Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 14.06.2016 року у справі №904/2/16

Постанова ВГСУ від 14.06.2016 року у справі №904/2/16

11.02.2017
Автор:
Просмотров : 165

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 червня 2016 року Справа № 904/2/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого Бакуліної С.В. (доповідач),суддів: Грейц К.В., Поляк О.І.розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали касаційної скарги Публічного акціонерного товариства "ДТЕК Павлоградвугілля"на постановуДніпропетровського апеляційного господарського суду від 06.04.2016у справі№ 904/2/16господарського судуДніпропетровської області за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Електротехнічна компанія "Техномрія"доПублічного акціонерного товариства "ДТЕК Павлоградвугілля"простягнення 163 983,45 грн заборгованості за поставлений товар, 46 270,41 грн пені, 3 697,50 грн 3% річних, 39 871,30 грн інфляційних втратв судовому засіданні взяли участь представники :від позивача: від відповідача:ОСОБА_4. (довіреність від 01.06.2015), ОСОБА_5 (довіреність від 24.07.2015) не з'явилисьВ С Т А Н О В И В :

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області (суддя Бондарєв Е.М.) від 16.02.2016, залишеним без змін постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду (головуючий суддя - Чоха Л.В., судді - Чимбар Л.О., Дмитренко Г.К.) від 06.04.2016, у справі №904/2/16 позов задоволено повністю; стягнуто з Публічного акціонерного товариства "ДТЕК Павлоградвугілля" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Електротехнічна компанія "Техномрія" основний борг у сумі 163 983,45 грн, пеню у сумі 46 270,41 грн, три проценти річних у сумі 3 697,50 грн, інфляційні втрати у сумі 39 871,30 грн, судовий збір у сумі 3 807,34 грн.

В касаційній скарзі Публічне акціонерне товариство "ДТЕК Павлоградвугілля" просить скасувати ухвалені по справі судові акти, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, а саме: ст.ст.526, 664 Цивільного кодексу України, ст.ст.28, 74, 77 ГПК України.

В запереченнях на касаційну скаргу позивач повністю заперечує викладені в ній доводи.

Відповідач не скористався наданим процесуальним правом на участь у засіданні суду касаційної інстанції.

Заслухавши заперечення на касаційну скаргу представників позивача, перевіривши повноту встановлення обставин справи та правильність їх юридичної оцінки в постанові апеляційного господарського суду, колегія суддів Вищого господарського суду України приходить до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Електротехнічна компанія "Техномрія" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Публічного акціонерного товариства "ДТЕК Павлоградвугілля" про стягнення боргу в сумі 163 983,45 грн, пені в сумі 46 270,41 грн, інфляційних втрат в сумі 39 871,30 грн, трьох процентів річних в сумі 3 697,50 грн та витрат на сплату судового збору в сумі 3 808 грн. Позовні вимоги обґрунтовувались тим, що Публічне акціонерне товариство "ДТЕК Павлоградвугілля" не розрахувалось з ним в повному об'ємі за поставлений товар в період з 30.07.2014 по 06.10.2014 на виконання умов договору № 14-16/55-КП від 02.01.2014 (а.с.3-27).

Задовольняючи позовні вимоги, суди правомірно виходили із такого.

02.01.2014 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Електротехнічна компанія "Техномрія" (далі - постачальник, позивач) та Публічним акціонерним товариством "ДТЕК Павлоградвугілля" (далі - покупець, відповідач) укладено договір № 14-16/55-КП (далі - договір), відповідно до п.1.1. якого в порядку і на умовах, передбачених договором, постачальник зобов'язується поставити у власність покупця продукцію та/або обладнання виробничо-технічного призначення (далі - продукція), в асортименті, кількості, в строки, за ціною і з якісними характеристиками, узгодженими сторонами в цьому договорі і специфікаціях, які є невід'ємними частинами до цього договору.

Згідно з пунктом 1.2. договору покупець зобов'язується прийняти та оплатити поставлену в його власність продукцію у відповідності до умов цього договору.

Відповідно до пункту 4.1. договору поставка продукції здійснюється партіями в асортименті, кількості, за цінами, з якісними характеристиками в строки, погоджені сторонами в специфікаціях до цього договору. Під партією сторони розуміють будь-яку кількість продукції, однорідної за своїми якісними показниками, яке супроводжується одним документом про якість та/або одним товаросупровідним документом.

У пункті 4.2. договору передбачені умови поставки продукції - DDP, згідно "Інкотермс-2000". Місце пункту призначення вказується сторонами у відповідних специфікаціях до договору. У разі, коли сторонами у специфікаціях обумовлюються інші умови поставки, взаємовідносини сторін будуть регулюватися положеннями, затвердженими в міжнародних торговельних термінах "Інкотермс-2000", з урахуванням погоджених сторонами застережень і умов поставок у відповідних специфікаціях.

Відповідно до пункту 4.3. договору постачальник зобов'язаний надати покупцю наступні товаросупровідні документи:

- рахунок-фактуру;

- податкову накладну;

- відповідні товаросупровідні накладні: видаткову накладну, товаротранспортну накладну;

- сертифікат якості (у випадку якщо даний документ передбачено до даного виду продукції) та/або паспорт або інша технічна документація, яка передбачена до даного виду продукції (необхідність надання обумовити в специфікації);

- сертифікат відповідності (в разі, якщо продукція підлягає обов'язковій сертифікації (необхідність надання обумовити в специфікації);

- інструкцію (керівництво) по експлуатації (у випадку, якщо даний документ передбачений);

- технічну документацію, передбачену п.2.4. цього договору.

Згідно з пунктом 4.4. договору датою поставки вважається дата, вказана представником покупця на відповідних товаросупровідних документах, які надані постачальником, про приймання продукції.

Відповідно до пункту 4.5. договору зобов'язання постачальника вважаються виконаними з моменту передачі продукції у розпорядження покупця в вище узгоджене місце призначення поставки. Зобов'язання покупця вважаються виконаними з моменту прийняття та оплати поставленої продукції.

У пункті 4.11. договору передбачено, що право власності на продукцію переходить від постачальника до покупця після виконання покупцем всіх необхідних процедур по прийманню продукції по кількості, якості та комплектності та підписання покупцем видаткової накладної.

Згідно з пунктом 5.2. договору ціни на продукцію, яка поставляється постачальником, встановлюються сторонами у відповідних специфікаціях до договору. Загальна вартість кожної партії продукції, яка поставляється постачальником за договором, вказується у відповідних специфікаціях до договору.

Відповідно до пункту 5.3. договору розрахунки за поставлену постачальником продукцію за договором здійснюються покупцем шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок постачальника на 60 (шістдесятий) календарний день з моменту поставки відповідної партії продукції. В разі якщо термін оплати припадає на вихідний/неплатіжний день, оплата здійснюється на наступний банківський день.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст