Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 08.12.2015 року у справі №23/753-б

Постанова ВГСУ від 08.12.2015 року у справі №23/753-б

27.02.2017
Автор:
Просмотров : 177

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 грудня 2015 року Справа № 23/753-б

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Ткаченко Н.Г. - головуючого, Катеринчук Л.Й., Куровського С.В. - доповідача,за участю представників:

ТОВ "Комстрой" - Красножон Ю.М. (дов. від 02.11.2015),

ТОВ "Автосила" - Ювшина В.С. (дов. від 14.11.2013),

СП у формі ТОВ "Фінанси і кредит Лізинг" - Луцького М.І. (дов. від 10.02.2015),

НАК "Нафтогаз України" - Трегубова Д.В. (дов. від 2.01.2015),

розглянувши у відкритому судовому засіданні

касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Комстрой"

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 31.08.2015

та ухвалу господарського суду міста Києва від 01.07.2015

у справі № 23/753-б господарського суду міста Києва

за заявою Корпорації "Укргазконтракт"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергоальянс"

про визнання банкрутом,

встановив:

Ухвалою господарського суду м. Києва від 01.07.2015 (суддя Чеберяк П.П.) відмовлено у задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Автосила" про припинення провадження у справі №23/753-б. Задоволено клопотання Спільного українсько-американського підприємства з іноземними інвестиціями у формі Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінанси та Кредит лізинг" про заміну боржника. Замінено ТОВ "Енергоальянс" його правонаступником - ТОВ "Комстрой" .

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 31.08.2015 (колегія суддів у складі: Пантелієнко В.О. - головуючий, Остапенко О.М., Гарник Л.М.) ухвалу господарського суду м. Києва від 01.07.2015 залишено без змін.

В касаційній скарзі Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) "Комстрой" просить скасувати вказані вище ухвалу суду першої інстанції від 01.07.2015 та постанову суду апеляційної інстанції від 31.08.2015 скасувати, провадження у справі на підставі п. 6 ст. 80 ГПК України припинити. В обґрунтування посилається на неправильне застосування норм матеріального та процесуального права, а саме, ст.10, 16, 21 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 25 ГПК України.

В порядку ст. 77 ГПК України в судовому засіданні було оголошено перерву на 08.12.2015.

Судова колегія, розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 25 ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до ч.2 ст. 4-1 ГПК України провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим кодексом з врахуванням вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі -Закон), норми якого, як спеціальні норми права, превалюють у застосуванні над загальними нормами матеріального та процесуального права.

Відповідно до ст.1 Закону неплатоспроможність - це неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку їх сплати грошові зобов'язання перед кредиторами, в тому числі по заробітній платі, а також виконати зобов'язання щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів) не інакше як через відновлення платоспроможності.

Відповідно до вимог ст. 1 Закону боржник - суб'єкт підприємницької діяльності, неспроможний виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами, у тому числі зобов'язання щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів), протягом трьох місяців після настання встановленого строку їх сплати; сторони у справі про банкрутство - кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут).

Провадження у справах про банкрутство складається зі стадій встановлення факту неплатоспроможності боржника та безспірності вимог кредитора, що ініціює провадження, виявлення кредиторів та інвесторів, проведення можливої санації чи визнання боржника банкрутом та його ліквідації або укладення мирової угоди між комітетом кредиторів та боржником. Усі зазначені стадії складають цілісний і відокремлений від позовного провадження процес, спрямований на задоволення вимог кредиторів у випадку стійкої неплатоспроможності боржника.

З матеріалів справи вбачається, що ухвалою господарського суду м. Києва від 05.01.2003 за заявою Корпорації "Укргазконтракт" порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Енергоальянс".

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст