Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 13.12.2016 року у справі №905/3377/15

Постанова ВГСУ від 13.12.2016 року у справі №905/3377/15

03.02.2017
Автор:
Просмотров : 133

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 грудня 2016 року Справа № 905/3377/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Плюшка І.А. - головуючого,

Кролевець О.А.,

Малетича М.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну

скаргу Релігійної православної громади " Свято-Стрітенська парафія Донецької єпархії Української Православної церкви Київського патріархату міста Костянтинівки Донецької області"

на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 10 жовтня 2016 року

та на рішення господарського суду Донецької області від 06 вересня 2016 року

у справі № 905/3377/15

господарського суду Донецької області

за позовом Горлівської Єпархії Української Православної Церкви

до Релігійної православної громади " Свято- Стрітенська парафія Донецької єпархії Української Православної церкви Київського патріархату міста Костянтинівки Донецької області"

про визнання недійсним рішення

за участю представників

позивача - Захарченко Ю.О.

відповідача - не з'явився

вільний слухач - Шутова К. В.

ВСТАНОВИВ:

Горлівська Єпархія Української Православної Церкви звернулась до господарського суду Донецької області з позовом до Релігійної Православної громади "Свято-Стрітенської Парафії Донецької Єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату міста Костянтинівки Донецької області" про визнання недійсним рішення.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 10 липня 2015 року проведені Парафіяльні збори відповідача, на яких прийняті рішення про зміну канонічної підлеглості релігійної громади та про затвердження Статуту релігійної громади. Зазначені рішення позивач вважав недійсними, оскільки вони, на його думку, прийняті з порушенням вимог Статуту відповідача а також положень Статуту про управління Української Православної Церкви.

Рішенням господарського суду Донецької області від 06 вересня 2016 року (судді Говорун О.В., Сковородіна О.М., Харакоз К.С.) залишеним без змін постановою Донецького апеляційного господарського суду від 10 жовтня 2016 року (судді Агапов О.Л., Будко Н.В., Сгара Е.В.) у справі № 905/3377/15 позов Горлівської Єпархії Української Православної Церкви до Релігійної Православної громади "Свято-Стрітенська Парафія Донецької Єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату міста Костянтинівки Донецької області" задоволено повністю.

Визнані недійсними рішення прийняті 10 липня 2015 року Парафіяльними зборами релігійної православної громади "Свято-Стрітенська Парафія Горлівської Єпархії Української Православної церкви міста Костянтинівки Донецької області".

Не погодившись з зазначеними рішенням та постановою Релігійна православна громада "Свято-Стрітенська парафія Донецької єпархії Української Православної церкви Київського патріархату міста Костянтинівки Донецької області" звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою в якій просить скасувати постанову Донецького апеляційного господарського суду від 10 жовтня 2016 року та рішенням господарського суду Донецької області від 06 вересня 2016 року та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позову повністю.

В обґрунтування зазначених вимог заявник касаційної скарги посилається на неправильне застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права.

Крім того, 07 грудня 2016 року до канцелярії Вищого господарського суду України надійшло клопотання позивача про зупинення провадження у справі, яке обґрунтовано тим, що постановою Вищого господарського суду України від 08 листопада 2016 року у справі № 905/904/16 скасовано постанову Донецького апеляційного господарського суду від 19 липня 2016 року та рішення господарського суду Донецької області від 16 травня 2016 року, а справу передано на новий розгляд до господарського суду першої інстанції, з огляду на зазначене позивач просить зупинити касаційне провадження у справі № 905/3377/15 до вирішення справи № 905/904/16, оскільки, на його думку, справи пов'язані між собою.

Колегія суддів Вищого господарського суду України відхилила вищезазначене клопотання про зупинення касаційного провадження, оскільки відповідно до ст. 1115 Господарського процесуального кодексу України касаційна інстанція використовує процесуальні права суду першої інстанції виключно для перевірки юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення у рішенні або постанові господарського суду, а тому скерування справи на новий розгляд до суду яким можуть бути встановлення будь-які нові обставини під час розгляду справи № 905/904/16 не перешкоджають розгляду касаційної скарги у справі № 905/3377/15, оскільки вони не можуть вплинути на подання та оцінку доказів у даній справі у суді касаційної інстанції.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст