк" звернувся до господарського суду із клопотанням про вжиття заходів до забезпечення вимог кредиторів, в якому просив суд задовольнити вищезазначене клопотання шляхом заборони: - ліквідатору ФОП ОСОБА_4 арбітражному керуючому Севостьянову Є.В. укладати з переможцем аукціону договір купівлі-продажу; - нотаріусу видавати покупцеві свідоцтво про придбання нерухомого майна на аукціоні та вчиняти дії по реєстрації права власності на земельну ділянку (АДРЕСА_1); - Реєстраційній службі та будь-яким особам проводити дії щодо реєстрації права власності на земельну ділянку (АДРЕСА_1).

Ухвалою господарського суду Харківської області від 29.08.2016 у справі № Б-24/172-09 відмовлено в задоволенні заяви ПАТ АБ "Укргазбанк" (вх. № 20998) про визнання недійсними результатів аукціону, проведеного 21.04.2016 з продажу майна банкрута ФОП ОСОБА_4

Відмовлено в задоволенні клопотання ПАТ АБ "Укргазбанк" про вжиття заходів до забезпечення вимог кредиторів у повному обсязі.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 02.11.2016 у справі № Б-24/172-09 апеляційну скаргу ПАТ АБ "Укргазбанк" залишено без задоволення, ухвалу господарського суду Харківської області від 29.08.2016 у справі № Б-24/172-09 залишено без змін.

Не погоджуючись із рішеннями судів попередніх інстанцій, ПАТ АБ "Укргазбанк" в особі Харківської обласної дирекції акціонерного банку "Укргазбанк" звернулось до Вищого господарського суду України із касаційною скаргою, просило скасувати ухвалу господарського суду Харківської області від 29.08.2016 та постанову Харківського апеляційного господарського суду від 02.11.2016 у справі № Б-24/172-09 повністю, прийняти нове рішення, яким задовольнити заяву ПАТ АБ "Укргазбанк" про визнання недійсними результатів аукціону, проведеного 21.04.2016 з продажу майна ФОП ОСОБА_4, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, зокрема, ч. 4 ст. 42, п. 3 ч. 1 ст. 44, ч. 1 ст. 65 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство), ст. 43 ГПК України.

Переглянувши у касаційному порядку ухвалу суду першої інстанції від 29.08.2016 та постанову суду апеляційної інстанції від 02.11.2016, на підставі встановлених фактичних обставин справи, перевіривши застосування господарськими судами норм матеріального та процесуального права, Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню, з огляду на таке.

Згідно вимог ст. 4-1 ГПК України, господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Як вбачається із матеріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій в оскаржуваних ухвалі від 29.08.2016 та постанові від 02.11.2016, постановою господарського суду Харківської області від 24.11.2009 ФОП ОСОБА_4 визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором арбітражного керуючого Антоненка Д.О.

Ухвалою господарського суду від 30.06.2011 задоволено клопотання ліквідатора Антоненко Д.О., припинено обов'язки ліквідатора ФОП ОСОБА_4 арбітражного керуючого Антоненко Д.О. та призначено ліквідатором ФОП ОСОБА_4 арбітражного керуючого Севостьянова Є.В.

Відповідно до п. 1.1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції Закону в редакції Закону від 22.12.2011, чинній з 19.01.2013, положення цього Закону, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання чинності цього Закону.

Положення цього Закону, що регулюють продаж майна в провадженні у справі про банкрутство, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом.

Положення цього Закону, що регулюють ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Отже, у даній справі, в частині продажу майна в провадженні у справі про банкрутство ФОП ОСОБА_4 застосуванню підлягають норми Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції Закону, що набула чинності з 19.01.2013.

Згідно зі статтею 8 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" № 2343-XII від 22.12.2011, якою визначено особливості оскарження судових рішень у процедурі банкрутства, ухвали господарського суду, винесені у справі про банкрутство за наслідками розгляду господарським судом заяв, клопотань та скарг, а також постанова про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури можуть бути оскаржені в порядку, встановленому ГПК, з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом.

Відповідно до частини третьої статті 8 вказаного Закону у касаційному порядку можуть бути оскаржені постанови апеляційного господарського суду, прийняті за результатами перегляду таких судових рішень: ухвали про порушення справи про банкрутство, ухвали про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника, ухвали за результатами розгляду грошових вимог кредиторів, ухвали про звільнення (усунення, припинення повноважень) арбітражного керуючого, ухвали про перехід до наступної судової процедури, ухвали про затвердження плану санації, ухвали про припинення провадження у справі про банкрутство, а також постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Наведений перелік судових рішень, що підлягають оскарженню в касаційному порядку, є вичерпним.

Разом із тим системний аналіз наведених норм права та особливості, передбачені законодавством щодо проведення торгів (аукціону), дають підстави для висновку про можливість оскарження у касаційному порядку постанов апеляційного господарського суду, прийнятих за результатами перегляду ухвал суду першої інстанції, якими вирішено заяви про визнання недійсними результатів аукціону з продажу майна боржника.

Аналогічний правовий висновок наведений в постанові Верховного Суду України від 14.12.2016 у справі № 904/9284/14.

Частиною 1 статті 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 2 ст. 41 вказаного Закону, ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

Ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження, зокрема, продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 2 ст. 44 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", після проведення інвентаризації та оцінки майна ліквідатор здійснює продаж майна банкрута такими способами: проведення аукціону; продаж безпосередньо юридичній або фізичній особі.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст