Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 16.08.2016 року у справі №910/27445/15

Постанова ВГСУ від 16.08.2016 року у справі №910/27445/15

10.02.2017
Автор:
Просмотров : 132

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 серпня 2016 року Справа № 910/27445/15

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий (доповідач), судді Мамонтова О.М. і Черкащенко М.М.

розглянув касаційну скаргу державного публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг", м. Київ (далі - Компанія),

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 15.06.2016

зі справи № 910/27445/15

за позовом Компанії

до міжнародної громадської організації "Луганське земляцтво", м. Київ (далі - Організація),

про визнання договору та додаткових угод до нього недійсними,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Регіональне відділення Фонду державного майна України по місту Києву, м. Київ (далі - Відділення).

Судове засідання проведено за участю представників:

позивача - Григолінського С.О.,

відповідача - не з'яв.,

третьої особи - не з'яв.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Позов було подано про визнання недійсними договору оренди індивідуально визначеного нерухомого майна від 01.02.2001 № 01-10 (далі - Договір) та додаткових угод до нього.

Рішенням господарського суду міста Києва від 24.12.2015 (суддя Ломака В.С.): позов задоволено; визнано недійсними Договір та додаткові угоди до нього, укладені державним публічним акціонерним товариством "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" і Організацією; з Організації стягнуто на користь позивача 1 218 грн. витрат зі сплати судового збору.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 15.06.2016 (колегія суддів у складі: Хрипун О.О. - головуючий, Власов Ю.Л. і Станік С.Р.): задоволено апеляційну скаргу Організації; згадане рішення місцевого господарського суду скасовано; прийнято нове рішення, яким у позові відмовлено; з Компанії стягнуто на користь Організації 1 339,80 грн. витрат зі сплати судового збору за розгляд апеляційної скарги.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Компанія просить скасувати оскаржувану постанову апеляційної інстанцій з даної справи та прийняти нову постанову, якою залишити в силі рішення суду першої інстанції. Скаргу з посиланням на положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Конституції України, рішень Європейського суду з прав людини, Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), Цивільного кодексу УРСР, Господарського кодексу України, Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) мотивовано порушенням апеляційним господарським судом норм матеріального і процесуального права.

Відзиви на касаційну скаргу не надходили.

Учасників судового процесу відповідно до статті 1114 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Перевіривши повноту встановлення попередніми судовими інстанціями обставин справи та правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення касаційної скарги з огляду на таке.

Суд першої інстанції у розгляді справи виходив з таких обставин та висновків.

Позивачем (орендодавець) і відповідачем (орендар) було укладено Договір, за умовами якого:

- орендодавець передає, а орендар приймає у строкове платне користування окреме індивідуально визначене нежитлове приміщення площею 105,6 кв.м, розміщене за адресою: м. Київ-23, вул. Мечникова, 16-А на 10-му поверсі (ах) адмінбудинку, що знаходиться на балансі Компанії, вартість якого визначена згідно з актом оцінки і становить, за експертною оцінкою, 399 450 грн. Майно передається в оренду з метою розміщення офісу (пункт 1.1);

- передача майна в оренду не тягне за собою виникнення в орендаря права власності на майно. Власником майна залишається держава, а орендар користується ним протягом строку оренди (пункт 2.2);

- орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати, затвердженої Кабінетом Міністрів України, і становить без ПДВ за перший місяць оренди - лютий 2001 року 998, 62 грн. (пункт 3.1);

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст