Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 11.10.2016 року у справі №922/297/16

Постанова ВГСУ від 11.10.2016 року у справі №922/297/16

10.02.2017
Автор:
Просмотров : 142

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2016 року Справа № 922/297/16

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий (доповідач), судді Грек Б.М. і Палій В.В.

розглянув касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "Харківгаз", м. Харків,

на рішення господарського суду Харківської області від 16.05.2016 та

постанову Харківського апеляційного господарського суду від 12.07.2016

зі справи № 922/297/16

за позовом публічного акціонерного товариства "Харківгаз" (далі - Позивач)

до споживчого кооперативу з газифікації "Старолюботинський", м. Люботин Харківської області (далі - Відповідач),

про внесення змін до договору,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, м. Київ (далі - Третя особа).

Судове засідання проведено за участю представників:

Позивача - Соловйова К.К.,

Відповідача - Колесника С.О., Пономаренка Л.Д.,

Третьої особи - не з'яв.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Позов було подано про внесення змін до договору на користування газопроводом від 01.04.2009 № 3 (далі - Договір) у редакції додаткової угоди № 1 до Договору від 25.12.2015 (далі - Додаткова угода), викладеній Позивачем у позовній заяві.

Рішенням господарського суду Харківської області від 16.05.2016 (колегія суддів у складі: Калініченко Н.В. - головуючий, Денисюк Т.С. і Аюпова Р.М.), залишеним без змін постановою Харківського апеляційного господарського суду від 12.07.2016 (колегія суддів у складі: Івакіна В.О. - головуючий, Пелипенко Н.М. і Тихий П.В.), у позові відмовлено.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Позивач просить скасувати оскаржувані рішення і постанову попередніх судових інстанцій з даної справи та прийняти нове рішення, яким позов задовольнити. Скаргу мотивовано порушенням господарськими судами у вирішенні спору статті 4 Закону України "Про ринок природного газу", частини другої статті 1 розділу ІІІ Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою Третьої особи від 30.09.2015 № 2494, статей 42, 43 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), неправильним застосуванням приписів статей 651, 652 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) та не застосуванням статті 653 ЦК України.

У відзиві на касаційну скаргу Відповідач заперечує проти доводів скаржника, зазначаючи про їх необґрунтованість та правильність застосування попередніми судовими інстанціями норм матеріального права, і просить оскаржувані судові рішення залишити без змін, а скаргу - без задоволення.

Від Третьої особи відзив на касаційну скаргу не надходив.

Учасників судового процесу відповідно до статті 1114 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями фактичних обставин справи правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення касаційної скарги з огляду на таке.

Судові інстанції у розгляді справи виходили з таких обставин та висновків.

Позивачем (користувач) та Відповідачем (власник) було укладено Договір, за умовами якого:

- власник передає, а користувач приймає в строкове безоплатне користування газопровідну мережу (далі - газопровід). Межі відсікання, структурний склад газопроводу та адреса розташування його структурних об'єктів наведені у додатку № 1 "Опис Газопроводу", який є невід'ємною частиною Договору. Технічні характеристики газопроводу визначені у проектній та виконавчо-технічній документації ("Опис проектної та виконавчо-технічної документації", додаток № 2), який є невід'ємною частиною Договору. Газопровід обліковується на балансі власника. Первісна вартість газопроводу становить 4 433 900 грн. Знос становить 0,00 грн. Балансова вартість газопроводу на дату укладання Договору становить 4 433 900 грн. (пункти 1.1, 1.2, 1.3);

- приймання-передача газопроводу здійснюється зі складанням сторонами відповідного акта приймання-передачі у двох екземплярах, один з них для користувача, один для власника. Газопровід вважається переданим користувачеві з дня, наступного від дня підписання акта приймання-передачі газопроводу (пункти 2.1, 2.4);

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст