Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 12.02.2014 року у справі №910/11233/13

Постанова ВГСУ від 12.02.2014 року у справі №910/11233/13

27.02.2017
Автор:
Просмотров : 186

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 лютого 2014 року Справа № 910/11233/13

Вищий господарський суд України у складі колегії:

головуючого:Черкащенка М.М.,суддів:Жукової Л.В., Студенця В.І. (доповідач),за участю представників сторін позивача - Позднякова В.І.; відповідача 1 - не з'явився; відповідача 2 - Диких О.О.; третьої особи на стороні позивача - не з'явився; третьої особи на стороні відповідачів - не з'явився;розглянувши касаційну скаргу Відділу державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у м. Києвіна постановуКиївського апеляційного господарського суду від21.11.2013та на рішенняГосподарського суду міста Києвавід07.08.2013у справі № 910/11233/13за позовомПублічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра"до1. Приватного підприємства Спеціалізоване підприємство "Юстиція" 2. Відділу державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у м. Києвітретя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача ОСОБА_6третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів ОСОБА_7провизнання аукціону недійсним

В С Т А Н О В И В:

Публічне акціонерне товариство "Комерційний банк "Надра" (далі - ПАТ "КБ "Надра") звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Приватного підприємства Спеціалізоване підприємство "Юстиція" (далі - ПП "СП "Юстиція") та Відділу державної виконавчої служби Оболонського районного управління юстиції у м. Києві (далі - ВДВС Оболонського РУЮ у м. Києві) про визнання результатів торгів від 16.05.2013 із реалізації арештованого рухомого майна - автомобіля марки "Chevrolet Epica", рік випуску - 2007, сірого кольору, номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_2, державний номерний знак НОМЕР_1, зареєстрований ДАІ УДАІ ГУ МВС України у м. Києві, який належав ОСОБА_6 на підставі свідоцтва про реєстрацію НОМЕР_3, виданого 27.10.2007 року, такими, що не відбулися.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.06.2013 порушено провадження у справі № 910/11233/13 за позовом ПАТ "КБ "Надра" до ПП "СП "Юстиція" та ВДВС Оболонського РУЮ у м. Києві.

Цією ж ухвалою залучено до участі у справі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів фізичну особу ОСОБА_7 та в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - ОСОБА_6.

До прийняття рішення по суті спору ПАТ "КБ "Надра" подало заяву про уточнення до позовної заяви, відповідно до якого просило визнати аукціон від 16.05.2013 недійсним.

Рішенням Господарського суду міста Києва (суддя Пукшин Л.Г.) від 07.08.2013 позов задоволено повністю. Суд визнав недійсним аукціон з реалізації рухомого майна - автомобіля марки "Chevrolet Epica" LF69R, 2007 року випуску, номер кузова НОМЕР_2, реєстраційний номер НОМЕР_1.

Постановою Київського апеляційного господарського суду (колегія суддів у складі: головуючий суддя Михальська Ю.Б., судді Отрюх Б.В., Тищенко А.І.) від 21.11.2013 рішення Господарського суду міста Києва від 07.08.2013 залишено без змін.

Не погоджуючись з рішенням Господарського суду міста Києва від 07.08.2013 та постановою Київського апеляційного господарського від 21.11.2013, ВДВС Оболонського РУЮ у м. Києві подало касаційну скаргу, в якій просить рішення та постанову судів скасувати і прийняти нове рішення, яким відмовити ПАТ "КБ "Надра" у задоволенні позову повному обсязі.

Касаційна скарга мотивована тим, що рішення судів попередніх інстанцій прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права, а висновки судів не відповідають обставинам справи

Окрім того, скаржник вказує на те, що дії державного виконавця у виконавчому провадженні, які не стосуються правил проведення прилюдних торгів, мають самостійний спосіб оскарження й не можуть бути підставою для визнання прилюдних торгів недійсними.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 23.01.2014 касаційну скаргу ВДВС Оболонського РУЮ у м. Києві прийнято до провадження та призначено на 12.02.2014.

До касаційної скарги ВДВС Оболонського РУЮ у м. Києві також було додано заяву про зупинення виконання оскарженого рішення господарського суду до закінчення його перегляду в порядку касації.

Заява мотивована тим, що виконання оскаржуваних рішень могло призвести до завдання збитків бюджету у зв'язку з поверненням судових зборів, а також порушити права і законні інтереси добросовісного набувача, третьої особи (ОСОБА_8).

Відповідно до ч. 1 ст. 121-1 ГПК України суд касаційної інстанції за заявою сторони чи прокурора або за своєю ініціативою може зупинити виконання оскарженого рішення господарського суду до закінчення його перегляду в порядку касації.

Розглянувши зазначену заяву, враховуючи немайновий характер матеріально-правової вимоги заявленої позивачем, колегія суддів не знайшла підстав для її задоволення, з огляду на необґрунтованість.

Колегія суддів, розглянувши наявні матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування норм матеріального і процесуального права вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на таке.

Як встановлено господарськими судами предметом спору у даній справі є матеріально-правова вимога ПАТ "КБ "Надра" про визнання недійсним аукціону від 16.05.2013 із реалізації арештованого рухомого майна - автомобіля марки "Chevrolet Epica", рік випуску - 2007, сірого кольору, номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_2, державний номерний знак НОМЕР_1, зареєстрований ДАІ УДАІ ГУ МВС України у м. Києві, який належав ОСОБА_6 на підставі свідоцтва про реєстрацію НОМЕР_3, виданого 27.10.2007 року.

Підставою для недійсності аукціону позивачем визначається порушення під час проведення (підготовки) аукціону положень Закону України "Про виконавче провадження" та Порядку реалізації арештованого майна, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 15.07.1999 № 42/5, які полягають у:

- неповідомленні позивача про дату, час та місце проведення торгів;

- автомобіль "Chevrolet Epica" не міг бути виставлений на аукціон, оскільки перебував у заставі за кредитним договором 562/П/27/2007-840 від 28.09.2007.

- продаж з аукціону автомобіля "Chevrolet Epica" було здійснено після спливу шестимісячного терміну, протягом якого вважається чинний звіт,

- встановлення відповідачем-1 короткого строку (менше доби) для подання заяв на участь в прилюдних торгах, тощо.

Виходячи з аналізу правової природи процедури реалізації майна на аукціоні, яка полягає в продажу майна боржника, на яке звернено стягнення і яке підлягає примусовій реалізації, за яким його власником стає покупець, що у ході торгів запропонував за нього найвищу ціну, та враховуючи особливості, передбачені законодавством щодо проведення аукціонів, складання за результатами їх проведення протоколу, який підписується ліцитатором та переможцем аукціону, а також акта про проведений аукціон, є оформленням договірних відносин купівлі-продажу майна на аукціоні, а отже, є правочином.

Оскільки відчуження майна на аукціоні відноситься до угод купівлі-продажу, то така угода може визнаватись недійсною в судовому порядку з підстав недодержання в момент її вчинення вимог, які встановлені чч. 1-3 та 6 ст. 203 ЦК України (ч. 1 ст. 215 цього Кодексу).

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст