Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 12.01.2016 року у справі №908/1936/13

Постанова ВГСУ від 12.01.2016 року у справі №908/1936/13

02.02.2017
Автор:
Просмотров : 155

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 січня 2016 року Справа № 908/1936/13

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого - Ткаченко Н.Г.

Суддів - Катеринчук Л.Й.

Куровського С.В.

За участю представника ПАТ "Укрсиббанк" - Васильченко С.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ПАТ "Укрсиббанк"

на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 23.09.2015 та ухвалу Господарського суду Запорізької області від 05.06.2014 по справі № 908/1936/13 за заявою ПАТ "Укрсиббанк", Мелітопольської ОДП ГУ Міндоходів Запорізької області про банкрутство ТОВ "Техноекспорт", -

В С Т А Н О В И В:

Постановою господарського суду Запорізької області від 17.06.2013 року у справі № 908/1936/13 порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Техноекспорт" на підставі ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, боржника - ТОВ "Техноекспорт" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та ліквідатором боржника призначено голову ліквідаційної комісії Сороку Н.В., зобов'язано ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 22.08.2013р. заяву ПАТ "УкрСиббанк" про визнання кредиторських вимог до боржника

доповідач - суддя Ткаченко Н.Г.

задоволено, визнано кредиторські вимоги банку до банкрута у сумі

1 368 696,32 грн. включено ці вимоги до реєстру 1-ої черги задоволення вимог в сумі 1147,00 грн. та 4-ої черги задоволення вимог в сумі 1 367 549,32 грн.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 05.06.2014р. затверджено ліквідаційний баланс банкрута - ТОВ "Техноекспорт" та звіт ліквідатора. Банкрут - ТОВ "Техноекспорт" ліквідований.

Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 23.09.2015 ухвалу господарського суду Запорізької області від 05.06.2014р. залишено без змін.

В касаційній скарзі ПАТ "Укрсиббанк" просить скасувати постанову Донецького апеляційного господарського суду від 23.09.2015 та ухвалу Господарського суду Запорізької області від 05.06.2014 по справі № 908/1936/13, посилаючись на те, що вони постановлені з порушенням норм матеріального та процесуального права, направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., пояснення представника ПАТ "Укрсиббанк", перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Затверджуючи, ухвалою від 05.06.2014, звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс та припиняючи провадження по справі, господарський суд Запорізької області , з яким погодився Донецький апеляційний господарський суд, виходив з того, що момент визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури всі працівники товариства звільнені, заборгованість по заробітній платі відсутня, ліквідатор до звіту надав докази виплати грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат, а також і докази того, що грошові кошти від реалізації транспортного засобу були направлені також на погашення вимог кредиторів третьої черги, що дебіторська заборгованість, згідно даних бухгалтерського обліку, у боржника не обліковувалась а матеріали справи свідчать про те, що ліквідатором ТОВ "Техноекспорт"здійснено у встановленому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" порядку ліквідаційну процедуру банкрута, здійснено всі дії, спрямовані на пошук майна боржника, складено ліквідаційний баланс та звіт, які свідчать про те, що на час завершення ліквідаційної процедури, майно і грошові кошти у банкрута відсутні, а матеріали справи свідчать про те, що дії ліквідатора відповідають вимогам чинного законодавства, а також і з того, що

Але з такими висновками судів попередніх інстанцій повністю погодитись не можна.

Згідно ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Відповідно до чинного законодавства рішення суду є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги процесуального законодавства і всебічно перевіривши обставини, вирішив справу у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, а за їх відсутності - на підставі закону, що регулює подібні відносини, або виходячи із загальних засад і змісту законодавства України.

Оскаржувані ухвала суду першої інстанції та постанова апеляційного господарського суду зазначеним вище вимогам не відповідає.

Провадження по даній справі про банкрутство здійснюється за Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції, чинній після 19.01.2013 року.

Відповідно до ст. 41 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст