Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 12.01.2016 року у справі №922/401/13-г

Постанова ВГСУ від 12.01.2016 року у справі №922/401/13-г

02.02.2017
Автор:
Просмотров : 145

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 січня 2016 року Справа № 922/401/13-г Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого -Панової І.Ю., суддів -Білошкап О.В., Жукової Л.В.,за участю представників сторін:

ТОВ "НАДО ЛТД" - Малиновського К.Р.,

ТОВ "В.М." - Тарасова А.Г.,

ТОВ "МТІ" - Семерова С.І.,

арбітражного керуючого Бондаренка В.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу арбітражного керуючого Бондаренка Василя Анатолійовича на постанову Харківської апеляційного господарського суду від 12.11.2015 у справі №922/401/13-г про банкрутство Приватного підприємства "Ал'таір", -

в с т а н о в и в:

Ухвалою господарського суду Харківської області від 25.08.2015 року (суддя Дзюба О.А.) задоволено заяву та скаргу ТОВ "МТІ", звільнено арбітражного керуючого Бондаренко В.А. від виконання обов'язків ліквідатора банкрута, призначено ліквідатором банкрута - арбітражного керуючого Мішина Сергія Івановича, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, адреса реєстрації: АДРЕСА_1, адреса офісу: АДРЕСА_2, зобов'язано арбітражного керуючого Бондаренко В.А. передати всі матеріали, пов'язані з процедурою ліквідації, арбітражному керуючому Мішину С.І. по акту прийому-передачі, зобов'язано ліквідатора - Мішина С.І. виконати ліквідаційну процедуру в повному обсязі, відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та постанови господарського суду Харківської області у даній справі, надати суду звіт ліквідатора про виконану роботу та всі документи, що свідчать про завершення ліквідаційної процедури.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 12.11.2015 (колегія суддів: головуючий суддя - Гетьман Р.А., судді Лакіза В.В., Фоміна В.О.) апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "МТІ" задоволено, ухвалу господарського суду Харківської області від 25.08.2015 змінено, викладено мотивувальну частину в редакції зазначеної постанови. В решті ухвалу господарського суду Харківської області від 25.08.2015 залишено без змін.

Арбітражний керуючий Бондаренко Василь Анатолійович звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить постанову Харківського апеляційного господарського суду від 12.11.2015 скасувати, посилаючись на порушення та неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права.

Заслухавши доповідь судді Білошкап О.В., вислухавши пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, постановою господарського суду Харківської області від 19.08.2013 року ПП "Ал'таір" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором по справі призначено арбітражного керуючого Сасіну К.О., яку зобов'язано виконати всі дії по ліквідації банкрута до 19.02.2014 року, надати суду звіт про виконану роботу, всі докази, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 23.09.2014 року задоволено заяву Сасіної К.О. про припинення її обов'язків ліквідатора у даній справі; звільнено арбітражного керуючого Сасіну К.О. від виконання обов'язків ліквідатора банкрута; призначено ліквідатором банкрута - арбітражного керуючого Бондаренка В.А.; зобов'язано арбітражного керуючого Сасіну К.О. передати всі матеріали, пов'язані з процедурою ліквідації арбітражному керуючому Бондаренку В.А. по акту прийому-передачі; зобов'язано ліквідатора Бондаренка В.А. виконати ліквідаційну процедуру в повному обсязі відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та постанови господарського суду Харківської області у даній справі; надати суду звіт ліквідатора про виконану роботу та всі документи, що свідчать про завершення ліквідаційної процедури.

05.01.2015 року кредитор ТОВ "МТІ" звернувся до господарського суду Харківській області із заявою, в якій просив винести ухвалу про неналежне виконання ліквідатором Бондаренком В.А. своїх обов'язків, про що повідомити орган з питань банкрутства з метою проведення відповідної перевірки діяльності арбітражного керуючого.

15.04.2015 року ТОВ "МТІ" звернулось до суду зі скаргою на дії ліквідаторів Сасіної К.О. та Бондаренка В.А.

Задовольняючи заяву та скаргу ТОВ "МТІ" та звільняючи арбітражного керуючого Бондаренка В.А. від виконання обов'язків ліквідатора банкрута, суд першої інстанції послався на те, що державним органом з питань банкрутства виявлені порушення в діяльності арбітражних керуючих Сасіної К.О. та Бондаренка В.А. під час виконання обов'язків ліквідаторів ПП "Ал'таір", на засіданні комітету кредиторів 14.08.2015р. надано незадовільну оцінку діяльності арбітражного керуючого Бондаренка В.А. на посаді ліквідатора ПП "Ал'таір" та прийнято рішення про його звільнення. Отже, наявні підстави для усунення арбітражного керуючого Бондаренка В.А. від виконання обов'язків ліквідатора банкрута.

Розглянувши заяву арбітражного керуючого Мішина С.І. на участь у даній справі в якості ліквідатора та надавши їй правову оцінку, суд дійшов висновку про відповідність кандидатури арбітражного керуючого Мішина С.І. вимогам Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та можливість призначення останнього ліквідатором банкрута.

Не погодившись з мотивувальною частиною ухвали суду першої інстанції від 25.08.2015 року, голова комітету кредиторів (ТОВ "МТІ") звернувся до Харківського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просив змінити мотивувальну частину ухвали, виклавши мотиви, за якими суд дійшов своїх висновків з питання, яке розглядалось, із посиланням на відповідні докази, на підставі яких прийнято ухвалу, що має суттєве значення для захисту прав і законних інтересів сторін, а також вказати норми матеріального права, які суд застосував усуваючи арбітражного керуючого (ліквідатора) від виконання ним своїх обов'язків.

За результатом розгляду апеляційної скарги та діючи в межах своїх повноважень, суд апеляційної інстанції змінив мотивувальну частину ухвали, виклавши її в редакції прийнятої постанови. При цьому, суд апеляційної інстанції зазначив, що суд першої інстанції дійшов правомірного висновку про наявність підстав для задоволення заяви та скарги ТОВ "МТІ" та звільнення арбітражного керуючого Бондаренко В.А. від виконання обов'язків ліквідатора банкрута, однак не вдався до дослідження та оцінки наданих в обґрунтування заяви та скарги доказів, у зв'язку з чим судом при винесенні ухвали було порушено вимоги ст. 32 Господарського процесуального кодексу України і тому прийнята у справі ухвала не відповідає вимогам ст. ст.84, 86 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно статті 4-1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до абз. 3 ч. 1 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідація - це припинення суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Згідно ч. 1 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

Частиною 3 статті 98 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що під час реалізації своїх прав та обов'язків арбітражний керуючий (ліквідатор) зобов'язаний діяти добросовісно, розсудливо, з метою, з якою ці права та обов'язки надано (покладено), обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії), на підставі, у межах та спосіб, що передбачені Конституцією та законодавством України про банкрутство.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом першої інстанції, на засіданні комітету кредиторів 14.08.2015 року були прийняті рішення про надання незадовільної оцінки діяльності арбітражного керуючого Бондаренка В.А. на посаді ліквідатора ПП "Ал'таір", про звернення до господарського суду з клопотанням щодо звільнення Бондаренка В.А. від обов'язків ліквідатора ПП "Ал'таір" та призначення арбітражного керуючого Мішина С.І. на посаду ліквідатора ПП "Ал'таір". У зв'язку з цим 17.08.2015 року відповідне клопотання комітету кредиторів з додатком - протоколом засідання комітету кредиторів від 14.08.2015 було подано до суду.

Також судом було встановлено, що комісією відділу з питань банкрутства Головного територіального управління юстиції у Харківській області в ході позапланової невиїзної перевірки у період з 23 по 27 квітня 2015 року виявлені порушення в діяльності арбітражного керуючого Бондаренка В.А. під час виконання обов'язків ліквідаторів ПП "Ал'таір" , а саме, порушення вимог ч.9 ст.41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ч.2 ст.4-5 Господарського процесуального кодексу України.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст