Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 08.10.2015 року у справі №910/6023/14

Постанова ВГСУ від 08.10.2015 року у справі №910/6023/14

27.02.2017
Автор:
Просмотров : 155

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 жовтня 2015 року Справа № 910/6023/14 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді Кота О.В. суддівКочерової Н.О. Саранюка В.І. - доповідача у справі розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Компанії "СТЕНДІН КА СЕЛЕКШН ЛТД" на рішення від та на постанову відгосподарського суду міста Києва 13.08.2014 Київського апеляційного господарського суду 25.03.2015 у справі господарського суду№ 910/6023/14 міста Києва за позовомКомпанії "СТЕНДІН КА СЕЛЕКШН ЛТД" до1. Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН" 2. Компанії "АЛДЕРВУД ЕНТЕРПРАЙЗЕС ЛІМІТЕД" 3. Компанії "ГОГОНЕЛ ЛІМІТЕД" провизнання недійсним рішення, визнання відсутнім прав та визнання недійсною довіреності за участю представників:

від позивача - не з'явилися

від відповідача-1 - ОСОБА_4

від відповідача-2 - не з'явилися

від відповідача-3 - не з'явилися

В С Т А Н О В И В :

Рішенням господарського суду міста Києва від 13.08.2014 у справі № 910/6023/14 (головуючий суддя - Васильченко Т.В., судді: Ломака В.С., Любченко М.О.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 25.03.2015 (головуючий суддя - Смірнова Л.Г., судді: Чорна Л.В., Кропивна Л.В.) припинено провадження у справі в частині позовних вимог до компанії "ГОГОНЕЛ ЛІМІТЕД" про визнання відсутності права. В іншій частині позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись із вказаними судовими актами, компанія "СТЕНДІН КА СЕЛЕКШН ЛТД" (позивач) звернулася з касаційною скаргою, в якій просить Вищий господарський суд України скасувати рішення господарського суду міста Києва від 13.08.2014, постанову Київського апеляційного господарського суду від 25.03.2015 у справі № 910/6023/14 та прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги позивача.

В касаційній скарзі заявник вказує на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права.

Позивач зазначає про те, що при проведенні позачергових загальних зборів порушено порядок скликання та проведення позачергових загальних зборів учасників ТОВ "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН". Крім того, при прийнятті рішення від 05.02.2014 позачергових зборів учасників ТОВ "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН" представники ОСОБА_4 та ОСОБА_5 вийшли за межі повноважень наданих довіреністю від 13.01.2014. Також позивач посилається на пункт 3.2 Акціонерного договору, відповідно до якого загальні збори акціонерів вважаються правомочними тільки за присутності кворуму в таких зборах особисто або через представників. При веденні справи на загальних зборах акціонерів, окрім тих, які вимагають одностайного рішення, кворум повинен складатися з представників акціонерів, які разом володіють понад 50 відсотками випущених акцій компанії "АЛДЕРВУД ЕНТЕРПРАЙЗЕС ЛІМІТЕД". При голосуванні у справах з одностайним рішенням кворум повинен складатися з представників усіх акціонерів.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 26.05.2015 у справі № 910/6023/14 прийнято касаційну скаргу компанії "СТЕНДІН КА СЕЛЕКШН ЛТД" до провадження та призначено до розгляду на 08.10.2015.

Сторін у справі повідомлено про час та місце засідання суду відповідно до вимог Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних та комерційних справах від 15.11.1965.

Заслухавши пояснення представника ТОВ "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН", обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Як встановлено судами попередніх інстанцій та підтверджується матеріалами справи, 28.09.2012 проведено державну реєстрацію Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН".

Відповідно до пункту 2.1 Статуту ТОВ "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН" засновниками (учасниками) Товариства є: ОСОБА_6 та ОСОБА_7.

Рішенням загальних зборів учасників товариства від 22.07.2013 погоджено продаж учасниками Товариства - ОСОБА_6 належної йому частки у статутному капіталі Товариства, що становить 41% від статутного капіталу Товариства та ОСОБА_7 належної їй частки в статутному капіталі Товариства, що становить 59% статутного капіталу, компанії "АЛДЕРВУД ЕНТЕРПРАЙЗЕС ЛІМІТЕД" та вихід ОСОБА_6 та ОСОБА_7 зі складу учасників Товариства; затверджено розподіл часток в статутному капіталі ТОВ "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН": частка компанії "АЛДЕРВУД ЕНТЕРПРАЙЗЕС ЛІМІТЕД" у статутному капіталі Товариства становить 100% від статутного капіталу ТОВ "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН" та відповідає 100 % голосів на загальних зборах учасників Товариства.

Також вказаними загальними зборами затверджено нову редакцію статуту ТОВ "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН", в пунктах 2.1, 6.2 якого встановлено, що учасником Товариства є компанія "АЛДЕРВУД ЕНТЕРПРАЙЗЕС ЛІМІТЕД", юридична особа інкорпорована відповідно до законодавства Британських Віргінських островів, реєстраційний номер 1743667, зареєстрований офіс якої знаходиться за адресою: 263 Мейн Стріт, а/с 2196, Роуд Таун, Тортола, Британські Віргінські острови, частка якої у статутному капіталі товариства в грошовому вираженні складає 1000,00 грн., що становить 100% статутного капіталу товариства та відповідає 100 % голосів на загальних зборах учасників товариства.

05.02.2014 відбулись позачергові збори учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН", на яких прийнято рішення № 05/02/14-2, шляхом письмового опитування без проведення зборів учасників, про звільнення з займаної посади Генерального директора товариства - ОСОБА_6 за одноразове грубе порушення трудових обов'язків та призначення строком на один рік на посаду Генерального директора товариства ОСОБА_4

Компанія "СТЕНДІН КА СЕЛЕКШН ЛТД" звернулася до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН" (відповідач-1), компанії "АЛДЕРВУД ЕНТЕРПРАЙЗЕС ЛІМІТЕД" (відповідач-2), компанії "ГОГОНЕЛ ЛІМІТЕД" (відповідач-3) про визнання недійсним рішення позачергових загальних зборів, оформлених рішенням від 05.02.2014 № 05/02/14-2, про визнання відсутнім права у компанії "АЛДЕРВУД ЕНТЕРПРАЙЗЕС ЛІМІТЕД" здійснювати дії щодо призначення та звільнення керівника ТОВ "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН" без згоди компанії "СТЕНДІН КА СЕЛЕКШН ЛТД", про визнання відсутнім у компанії "ГОГОНЕЛ ЛІМІТЕД" права здійснювати дії щодо управління компанією "АЛДЕРВУД ЕНТЕРПРАЙЗЕС ЛІМІТЕД" відносно призначення та звільнення керівника ТОВ "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН" без згоди компанії "СТЕНДІН КА СЕЛЕКШН ЛТД" та про визнання недійсною довіреності від 13.01.2014, виданої представником компанії "АЛДЕРВУД ЕНТЕРПРАЙЗЕС ЛІМІТЕД" ОСОБА_10

Позовні вимоги мотивовані тим, що при проведенні позачергових загальних зборів порушено порядок скликання та проведення позачергових загальних зборів учасників ТОВ "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН", оскільки генеральний директор ТОВ "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН" ОСОБА_6 не отримував від компанії "АЛДЕРВУД ЕНТЕРПРАЙЗЕС ЛІМІТЕД" вимогу про скликання позачергових загальних зборів та не повідомляв про це компанію "АЛДЕРВУД ЕНТЕРПРАЙЗЕС ЛІМІТЕД". Інтереси компанії "АЛДЕРВУД ЕНТЕРПРАЙЗЕС ЛІМІТЕД" на позачергових загальних зборах учасників від 05.02.2014 представляли ОСОБА_4 та ОСОБА_5 на підставі довіреності від 13.01.2014. Вказана довіреність видана представником компанії "АЛДЕРВУД ЕНТЕРПРАЙЗЕС ЛІМІТЕД" ОСОБА_10 Оскільки у компанії "АЛДЕРВУД ЕНТЕРПРАЙЗЕС ЛІМІТЕД" відсутнє право приймати рішення щодо призначення та звільнення керівника ТОВ "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН" без згоди компанії "СТЕНДІН КА СЕЛЕКШН ЛТД" дана довіреність є недійсною.

Судом першої інстанції, з позицією якого погодився апеляційний господарський суд, припинено провадження у справі в частині позовних вимог до компанії "ГОГОНЕЛ ЛІМІТЕД" про визнання відсутнім права. В іншій частині позовних вимог відмовлено.

Судові рішення мотивовані тим, що позивачем не доведено, яким чином прийняте позачерговими зборами учасників ТОВ "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН" рішення № 05/02/14-2 від 05.02.2014, учасником якого позивач не являється, порушує його права чи законні інтереси.

Пунктом 9.1 Статуту ТОВ "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН" визначено, що органами управління та контролю товариства є загальні збори учасників товариства, дирекція та ревізійна комісія.

Відповідно до пунктів 9.15.1, 9.15.3 Статуту ТОВ "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН" генеральний директор Товариства призначається та звільняється Загальними зборами Товариства. Генеральний директор товариства може бути усунутий від виконання своїх обов'язків в будь-який час за рішенням загальних зборів. У такому разі загальні збори призначають нового генерального директора або особу, що виконуватиме обов'язки генерального директора товариства тимчасово до призначення загальними зборами нового генерального директора.

Суди попередніх інстанцій дійшли висновку про те, що прийняття рішення про звільнення генерального директора та призначення нового генерального директора товариства належить до виключної компетенції загальних зборів, які відповідно, утворюються з учасників товариства, а не будь-якої іншої особи, в тому числі і одного із акціонерів компанії "АЛДЕРВУД ЕНТЕРПРАЙЗЕС ЛІМІТЕД".

Суди не погоджуються з доводами позивача про відсутність у компанії "АЛДЕРВУД ЕНТЕРПРАЙЗЕС ЛІМІТЕД" права здійснювати дії щодо призначення та звільнення керівника ТОВ "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН" без згоди позивача, оскільки позивач не є учасником товариства та не володіє будь-якими корпоративними правами ТОВ "РЕНТ-Е-КА ЮКРЕЙН".

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст