Главная Сервисы для юристов База решений “Протокол” Постанова ВГСУ від 04.05.2016 року у справі №917/1252/15

Постанова ВГСУ від 04.05.2016 року у справі №917/1252/15

11.02.2017
Автор:
Просмотров : 191

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 травня 2016 року Справа № 917/1252/15 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді суддівПопікової О.В. Євсікова О.О., Кролевець О.А.за участю представників: позивача:ОСОБА_4, дов. від 16.09.2015 №1945;відповідача:Іванченко Ю.М., дов. від 15.07.2015 №551;третьої особи:не з'явився (про дату, час та місце судового розгляду повідомлено належним чином);розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_6 на рішенняГосподарського суду Полтавської області від 31.08.2015та на постановуХарківського апеляційного господарського суду від 23.11.2015у справі№ 917/1252/15 Господарського суду Полтавської областіза позовомОСОБА_6доПриватного сільськогосподарського підприємства "Ярина"третя особа, без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_7провизнання недійсним рішення загальних зборів учасників

ВСТАНОВИВ:

У червні 2015 ОСОБА_6 звернулась до Господарського суду Полтавської області із позовом до Приватного сільськогосподарського підприємства "Ярина" (далі - ПСП "Ярина", підприємство) про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників ПСП "Ярина", оформленого протоколом від 26.11.2013 №26/11-13.

Рішенням Господарського суду Полтавської області від 31.08.2015 (суддя Гетя Н.Г.), залишеним без змін постановою Харківського апеляційного господарського суду від 23.11.2015 (головуючий суддя Здоровко Л.М., судді Плахов О.В., Шутенко І.А.) у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Рішення суду першої та постанова апеляційної інстанцій обґрунтовані приписами статей 116 Цивільного кодексу України, статей 88, 167 Господарського кодексу України, статті 10 Закону України "Про господарські товариства" та висновками судів про відсутність у позивача права на звернення до суду із позовом про визнання недійсним рішення загальних зборів ПСП "Ярина", оформленого протоколом від 26.11.2013 №26/11-13 з огляду на те, що корпоративні відносини між позивачем ОСОБА_8 та ПСП "Ярина" на час скликання та проведення загальних зборів 26.11.2013 припинились, про що свідчить нотаріально посвідчена заява ОСОБА_8 про вихід з учасників підприємства.

Не погодившись з рішенням першої та постановою апеляційної інстанцій, позивач звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення та постанову, прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити.

В обґрунтування своєї правової позиції заявник касаційної скарги посилається на порушення та неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального і процесуального права, зокрема статті 9 Закону України "Про судову експертизу", статті 43 Господарського процесуального кодексу України. Наголошує на тому, що висновки судів про відсутність на момент прийняття загальним зборами рішення, оформленого протоколом від 26.11.2013 №26/11-13, у неї корпоративних прав не ґрунтується на нормах матеріального права, що регулюють спірні правовідносини. Зауважує на тому, що суди безпідставно залишили поза увагою висновок Центру судових експертиз "Альтернатива" від 15.04.2015 № 38/15.

До Вищого господарського суду України через засоби електронного зв'язку надійшов відзив ПСП "Ярина", в якому відповідач просить залишити касаційну скаргу ОСОБА_6 без задоволення, а оскаржувані судові рішення - без змін з мотивів, у них викладених.

Розглянувши касаційну скаргу, заслухавши пояснення представників сторін, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи, повноти їх встановлення в судових рішеннях та застосування судами норм матеріального і процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Як встановлено судами попередніх інстанцій та підтверджується матеріалами справи, учасниками (власниками) приватного сільськогосподарського підприємства "Ярина" згідно зі статутом підприємства в редакції станом на 2012 рік є: громадянки України ОСОБА_7 та ОСОБА_6.

Пунктом 3.2 статуту в редакції 2012 року визначено, що для забезпечення діяльності підприємства, за рахунок внеску учасників (власників) створений статутний капітал у розмірі 500,00 грн., який належить в рівних частках підприємства:

ОСОБА_7 частка у розмірі 50% статутного капіталу, що складає 250 грн.

ОСОБА_6 частка у розмірі 50% статутного капіталу, що складає 250 грн.

Судами також встановлено, ОСОБА_6 вийшла зі складу засновників ПСП "Ярина", що підтверджується заявою, у якій вона повідомляє про свій добровільний вихід зі складу власників (засновників) ПСП "Ярина", а свою частку в статутному складеному капіталі, що становить 50 відсотків статутного капіталу та в грошовому еквіваленті складає 250,00 гривень передає в повному обсязі ОСОБА_9 Заява посвідчена нотаріально приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Жердєвою Н.О. та зареєстрована в реєстрі за № 1811. Заява датована та посвідчена 26.11.2013.

26.11.2013 відбулися загальні збори учасників ПСП "Ярина", оформлені протоколом №26/11-13, до порядку денного яких були включені питання:

1. Про обрання Голови та Секретаря Загальних зборів учасників підприємства;

2. Про вихід ОСОБА_6 зі складу засновників підприємства, та передачу частки в статутному капіталі ОСОБА_9, внесення змін в статутні документи ПСП "Ярина";

3. Про доручення внести зміни, і провести державну реєстрацію статутних документів директору ПСП "Ярина" ОСОБА_12

За результатами розгляду вказаних питань були прийняті наступні рішення:

1. Призначити ОСОБА_6 Головою Загальних зборів Учасників підприємства, а ОСОБА_7 Секретарем Загальних зборів Учасників підприємства.

2. Вивести зі складу ПСП "Ярина" учасника ОСОБА_6 та прийняти до складу учасників ОСОБА_9, та внести зміни в статутні документи ПСП "Ярина".

3. Доручити внести зміни і провести державну реєстрацію статутних документів директору ПСП "Ярина" ОСОБА_15

Згідно з частиною 1 статті 79 Господарського кодексу України господарськими товариствами визнаються підприємства або інші суб'єкти господарювання, створені юридичними особами та/або громадянами шляхом об'єднання їх майна і участі в підприємницькій діяльності товариства з метою одержання прибутку.

Приписами статті 113 Господарського кодексу України встановлено, що приватним підприємством визнається підприємство, що діє на основі приватної власності одного або кількох громадян, іноземців, осіб без громадянства та його (їх) праці чи з використанням найманої праці. Приватним є також підприємство, що діє на основі приватної власності суб'єкта господарювання - юридичної особи.

Порядок організації та діяльності приватних підприємств визначається цим Кодексом та іншими законами.

Предмет позову у даній справі становить вимога ОСОБА_6 визнати недійсними рішення загальних зборів ПСП "Ярина" від 26.11.2013, з огляду на те, що при проведенні загальних зборів підприємства було порушено вимоги закону щодо належного повідомлення учасників про проведення загальних зборів. Разом з тим позивач наголошує на тому, що її підпис та підпис іншого учасника (засновника) підприємства ОСОБА_7 є підробленими, що свідчить про те, що засновники ПСП "Ярина" не брали участі у загальних зборах, проведених 26.11.2013, і відповідно оскаржувані рішення прийняті за відсутності кворуму.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст