Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 12.04.2016 року у справі №906/1281/15

Постанова ВГСУ від 12.04.2016 року у справі №906/1281/15

12.02.2017
Автор:
Просмотров : 173

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 квітня 2016 року Справа № 906/1281/15 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Кривди Д.С. - головуючого (доповідача), Борденюк Є.М. Могил С.К., за участю представників: позивачаСечко С.В., представник, відповідачаОСОБА_5, представник, третіх осіб1) не з'явились (про час та місце судового засідання повідомлені належним чином), 2) не з'явились (про час та місце судового засідання повідомлені належним чином),розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргуПриватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група"на постановуРівненського апеляційного господарського суду від 17.02.2016у справі№ 906/1281/15 Господарського суду Житомирської областіза позовом Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група"доФізичної особи-підприємця ОСОБА_6,треті особи, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача1)Товариство з обмеженою відповідальністю "Рост Капітал Актив" 2) Товариство з обмеженою відповідальністю "Дрінк Дістрібушн Сістем"простягнення 68278,74 грн,

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "Українська страхова група" звернулося до Господарського суду Житомирської області з позовом про стягнення з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 суми сплаченого страхового відшкодування в розмірі 68278,74 грн.

Рішенням Господарського суду Житомирської області від 10.12.2015 (суддя Маріщенко Л.О.), залишеним без змін постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 17.02.2016 (судді: Мамченко Ю.А. - головуючий, Олексюк Г.Є., Коломис В.В.), в задоволенні позову відмовлено.

Не погоджуючись з рішенням та постановою, позивач звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить рішення та постанову скасувати і прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити у повному обсязі. Скаргу мотивовано доводами про порушення та неправильне застосування судами норм матеріального та процесуального права.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши наявні матеріали справи та доводи, викладені у касаційній скарзі, заслухавши пояснення представників сторін, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково, з огляду на наступне.

Як встановили суди попередніх інстанцій, 12.12.2013 між Приватним акціонерним товариством "Страхова компанія "Українська страхова група" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Рост Капітал Актив" укладено договір добровільного страхування відповідальності експедитора № 241-0402-13-00002, за умовами п.1.1 якого даний договір визначає умови і порядок страхування відповідальності страхувальника - експедитора перед власниками вантажу або замовниками перевезень при здійсненні ними діяльності в сфері експедирування вантажів та перед третіми особами у випадках заподіяння шкоди вантажем, що перевозиться страхувальником.

Об'єктом страхування є майнові інтереси страхувальника, що не суперечать законодавству України, пов'язані з відшкодуванням страхувальником заподіяної ним шкоди здоров'ю, життю та майну третіх осіб, а також шкоди, заподіяної вантажу під час експедиції (перевезення) (п.2.1 договору страхування).

Згідно з п.3.3.1 договору страхування за втрату і/або ушкодження вантажу (пункт 4.1.1 цього договору) страховик несе відповідальність: при внутрішніх перевезеннях чи експедируванні вантажів по території України, країн СНД, Литви, Естонії, Латвії або між цими країнами (якщо Конвенція КДПГ/СМR або умови Універсального мультимодального коносамента FIATA-FBI не застосовуються) - в межах 8,33 СДР (спеціальних прав запозичення; за 1 кг втраченого чи пошкодженого вантажу), але не більше 100087,58 дол. США по одному страховому випадку.

Відповідно до п.9.1 договору страхування підтвердження факту та обставин настання страхового випадку та визначення розміру збитку страховик здійснює на підставі наступних документів та інформації:

9.1.1. заяви на страхову виплату, встановленої Страховиком форми.

9.1.2. комплекту претензійних документів.

9.1.3. комплекту документів, одержання і подання яких залежить від виду події.

- протокол Державтоіпспекції або дорожньої поліції в разі дорожньо-транспортної пригоди;

- довідка органів міліції чи поліції, що підтверджує факт звернення в ці органи перевізника або експедитора по випадку крадіжки вантажу чи інших пригод кримінального характеру під час перевезення вантажу чи довідка-підтвердження правоохоронних органів про порушення кримінальної справи по факту крадіжки, або іншої кримінальної пригоди;

- документи на витрати, вчинені страхувальником в цілях запобігання чи зменшення розміру збитків і захисту своїх інтересів в судових органах;

- копії документів чи листування, що підтверджують додержання вимог пункту 10.4 цього договору страхування в відношенні документального закріплення прав страховика на пред'явлення регресних позовів до третіх осіб відповідальних за заподіяння збитків страхувальнику. В тому випадку, якщо по вимозі страхувальника витрати повинні бути відшкодовані страхувальником агенту чи представнику страхувальника, що фактично оплатив претензію, необхідно надати документи, що свідчать про надання страхувальником повноважень агенту/представнику на врегулювання і оплату збитків страхувальника.

9.1.4. інших документів, за вимогою страхувальника, що підтверджують факт настання страхового випадку, спричинення шкоди та її розмір.

В п.10.4 договору страхування сторони передбачили перехід до страховика прав страхувальника: згідно діючого законодавства України, особа, що відшкодувала збиток, спричинений з вини іншої особи, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи в розмірі виплаченого відшкодування; якщо відповідальність страхувальника виникає з вини інших осіб, страхувальник зобов'язаний вжити всіх необхідних заходів для документального закріплення свого права вимоги до цих осіб з метою відшкодування завданих йому збитків цими особами чи подальшої передачі страховику своїх прав для одержання відшкодування від винної особи шляхом висунення регресного позову після виплати страховиком страхового відшкодування.

Також суди попередніх інстанцій встановили, що між Приватним акціонерним товариством "Страхова компанія "Українська страхова група" та ТОВ "Рост Капітал Актив" укладено додаткову угоду від 17.12.2014, відповідно до якої п.п.4.1.1 п.4 розділу 4 договору доповнено підпунктом 4.1.1.5 щодо виникнення відповідальності страхувальника перед власником вантажу за втрату та/або ушкодження вантажу, прийнятого до експедирування, відповідно до договорів, узгоджених з страховиком (Додаток №1 до Договору, який є невід'ємною частиною), укладених між страхувальником та особами, яким страхувальник надає транспортно-експедиторські послуги.

01.12.2013 між ТОВ "Дрінк дістрібушн систем" (відправник) та ТОВ "Гагас Україна" (перевізник) укладено договір перевезення вантажу №1208, згідно якого врегульовані питання щодо перевезення перевізником вантажів відправника автомобільним транспортом на території України та зі її межами тощо.

13.01.2014 між ТОВ "Гагас Україна" (замовник) та ТОВ "Рост Капітал Актив" (експедитор) укладено Договір транспортного експедирування №13/01/14, згідно умов якого експедитор надає за плату за рахунок замовника певні вказані в замовленні послуги з організації перевезення вантажів замовника найманим і власним вантажним транспортом відповідно до законодавства України. Замовлення є невід'ємною частиною даного договору.

Згідно з заявкою №0643 від 06.05.2014 до договору транспортного експедирування №13/01/14 від 13.01.2014 ТОВ "Рост Капітал Актив" зобов'язалось організувати перевезення алкогольних напоїв на палетах по маршруту: Житомирська область, Житомирський район, селище Оліївка, вул. Садова, 4 - м. Луганськ, вул. Оборонна, 106.

Для виконання перевезення алкогольних напоїв ТОВ "Рост Капітал Актив" (замовник) 07.04.2014 уклало Договір перевезення вантажу №331 з Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_6 (перевізник), за умовами якого перевізник бере на себе зобов'язання доставити автомобільним транспортом довірений йому вантаж (згідно замовлення на перевезення).

Згідно з узгодженим між ТОВ "Рост Капітал Актив" та ФОП ОСОБА_6 замовленням №ГА-0000709 від 06.05.2014 перевезення алкогольних напоїв (вино Інкерман 15360 пляшок) по маршруту: Житомирська область, селище Оліївка, вул. Садова, 4 - м. Луганськ, вул. Оборонна, 106, здійснювалося на вантажному автомобілі "МАН", державний номер НОМЕР_1, з причепом марки "LAМВЕRЕТ", державний номер НОМЕР_2, під керуванням ОСОБА_10.

07.05.2014 на 185 км. автошляху Сахновщина - Ізюм - Борова - Куп'янськ - КПП Піски, сталася дорожньо-транспортна пригода, за участю автомобіля "МАН", державний номер НОМЕР_1, який перевернувся і на момент ДТП знаходився під керуванням ОСОБА_10. Про зазначену подію було повідомлено чергову частину Борівського РВ ТУ МВС України в Харківській області та внаслідок ДТП відкрито кримінальне провадження №12014220230000170 за частиною 1 статті 286 Кримінального кодексу України.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст